Τράπεζα Κύπρου: Μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ.

Έγκριση για πληρωμή μερίσματος σε μετρητά και έναρξη προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών(σ.σ. μαζί αναφέρονται ως διανομή) ανακοίνωσε ότι έλαβε η Τράπεζα Κύπρου, σε μια εξέλιξη που αποδεινύει την ισχυρή χρηματοοικονομική επίδοση του Συγκροτήματος, καθώς και τη σημαντική πρόοδο ως προς την υλοποίηση της στρατηγικής του.

Η διανομή αντιστοιχεί σε ποσοστό (payout ratio) 30% για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και ανέρχεται συνολικά σε €137 εκατ., που αποτελείται από μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ.

Το ποσοστό (payout ratio) για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ύψους 30% συνάδει με την πολιτική διανομής και αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ποσοστό (payout ratio) 14% για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022).

Η διανομή αντανακλά την ισχυρή κεφαλαιακή θέση του Συγκροτήματος, την υψηλή ρευστότητα και συνέχιση της προσπάθειας για παροχή σταθερής απόδοσης στους μετόχους.

O Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) με μεταβατικές διατάξεις ανέρχεται σε 17.4%2 στις 31 Δεκεμβρίου 2023, αντικατοπτρίζοντας διανομή με ποσοστό (payout ratio) 30% για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πολιτική διανομής

Στόχος του Συγκροτήματος είναι η παροχή σταθερής απόδοσης στους μετόχους. Η διανομή του Συγκροτήματος αναμένεται να σημειώνει συντηρητικά σταδιακή αύξηση με στόχο το ποσοστό (payout ratio) να κυμαίνεται μεταξύ 30-50% και περιλαμβάνει μερίσματα σε μετρητά και επαναγορά ιδίων μετοχών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες αγοράς καθώς και τον προγραμματισμό κεφαλαίων και ρευστότητας.

Μέρισμα σε μετρητά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε να προτείνει για έγκριση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση (‘ΕΓΣ’), που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2024, την καταβολή τελικού μερίσματος σε μετρητά ύψους €0.25 ανά συνήθη μετοχή από τα κέρδη για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και αποτελεί πενταπλάσια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ύψους €0.05 ανά συνήθη μετοχή.

Το μέρισμα, που υπόκειται σε έγκριση από την ΕΓΣ, θα πληρωθεί σε μετρητά στις 14 Ιουνίου 2024 στους μετόχους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων στις 26 Απριλίου 2024, ενώ ως Ημερομηνία Αποκοπής (‘Ex-Dividend date4’) έχει ορισθεί η 25 Απριλίου 2024.

Πρόθεση για έναρξη προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών

Επιπρόσθετα, μετά τη λήψη έγκρισης από την ΕΚΤ, το Συγκρότημα ανακοίνωσε την πρόθεση του για έναρξη του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών της εταιρείας, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται μέχρι €25 εκατ.

Αναμένεται πως με την έναρξη του, το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η έναρξη και η υλοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών θα είναι σύμφωνη με τη γενική εξουσιοδότηση της Εταιρίας για την επαναγορά συνήθων μετοχών της Εταιρίας όπως εγκρίθηκε από τους μετόχους κατά την ΕΓΣ στις 26 Μαΐου 2023, η οποία υπόκειται σε ανανέωση κατά την ΕΓΣ που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2024, καθώς και με τους όρους της έγκρισης της ΕΚΤ.

Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το προτεινόμενο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.

Πιο κάτω τα πιο σημαντικά στοιχεία:

  • Πενταπλάσιο μέρισμα στους μετόχους σε σχέση με πέρυσι

Μέρισμα σε μετρητά 25 σεντς ανά μετοχή σε σχέση με 5 σεντς το προηγούμενο έτος

  • Διανομή €137 εκατ. σε σχέση με €22 εκατ. το προηγούμενο έτος

Η διανομή αποτελείται από μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ.

  • Η πρώτη τράπεζα ανάμεσα στις κυπριακές και ελληνικές που πήρε έγκριση για καταβολή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.
  • Ποσοστό διανομής 30% σε σχέση με 14% πέρυσι.

Πρώτη προγραμματισμένη επαναγορά ιδίων μετοχών μέχρι €25 εκατ ευρώ

Ο κ. Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος του Συγκροτήματος σχολίασε:

‘Η συνεχιζόμενη δέσμευση μας για παροχή σταθερής απόδοσης στους μετόχους αποδεικνύεται από την προτεινόμενη διανομή που περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρισμα σε μετρητά και την πρώτη προγραμματισμένη επαναγορά ιδίων μετοχών.

Το συνολικό μέρισμα σε μετρητά είναι περίπου πέντε φορές υψηλότερο από το μέρισμα που καταβλήθηκε το προηγούμενο έτος και αντανακλά την ισχυρή χρηματοοικονομική και λειτουργική επίδοση του Συγκροτήματος κατά το 2023, η οποία επιτάχυνε την οργανική δημιουργία κεφαλαίων.

Είμαστε περήφανοι που η Τράπεζα, διανύοντας το 125ο έτος λειτουργίας της, αποτελεί μια καλά κεφαλαιοποιημένη, διαφοροποιημένη Τράπεζα που δημιουργεί βιώσιμη κερδοφορία.

Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην παροχή σταθερής απόδοσης για τους μετόχους μας και συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη στήριξη των πελατών και της κοινωνίας μας, καθώς και στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.’

Δειτε Επισης

My Creative Ideas: Ολοκληρωτικές προσεγγίσεις στο σύγχρονο μάρκετινγκ
China Spice και Montparnasse ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Έγκωμη
Τα «απροσδόκητα κέρδη» των τραπεζών και μια προβληματική… εξίσωση από το ΑΚΕΛ
Από έργα υψηλών προσδοκιών για τον τόπο σε μεγάλους...πονοκεφάλους-Ψάχνει θεραπείες η Κυβέρνηση
Δίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό-Ουδέν ανακοινώσιμο
Κάζακς (ΕΚΤ): «Οχι» σε βιαστικές μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνη -«Να είμαστε προσεκτικοί»
Ελληνική Τράπεζα: Προσήλωση στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP