Powered by

ACTTA: Τα 70 χρόνια του Συνδέσμου και η προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού

Οι πρωτοβουλίες του Συνδέσμου αλλά και οι ενέργειες που θα συμβάλουν στην ορθολογιστική ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας καθώς επίσης και οι εκτιμήσεις αναφορικά με την ταξιδιωτική κίνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε την Τετάρτη, 20 Μαρτίου ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACΤTA) με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Παπαχαραλάμπους είπε ότι με αφορμή τα 70 χρόνια παρουσίας του Συνδέσμου αποφασίστηκε όπως τα μέλη του συμμετέχουν σε σειρά φιλανθρωπικών δράσεων και πρωτοβουλιών όπως δενδροφύτευση, καθαρισμός ακτών και συμμετοχή στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού.

Είπε επίσης ότι η έκθεση TRAVEL EXPO CYPRUS 2024 που θα πραγματοποιηθεί την 3η εβδομάδα του Απριλίου (19-21/4) με 50+ εκθέτες από περισσότερες από 6 χώρες θα προσφέρει πακέτα σε ελκυστικές τιμές των οποίων μπορούν να επωφεληθούν οι καταναλωτές. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Στους στόχους του Συνδέσμου, πέραν από την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό, ανέφερε τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών του σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, νομοθεσίες κ.ά., αλλά και την προστασία των συμφερόντων τους με γνώμονα τη σωστή και επαγγελματική εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και τουριστών. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Σύνδεσμος, θέτει ως προτεραιότητα την πάταξη των παρανομιών που παρουσιάζονται στον τομέα. Την ίδια ώρα, συνδράμει στη διαμόρφωση πολιτικής και σχετικών νομοθεσιών στην Κύπρο αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου.

accta702

Πρόσθεσε ότι το 2023 παρουσίασε τάση των ταξιδιωτών να επιστρέψουν στην ασφάλεια, τεχνογνωσία και εξυπηρέτηση που τους προσφέρουν οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες. Η ανάγκη συνέχισης της στήριξης των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων λόγω και των μεταβαλλόμενων συνθηκών του τομέα είναι αδήριτη, τόνισε. Με τη σειρά τους, οι ίδιοι καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Σε αυτό το σημείο, μεταξύ των προβλημάτων των μελών του όπου καλείται να αναζητήσει λύσεις ο Σύνδεσμος είναι και η ευθυγράμμιση των νομοθεσιών σχετικά με τις υποχρεώσεις προς τους καταναλωτές από πλευράς αεροπορικών εταιρειών σε σχέση με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των διοργανωτών ταξιδίων καθώς υπάρχει χάσμα μεταξύ τους με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να υποχρεούνται συχνά να καλύψουν το κενό.

Αναφορικά με την ταξιδιωτική κίνηση από και προς την Κύπρο το 2024, είπε πως αναμένεται ότι θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2023 που όπως σημείωσε ήταν χρονιά ρεκόρ στα ταξίδια που αφορούσαν τον εξερχόμενο τουρισμό. Προσφιλείς προορισμοί εξακολουθούν να είναι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφέρθηκε επίσης στην άνθιση που παρουσίασε ο τομέας της κρουαζιέρας το 2023, ένα θετικό γεγονός το οποίο δυστυχώς εν μέρη ανατρέπεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν το Ισραήλ και τη Γάζα.

Αναφορικά με τον εισερχόμενο τουρισμό εξήγησε ότι παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα μπορούμε και καλύτερα. Ακολούθως επεσήμανε πως ο χειμερινός τουρισμός ακόμα να αναπτυχθεί στο επίπεδο των δυνατοτήτων του, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αν και τομείς εναλλακτικού τουρισμού έχουν σημειώσει πρόοδο, υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης νοούμενου ότι γίνουν και οι κατάλληλες επενδύσεις σε υποδομές αλλά και προώθηση.

Ταυτόχρονα εξήγησε, ο τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντική βιομηχανία για την κυπριακή οικονομία και η επιτυχία της σε μια ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς και στοχευμένα. Στάθηκε στην περαιτέρω επένδυση σε υποδομές αλλά και κονδύλια προώθησης του τουριστικού προϊόντος, ως επίσης και στην εξεύρεση λύσεων στις προκλήσεις και τις αδυναμίες του τομέα. Πρόσθεσε ότι η στοχευμένη ανάπτυξη αγορών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού θα αποτελούσε απάντηση στο γεγονός ότι ο τουρισμός μας, εδώ και χρόνια δυσκολεύεται να διαφοροποιηθεί.

Χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν και ο Αντιπρόεδρος Αεροπορικών Θεμάτων και Αεροδρομίων Πάμπος Χαραλάμπους αλλά και ο Αντιπρόεδρος Εξερχόμενου Τουρισμού Χρίστος Χρίστου.

Δειτε Επισης

Πανίκκος Βάκκου: Μετεξέλιξη του τομέα της κεφαλαιαγοράς τα επόμενα έτη, πολλά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Wizz Air: Καλεί τους επιβάτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες νωρίτερα λόγω Microsoft
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία