Α. Δημητριάδης: Έτσι θα προσελκύσουμε περισσότερες στρατηγικές επενδύσεις και μεγάλες αναπτύξεις

Την ανάγκη διαμόρφωσης μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για αύξηση των παραγωγικών ξένων επενδύσεων, καθιστώντας την Κύπρο ανταγωνιστική, καθώς και της δημιουργίας ενός νέου σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει ότι ο νέος σχεδιασμός θα πρέπει να στοχεύει στην ενισχυμένη διεθνή ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα της οικονομίας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, σημειώνοντας ότι ο Σύνδεσμος έχει ετοιμάσει πλήρες υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με εισηγήσεις και υλοποιήσιμες προτάσεις, με γνώμονα την προσέλκυση παραγωγικών ξένων επενδύσεων.

Αναλύοντας τα πολύπλευρα οφέλη των μεγάλων αναπτύξεων για την κυπριακή οικονομία, εξηγεί ότι οι μεγάλες αναπτύξεις είναι ουσιαστικά μια επένδυση στο ίδιο το μέλλον της χώρας, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει με τη σειρά της τα απαιτούμενα κίνητρα για τη δημιουργία υποδομών που μαζί με τον ιδιωτικό τομέα και το εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό θα συμβάλουν καθοριστικά στην υλοποίηση μεγάλων και ολοκληρωμένων επενδύσεων, προς το συμφέρον όλης της κυπριακής κοινωνίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων κρίνει ως αναγκαία τη δημιουργία ενός Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα στεγάσει μία Ενιαία Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για Στρατηγικές Επενδύσεις, καθώς και μία Υπηρεσία μίας Στάσης (One Stop Shop), που θα συμβάλουν ουσιαστικά και καθοριστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

«Έτσι, θα προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και θα αδειοδοτηθούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα», υπογραμμίζει σχετικά ο κ. Δημητριάδης, τονίζοντας ότι τέτοιου υψηλού επιπέδου υπηρεσίες θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην προώθηση της Κύπρου ως σύγχρονου περιφερειακού επιχειρηματικού κέντρου και ως ελκυστικού επενδυτικού και τουριστικού προορισμού.

Πόσο έχουν αλλάξει την εικόνα της Κύπρου τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και ποιες οι προσδοκίες σας για τις επερχόμενες αναπτύξεις;

Θεωρώ αναμφίβολα πως την έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, οι δικές μου προσδοκίες δεν σταματούν εδώ, καθώς η χώρα μας πληροί όλα τα κριτήρια για να εδραιωθεί ως ένα περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο.

Η Κύπρος διαθέτει επίσης όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για να καταστεί περιφερειακό κέντρο παροχής υψηλών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών υγείας, με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Παράλληλα, η ανάπτυξη του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μπορεί με τη σειρά του να προσδώσει σημαντικά πνευματικά, πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στον τόπο μας. Ο τομέας της τεχνολογίας και της πληροφορικής είναι ένας επιπλέον πολλά υποσχόμενος τομέας, που ήδη έχει προσελκύσει σημαντικό αριθμό ξένων επιχειρήσεων.

Για να μπορέσουν, όμως, να επιτευχθούν οι συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες, χρειάζεται το κράτος να δημιουργήσει το σχετικό πλαίσιο, παρέχοντας τα αναγκαία κίνητρα υποστήριξης του ιδιωτικού τομέα.

Σκοπός, οι επερχόμενες αναπτύξεις να μπορέσουν να υλοποιηθούν ανεμπόδιστα και στα προσδοκόμενα χρονικά πλαίσια, εφόσον είναι εμφανής η σημασία που έχουν και για το ίδιο το κράτος, αλλά και εν γένει για την κυπριακή κοινωνία.

Ποια έργα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο των μελών του Συνδέσμου, ποια η αξία τους και πότε εκτιμάται η ολοκλήρωσή τους;

Καταρχάς, να σημειώσω ότι ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων μετρά αισίως 10 χρόνια ζωής, είναι μέλος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και έχει 16 εγγεγραμμένα μέλη.

Τα μέλη μας έχουν υλοποιήσει ή προωθούν προς υλοποίηση μερικά από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής και ανάπτυξης στην Κύπρο.

Το χαρτοφυλάκιο μας περιλαμβάνει περί τα 19 μεγάλα και αξιόλογα εμπλουτιστικά έργα όπως μαρίνες, αναπτύξεις γηπέδων γκολφ, πανεπιστήμια, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, τεχνολογικά πάρκα, ερευνητικά κέντρα, μεγάλα τουριστικά έργα, συγκροτήματα και άλλες αναπτύξεις.

Κάποια εξ αυτών βρίσκονται στη διαδικασία έναρξης υλοποίησης και κάποια άλλα είναι σε αρκετά πιο προχωρημένο στάδιο.

Συνολικά, η αξία των έργων που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς προϋπόθεση για την εισδοχή κάποιου νέου μέλους στον Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων, αποτελεί η ανάπτυξη έργων πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Επένδυση στο μέλλον της Κύπρου οι μεγάλες αναπτύξεις

Ποια η σημασία και η συμβολή των μεγάλων αναπτύξεων στην οικονομία (π.χ. ΑΕΠ, απασχόληση);

Με βάση όσα έχω αναφέρει προηγουμένως, πιστεύω πως καταδεικνύεται η μεγάλη σημασία του Συνδέσμου και των μελών του στην οικονομία, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου.

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα εκτός του ότι προωθούν τους στρατηγικούς στόχους του κράτους για ανάπτυξη, οδηγούν στην προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εισροή φορολογικών εσόδων στα κρατικά ταμεία και την επιστροφή της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, καθώς και στην επενδυτική βαθμίδα των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Τα εν λόγω έργα έρχονται να πιστοποιήσουν την καίρια συμβολή του τομέα των μεγάλων αναπτύξεων, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος εργοδοτεί πέραν των 40.000 εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας τη συνεισφορά του τόσο στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας.

Εξού και αποτελεί διαχρονικά έναν από τους βασικότερους κλάδους άνθησης της κυπριακής οικονομίας. Επιπρόσθετα, με τα έργα υποδομής και ανάπτυξης ενισχύεται και το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, προσελκύοντας χιλιάδες νέους τουρίστες ανά έτος.

Κατ’ επέκταση, θεωρώ πως πέραν από την εμφανή ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, οι μεγάλες αναπτύξεις είναι ουσιαστικά μια επένδυση στο ίδιο το μέλλον της χώρας μας.

Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η πράσινη μετάβαση αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος, καθώς δεν πρόκειται απλώς για μια πολιτική δέσμευση και μια ευρωπαϊκή υποχρέωση, αλλά για μια αναγκαιότητα.

Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς μας, διασφαλίζοντας ένα υγιές και αειφόρο μέλλον για όλους μας. Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες και οι μεγάλες αναπτύξεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του συλλογικού στόχου.

Να δοθούν τα απαιτούμενα κίνητρα από την κυβέρνηση

Ποιος ο ρόλος τους στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, εγκατάστασης ξένων εταιρειών στην Κύπρο και ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος;

Ο ρόλος τους είναι εμφανέστατα καθοριστικός και αλληλένδετος. Μέσω των μεγάλων αναπτύξεων, υπάρχει σαφές ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις καθώς εκτείνονται σ’ ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από μαρίνες και αναπτύξεις γηπέδων γκολφ μέχρι τεχνολογικά πάρκα, πανεπιστήμια και ιατρικά κέντρα.

Αυτομάτως, αυτό οδηγεί στην ενίσχυσή του τουριστικού μας προϊόντος, καθιστώντας τη χώρα μας έναν ελκυστικό προορισμό διεθνώς. Από την άλλη, η εγκατάσταση ξένων εταιρειών στην Κύπρο, το λεγόμενο headquartering, έχει επίσης μια πληθώρα από οφέλη.

Έχοντας ως βασικό πλεονέκτημα τη γεωστρατηγική μας θέση, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή φορολογική νομοθεσία και το σταθερό νομισματικό σύστημα της Ευρωζώνης, οι ξένες εταιρείες κρίνουν προς το συμφέρον τους να μεταφέρουν την έδρα τους ή τα περιφερειακά τους γραφεία στη χώρα μας.

Για να το πράξουν, όμως, χρειάζονται υποδομές που θα στεγάσουν τόσο τις ίδιες τις εταιρείες όσο και τους εργαζομένους με τις οικογένειες τους. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι τα ξενόγλωσσα σχολεία, τα πανεπιστήμια και οι χώροι διαμονής.

Εδώ ακριβώς είναι η συνεισφορά των μεγάλων αναπτύξεων. Το θέμα είναι πως ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να συμβάλει καθοριστικά για την υλοποίηση τέτοιων μεγάλων και ολοκληρωμένων επενδύσεων.

Διαθέτουμε εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αλλά υστερούμε σε υποδομές. Γι’ αυτό, χρειάζεται η κυβέρνηση να δώσει με τη σειρά της τα απαιτούμενα κίνητρα για την πραγματοποίηση τους, καθώς είναι προς το συμφέρον όλης της κυπριακής κοινωνίας.

Διότι οι επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, προάγουν την τεχνολογική καινοτομία και ενισχύουν την εγχώρια οικονομία, ενώ παράλληλα η Κύπρος συγκεντρώνει κατά αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας.

Ποια η συνεργασία σας με το κράτος και πώς προχωρούν οι επαφές σας με αντίστοιχους οργανισμούς στο εξωτερικό;

Έχοντας ως διαχρονική προτεραιότητα τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος ώστε να υπερπηδηθούν εμπόδια που αποθαρρύνουν ή απομακρύνουν ξένους επενδυτές, έχουμε αναπτύξει έναν διάλογο με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Κατά καιρούς, έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας σε σχέση με την πορεία των μεγάλων αναπτύξεων στην Κύπρο, παραθέτοντας σειρά από ρεαλιστικές εισηγήσεις για την επίλυση τους.

Ως χώρα οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αύξηση των παραγωγικών ξένων επενδύσεων, καθιστώντας τη χώρα μας ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, που θα οδηγήσει στην επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο νέος σχεδιασμός θα πρέπει να στοχεύει στην ενισχυμένη διεθνή ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα της οικονομίας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

Ως Σύνδεσμος έχουμε ετοιμάσει ένα πλήρες υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εισηγήσεις και υλοποιήσιμες προτάσεις, με γνώμονα την προσέλκυση παραγωγικών ξένων επενδύσεων, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, θα βελτιώσουν την ποιότητα των αγαθών και των υπηρεσιών μας, ενώ θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

Οι ξένες επενδύσεις αποτελούν ισχυρή πηγή δημιουργίας και διατήρησης ουσιαστικής απασχόλησης για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και συντελούν θετικά στις εξαγωγές, καθώς οι ξένοι επενδυτές είναι συνήθως περισσότερο προσανατολισμένοι στις ξένες αγορές έναντι των ντόπιων επιχειρήσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, κινείται και η δράση των μελών του Συνδέσμου μας. Σε συνεργασία με πρέσβεις που βρίσκονται στην Κύπρο και το εξωτερικό, προγραμματίζουμε σειρά επιχειρηματικών αποστολών, με σκοπό την προώθηση των μεγάλων αναπτύξεων για την εξεύρεση νέων κεφαλαίων.

Τα μέλη μας, μέσω των συνεχόμενων επαφών που διατηρούν στο εξωτερικό, προωθούν τη χώρα μας, εστιάζοντας στην κυπριακή οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει, με το ενδιαφέρον να είναι ομολογουμένως ενθαρρυντικό.

Σημαντική επίσης είναι και η διαχρονική παρουσία μας σε διεθνή επιχειρηματικά φόρουμ, στο πλαίσιο των οποίων γίνεται παρουσίαση των πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός, τα κίνητρα που προσφέρει σε ξένους επενδυτές και τα έργα των μελών του Συνδέσμου μας.

Αναγκαία η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Πόσο συμβάλουν τα πολεοδομικά κίνητρα και η νομοθεσία για διευκόλυνση των επενδύσεων στην προώθηση και υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και ποιες οι εισηγήσεις σας για περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών; Γιατί θεωρείτε αναγκαία τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης;

Τόσο τα πολεοδομικά κίνητρα όσο και η νομοθεσία για διευκόλυνση των επενδύσεων, είναι καθοριστικής σημασίας. Διότι τη δεδομένη στιγμή, δυστυχώς, είναι δύσκολο και χρονοβόρο για έναν επενδυτή να αξιοποιήσει τα χρήματα του στην Κύπρο.

Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και ατέρμονες διαδικασίες, που εν τέλει καταλήγουν να είναι αποτρεπτικές και ασύμφορες με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται.

Επανειλημμένα, έχουμε τονίσει την επιτακτική ανάγκη για εκσυγχρονισμό και ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και ανάμεσα στις εισηγήσεις μας είναι η αποκεντρωμένη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας της δημόσιας υπηρεσίας, το ευνοϊκό αδειοδοτικό περιβάλλον και η μείωση του κόστους της ενέργειας.

Εξού και θεωρούμε αναγκαία τη δημιουργία ενός Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα στεγάσει μία Ενιαία Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για Στρατηγικές Επενδύσεις, καθώς και μία Υπηρεσία μίας Στάσης (One Stop Shop), συμβάλλοντας ουσιαστικά και καθοριστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Έτσι, θα προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και θα αδειοδοτηθούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Αυτές οι υπηρεσίες, κατά επέκταση, θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην προώθηση της Κύπρου ως σύγχρονου περιφερειακού επιχειρηματικού κέντρου και ως ελκυστικού επενδυτικού και τουριστικού προορισμού, προσδίδοντας έτσι νέα δυναμική στις προσπάθειες που καταβάλλονται για άνοδο της χώρας μας στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Δειτε Επισης

Η αναθεώρηση έργων για τo οδικό δίκτυο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα στο τραπέζι ΕΤΕΚ-Μαρίας Παναγιώτου
Τρεις μοναδικές πολυτελείς κατοικίες στη Λεμεσό από την Gordian
Adonis Heights by Cyfield: Η νέα ανάπτυξη στην καρδιά και στο πιο ψηλό σημείο της Αγλαντζιάς
ΕΒΕ Λάρνακας: Ιδανικός χώρος για στέγαση εταιρειών το παλαιό αεροδρόμιο-Σε άθλια κατάσταση το κτίριο
Έπεσαν υπογραφές για έργα ΣΒΑΚ ύψους €4,3 εκατ. στην Επαρχία Λάρνακας
Μείωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών το 2024-Ποια είχαν την μεγαλύτερη πτώση
Ria Court 89: Ο Όμιλος Πανίκκος Λειβαδιώτης επεκτείνει την γκάμα των ακινήτων του
Μεικτή ανάπτυξη 19 ορόφων στην περιοχή Άριελ στη Λεμεσό-Κτίριο 90 μέτρων με καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα
GoGordian: Το νέο σου σπίτι στη Λευκωσία σε περιμένει
Ο οδικός χάρτης για την Μαρίνα Πάφου...«Ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα αυξήσει το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών»