ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο

Νομοσχέδιο για χρηματοδότηση της αμερικανικής Κυβέρνησης ενέκρινε το Σάββατο το Κογκρέσο των ΗΠΑ, σε μια σπάνια επίδειξη διακομματικής ενότητας, διατηρώντας έτσι τη λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μέχρι τον Σεπτέμβριο και αποτρέποντας παράλληλα μια επιζήμια αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης.

Οι γερουσιαστές έχασαν τη μεταμεσονύκτια προθεσμία που είχε τεθεί για την έγκριση του πακέτου ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία πολλές βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά ψήφισαν τις πρώτες πρωινές ώρες για να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο που είχε ήδη προωθηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

"Δεν ήταν εύκολο, αλλά απόψε (χθες βράδυ) η επιμονή μας άξιζε τον κόπο", δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ από το βήμα της Γερουσίας μετά από ώρες τεταμένων διαπραγματεύσεων.

"Είναι καλό για τον αμερικανικό λαό που καταλήξαμε σε διακομματική συμφωνία για να ολοκληρώσουμε την εργασία", πρόσθεσε πριν το νομοσχέδιο λάβει την τελική έγκριση.

Μια ημέρα δράματος με υψηλά διακυβεύματα ξεκίνησε στο Καπιτώλιο, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Παρασκευή το μεσημέρι ένα πακέτο έξι νομοσχεδίων ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο και πιο αμφιλεγόμενο τμήμα της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης.

Με τα χρήματα να τελειώνουν τα μεσάνυχτα για τα τρία τέταρτα της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια, η Γερουσία πραγματοποίησε αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να προωθήσει τη νομοθεσία στο γραφείο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό έμοιαζαν να καταρρέουν, με τις δύο πλευρές να πιέζουν να τροποποιήσουν τη νομοθεσία ώστε να αντικατοπτρίζει τα μηνύματα και τις προτεραιότητες που έθεσαν για την προεκλογική τους εκστρατεία, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, όταν ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι γερουσιαστές ετοιμάζονταν να διακόψουν τη συνεδρίαση χωρίς συμφωνία για διεξαγωγή ψηφοφορίας, γεγονός που θα είχε οδηγήσει το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου να αρχίσει να μειώνει τις λειτουργίες σε βασικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, το πρωί του Σαββάτου.

Όμως μια συμφωνία επετεύχθη μόλις έφτασε ο χρόνος να λήξει η προθεσμία που τέθηκε για τα μεσάνυκτα και η Γερουσία ψήφισε το ψήφισμα μετά τις 2:00 π.μ. τοπική ώρα (06.00 GMT), στην Ουάσινγκτον.  

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών