Σταθεροποιήθηκαν στα ψηλά επίπεδα οι τιμές-Σε ποιους τομείς αυξήθηκαν περισσότερο

Σημάδια σταθεροποίησης δείχνει ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος τον φετινό Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ σε σχέση με τον φετινό Ιανουάριο η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μόλις 0,8%.

Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2023, η κατηγορία με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή/αύξηση ήταν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, στα οποία σημειώθηκε άνοδος 6,1%.

Στην κατηγορία άλλα αγαθά και υπηρεσίες, η ετήσια αύξηση ανήλθε στο 3,5%. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στην ένδυση και την υπόδηση (2,8%), στην αναψυχή και τον πολιτισμό (2,7%), καθώς επίσης στην κατηγορία που σχετίζεται με τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (2,6%).

Στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, το ποσοστό αύξησης του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,1%.

Αύξηση 3,4% σε έναν μήνα σε ένδυση και υπόδηση

Αμετάβλητος παρέμεινε ο σχετικός δείκτης στις επικοινωνίες, ενώ οριακή ετήσια μείωση καταγράφηκε στην επίπλωση, τον οικιακό εξοπλισμό και τα προϊόντα καθαρισμού (-0,8%), αλλά και τις μεταφορές (-0,5%).

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση (3,4%), με τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά να ακολουθούν με άνοδο 2,6%.

plithorismos1000ekato2

Σε εστιατόρια και ξενοδοχεία η μεγαλύτερη αύξηση
Όσον αφορά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2024, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση 2,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στις κατηγορίες εστιατόρια και ξενοδοχεία (5,9%), αλκοολούχα ποτά και καπνός (3,1%) και άλλα αγαθά και υπηρεσίες (3,0%).

Τον Φεβρουάριο του 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον περσινό Φεβρουάριο παρατηρήθηκε στην κατηγορία υπηρεσίες με ποσοστό 4,2%, την ίδια ώρα που η ενέργεια κατέγραψε υποχώρηση -2,3%.

Συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 204 παρατηρήθηκε αύξηση σε ποσοστό 2,2% στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνός με ποσοστό 2,2%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) είναι οικονομικός δείκτης που καταρτίζεται για τη μέτρηση των διαχρονικών μεταβολών στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών που αποκτώνται, χρησιμοποιούνται ή πληρώνονται από τα νοικοκυριά και τους τουρίστες εντός της οικονομικής επικράτειας της χώρας.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων