Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, συνολικής αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανιχνεύοντας ευκαιρίες καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης αυξάνονται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιορίζει τις αγορές της.

Τα ταμεία αγοράζουν ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων κρατικού χρέους, παρέχοντας μια αναγκαία πηγή χρηματοδότησης, αναφέρουν εμπλεκόμενοι και αξιωματούχοι.

Ωστόσο, οι ελαφρά ρυθμιζόμενοι επενδυτές συχνά φορτώνουν τα στοιχήματά τους με τραπεζικό χρέος, δεσμεύοντας τις περιουσίες τους με τις τράπεζες, σε μια εποχή που υπάρχει αυξανόμενη ρυθμιστική ανησυχία παγκοσμίως για τον αντίκτυπό τους στην αγορά.

Συνεντεύξεις με περισσότερες από δώδεκα πηγές κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων υψηλής πιστοληπτικής αξίας συναλλασσόμενων και αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς και στοιχεία της αγοράς που συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά για το Reuters από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Tradeweb, δείχνουν ότι τα hedge funds έχουν εδραιωθεί όλο και περισσότερο στην αγορά χρέους της Ευρωζώνης.

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αντιπροσώπευαν το 2023 το 55% του όγκου συναλλαγών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων στην πλατφόρμα Tradeweb, από 36% το 2020, εκτοπίζοντας άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες και αποτελώντας για πρώτη φορά τους κυρίαρχους παίκτες.

Η εμβέλειά τους ήταν μεγαλύτερη σε ορισμένα από τα πιο υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης: τα hedge funds αποτελούσαν τα δύο τρίτα του όγκου συναλλαγών του ιταλικού χρέους στην πλατφόρμα Tradeweb, όπως κατέδειξαν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για το Reuters.

Η Tradeweb είναι μία από τις τρεις κορυφαίες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, μαζί με το Bloomberg και την MTS, σύμφωνα με την Coalition Greenwich, μια εταιρεία ερευνών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν χώρες της Ευρωζώνης και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.

Οι αναλυτές της Barclays εκτίμησαν τον Ιανουάριο ότι η αγορά χρέους της Ευρωζώνης θα απορροφήσει φέτος πρόσθετα ομόλογα που θα ανέλθουν στο επίπεδο ρεκόρ των 675 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η ΕΚΤ μειώνει τα ομόλογά που κατέχει. Αυτό συμβαίνει καθώς η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν ωθήσει σε κρατικό δανεισμό. 

Αυτό οφείλεται στο ότι τα hedge funds δελεάζονται από τα επιτόκια που έχουν επιστρέψει σε θετικό έδαφος μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

Στο μεταξύ, οι τράπεζες βρίσκουν τους ισολογισμούς τους περιορισμένους σε κρατικά ομόλογα λόγω των κανόνων που θεσπίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η ραγδαία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ευρώπη, ιδίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020, έχει επίσης μειώσει το κόστος αγοράς και πώλησης τίτλων, αυξάνοντας τη γοητεία της αγοράς. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην περιοχή έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Αυτές οι αγορές είναι πολύ συναρπαστικές και εποικοδομητικές για συναλλαγές", δήλωσε στο Reuters ο Κένεθ Τρόπιν, ιδρυτής της 30χρονης Graham Capital Management, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων.

Ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου συμβάλλουν στη ρευστότητα της αγοράς, η αυξημένη παρουσία τους ενισχύει την υπόθεση για αυστηρότερη εποπτεία, δήλωσε ο Αντρέας Ντομπρέ, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι τράπεζες έχουν συνήθως επίσημες δεσμεύσεις ως λεγόμενοι "primary dealers" να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και να τα εμπορεύονται σε καλές και κακές οικονομικές εποχές, αλλά τα hedge funds δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις.

"Είναι οι πρώτοι που εγκαταλείπουν το πάρτι αν τα πράγματα γίνουν δύσκολα", δήλωσε ο κ. Ντομπρέ, ο οποίος εργάζεται τώρα ως σύμβουλος τραπεζών, μεταξύ άλλων στην εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman.

Κερδοσκοπούν στην άνοδο αλλά και στην πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων για να κερδίσουν χρήματα για τους πελάτες τους, στους οποίους περιλαμβάνονται συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά επενδυτικά ταμεία και πλούσιοι ιδιώτες.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)