Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, αντιτίθενται στην ιδέα έκδοσης ομολόγων για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της σχεδιαζόμενης χρήσης των κερδών που προκύπτουν από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθηθεί η Ουκρανία, δήλωσαν την Παρασκευή αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη να εργαστούν σε ένα σχέδιo που θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν την Ουκρανία εντός των επόμενων μηνών, κάτι το οποίο η Μόσχα είπε ότι θα ήταν κλοπή με «καταστροφικές συνέπειες» για τις τράπεζες.

Το σχέδιο για χρήση των κερδών από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία για τον πόλεμο, με τις δυνάμεις του Κιέβου να αγωνίζονται να συγκρατήσουν τα ρωσικά στρατεύματα και με την αμερικανική βοήθεια να έχει καθυστερήσει.

Οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα περισσότερα κέρδη θα διοχετεύονται σε ένα Ταμείο που θα διοικείται από την ΕΕ για αγορά όπλων. Αυτή η ιδέα διαφέρει από την εισήγηση για τη χρήση ομολόγων, η οποία προωθείται από το Βέλγιο και τις ΗΠΑ.

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, του οποίου η χώρα έχει την Προεδρία της ΕΕ, επιχειρηματολόγησε υπέρ της χρήσης των εσόδων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

«Θα μπορούσαμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε για να πάμε στις αγορές και να τα χρησιμοποιήσουμε ως ετήσια πληρωμή τόκων και στη συνέχεια θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε ξανά και ξανά και να έχουμε πολύ μεγαλύτερο όγκο», είπε. Πρόσθεσε, όμως: «Καταλαβαίνω ότι σήμερα ίσως να είναι πολύ νωρίς γι' αυτό».

Αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι η Γαλλία είναι ανάμεσα στις χώρες που επίσης είναι αντίθετες με αυτή την ιδέα. Επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι και η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να προωθήσει παρόμοια ιδέα. 

Σύμφωνα με το τρέχον ευρωπαϊκό σχέδιο, τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι πληρωμές τόκων, θα πηγαίνουν σε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, ένα ταμείο εκτός προϋπολογισμού που παρέχει στρατιωτική βοήθεια στις χώρες εκτός ΕΕ και το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την Ουκρανία.

Περίπου το 70% όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είναι ακινητοποιημένα στη Δύση βρίσκονται στο βελγικό κεντρικό αποθετήριο τίτλων Euroclear, το οποίο διαθέτει το ισοδύναμο διαφόρων τίτλων και μετρητών της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας 190 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόταση αφορά στη χρήση των κερδών από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ευρώπη, παρά τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία.

Η ΕΕ θα μπορούσε να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ από κέρδη ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία ήδη από τις αρχές Ιουλίου, είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών