Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου

Το ότι η Τράπεζα Κύπρου τα τελευταία χρόνια επανερχόταν σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας και σταθερότητας ήταν ολοφάνερο, ωστόσο, η ανακοίνωση της Τρίτης 20 Μαρτίου 2024 μπορεί να θεωρηθεί ιστορική. Τόσο για την τράπεζα όσο και για την κυπριακή οικονομία γενικότερα.

Έντεκα χρόνια μετά τα γεγονότα του 2013 που οδήγησαν στο Μνημόνιο και σε βαθιά ύφεση την κυπριακή οικονομία, η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για καταβολή μερίσματος 137 εκατ. ευρώ, αποτελεί την καλύτερη ένδειξη πως ο πλέον συστημικός οργανισμός στην Κύπρο επέστρεψε σε συνθήκες πλήρους ομαλότητας και διαρκούς ισχυροποίησης.

Δεν είναι το μέρισμα από μόνο του που δίνει το μήνυμα ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα βαρίδια του παρελθόντος, αλλά και το γεγονός ότι η κίνηση είναι με τη σύμφωνο γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της οποίας έχουν δηλώσει πολλάκις το τελευταίο διάστημα πως η αυξημένη κερδοφορία δεν συνεπάγεται αυτόματα και καταβολή μερίσματος.

Την ίδια ώρα, η απόφαση για έναρξη Προγράμματος Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών κατηγοριοποιεί την Τράπεζα Κύπρου στο κλαμπ πολλών μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού οι οποίες λειτουργούν τέτοιου είδους προγράμματα με στόχο να προσφέρουν μία εναλλακτική επιλογή στους μετόχους τους.

Η τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της για έναρξη του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται μέχρι €25 εκατ.

Αναμένεται πως με την έναρξη του, το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η έναρξη και η υλοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών θα είναι σύμφωνη με τη γενική εξουσιοδότηση της Εταιρίας για την επαναγορά συνήθων μετοχών της Εταιρίας όπως εγκρίθηκε από τους μετόχους κατά την ΕΓΣ στις 26 Μαΐου 2023, η οποία υπόκειται σε ανανέωση κατά την ΕΓΣ που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2024, καθώς και με τους όρους της έγκρισης της ΕΚΤ.

Έχοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, αλλά και τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητας της τράπεζας, η τοποθέτηση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Τάκη Αράπογλου, ότι η Τράπεζα, η οποία διανύει το 125ο έτος λειτουργίας της, αποτελεί μια καλά κεφαλαιοποιημένη, διαφοροποιημένη Τράπεζα που δημιουργεί βιώσιμη κερδοφορία, επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg, o CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, διαθέτει πλέον ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο με πολλές πηγές εσόδων πέραν των επιτοκιακών και ως αποτέλεσμα, το 2023 το 90% των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας καλύφθηκαν από μη επιτοκιακά έσοδα.

Δειτε Επισης

Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»