Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)

Εκεί που χωρίς υπερβολή μπορεί να λεχθεί ότι κτυπά η καρδιά της Eurobank, στο κέντρο ελέγχου των εργασιών της τράπεζας 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο, αλλά και όπου δομείται και εξελίσσεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου για την τεχνολογική του ανάπτυξη, βρέθηκε και ξεναγήθηκε δημοσιογραφική αποστολή από την Κύπρο, η οποία φιλοξενήθηκε από τον οργανισμό στην Αθήνα το τριήμερο 10-12 Μαρτίου.

Πρόκειται για το Eurobank Hub στη Νέα Ιωνία, όπου μέσα από ένα ευρύ πλέγμα πρωτοβουλιών και προσεκτικά σχεδιασμένων δράσεων, οικοδομείται η στοχευμένη υλοποίηση τεχνολογικών έργων στις πέντε χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος.

EUROBANK HUB (1)

Σε ένα πολυδιάστατο οικοσύστημα υποδομών και δεξιοτήτων, εξειδικευμένοι επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων στο χώρο της τεχνολογίας, σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες πληροφορικής, υποστηρίζουν το σύνολο των εγχωρίων και διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου.

EUROBANK HUB (4)

Στο Hub λειτουργεί και το εξειδικευμένο IT Center of Excellence των Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank, έχοντας υιοθετήσει το μοντέλο Hub and Spoke με τις Διευθύνσεις Πληροφορικής σε Κύπρο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία, με την υποστήριξη περισσοτέρων από 200 έμπειρους τεχνολόγους και επιχειρηματικούς αναλυτές.

Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων δράσεων που αναπτύσσονται στο Hub, ο ρόλος του είναι κρίσιμος και στο καθοριστικό πεδίο της κυβερνοασφάλειας, όπως επίσης και για τη λειτουργία των υποδομών Πληροφοριακών Συστημάτων, εξασφαλίζοντας διαρκή παρακολούθηση και άμεση διαθεσιμότητα για τους πελάτες.

EUROBANK HUB (2)

EUROBANK HUB (3)

Η 24|7 παρακολούθηση των μηχανισμών Cyber Security από εξειδικευμένο προσωπικό, οι διαρκείς αναβαθμίσεις των ΙΤ συστημάτων και υπηρεσιών, η διαρκής επιμόρφωση των εργαζόμενων και η ενημέρωση θυγατρικών εταιρειών και συναλλασσόμενων είναι άλλωστε βασικές προτεραιότητες για τον όμιλο.

Επίσης, το Eurobank Hub αποτελεί την εστία του Οργανισμού Μάθησης, το Learning Center της Eurobank, με δραστηριότητα που ξεπερνά τις 531.400 ώρες μάθησης σε ετήσια βάση, για το 2023, σε επίπεδο ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

EUROBANK HUB (12)

Με επένδυση στη μάθηση που την τελευταία διετία υπερβαίνει τα €5,1 εκατ., η Eurobank αναδεικνύει την επιμόρφωση σε κυρίαρχο συστατικό της πρότασης αξίας (employee value proposition) για τους εργαζόμενούς της, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και στην επαγγελματική τους ανέλιξη.

Ταυτόχρονα, μέσω αυτής της διαδικασίας ενδυναμώνει και θωρακίζει την ετοιμότητα του οργανισμού απέναντι στην πρόκληση του διαρκούς ψηφιακού μετασχηματισμού.

EUROBANK HUB (11)

EUROBANK HUB (6)

Μια ιστορία καινοτομίας

Το σύμπλεγμα κτιρίων στη Νέα Ιωνία που φιλοξενεί το Eurobank Hub, κτίστηκε το 1927 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας για να στεγάσει την κλωστοϋφαντουργία «Μουταλάσκη», το 2001 φιλοξένησε την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και από το 2006, ανήκει στην Eurobank.

Σε 34.000 τ.μ., συνολικά, στεγάζονται οι Διευθύνσεις Πληροφορικής και Ψηφιακής Τραπεζικής, η Οργάνωση, οι Κεντρικές Υπηρεσίες & Λειτουργίες, οι Οικονομικές Υπηρεσίες και το Κέντρο Εκπαίδευσης.

EUROBANK HUB (13)

Σήμερα, στο Eurobank HUB, απασχολούνται 2.000 εργαζόμενοι (το 50% του προσωπικού των κεντρικών υπηρεσιών της τράπεζας). Για παράδειγμα, στο κτιριακό συγκρότημα στεγάζονται οι μονάδες που υποστηρίζουν τα εμβάσματα των πελατών της τράπεζας (payments, ~35 εκ. ετησίως), διαχειρίζονται τις επιταγές που παραλαμβάνονται καθημερινά στα καταστήματα (~600.000 ετησίως) και παρακολουθούν τη διαθεσιμότητα του δικτύου των >1.000 ATMs της τράπεζας.

EUROBANK HUB (19)

Το Technology Hub διαδραμάτισε κομβικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη των υποδομών και την υποστήριξη της τηλεργασίας.

Σήμερα, υποστηρίζει το υβριδικό μοντέλο εργασίας που συνδυάζει, σε εβδομαδιαία βάση, την εργασία από το γραφείο και από το σπίτι - work@home | work on premises - που η Eurobank υιοθέτησε πρώτη ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες, τον Ιούνιο του 2022.

Εκεί αναπτύσσονται, επίσης, νέες μέθοδοι εργασίας, όπως ο συνδυασμός των Design Thinking, Lean και Agile στο product delivery.

EUROBANK HUB (7)

Ειδικότερα, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων συνεργασίας και επικοινωνίας, υλοποιείται, προοδευτικά, η πλήρης εφαρμογή του Modern Workplace με χρήση High End τεχνολογίας Laptops & Headsets με noise cancellation, σε περισσότερους από 2.000 χρήστες στο Eurobank Hub και στις ριζικά ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά, όπου έχουν μεταφερθεί όλες οι υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής του ομίλου.

Στόχος, η διαμόρφωση σύγχρονου, ευέλικτου και συνεργατικού περιβάλλοντος εργασίας, όπου η βέλτιστη χρήση των κτιριακών υποδομών συνδυάζεται με την τεχνολογία και τους νέους τρόπους εργασίας και προάγει την παραγωγικότητα, τη διαρκή ανάπτυξη και την ευημερία των εργαζομένων της Eurobank.

EUROBANK HUB (8)

Πρωτοποριακές λύσεις, υλικοτεχνικός εξοπλισμός τελευταίας γενιάς, διαρκής επιμόρφωση στελεχών, open space χώροι, προηγμένα ψηφιακά εργαλεία για εργασία με τηλεδιάσκεψη και τεχνολογικά προηγμένες υποδομές εσωτερικής επικοινωνίας, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης εργασιακής κουλτούρας και παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Eurobank υλοποιεί, επίσης, τη μεταφορά μεγάλου μέρους του Data Center της σε Private & Public Cloud υποδομές, ενώ επιδιώκει να οικοδομήσει την πιο καινοτόμο Πλατφόρμα Ανάλυσης Δεδομένων (Data Analytics Platform).

Στο Hub βρίσκεται και το κύριο Datacenter του ομίλου, το οποίο είναι πιστοποιημένο κατά LEED v4 Gold certification για το επίπεδο υψηλής διαθεσιμότητας, ασφάλειας και ενεργειακής διαχείρισης.

Σημαντικό μέρος της τάξεως του 25% των ετήσιων αναγκών του Data center σε ενέργεια, θα καλύπτεται πλέον μέσω 1.200 φωτοβολταϊκών πλαισίων (photovoltaic panels) τα οποία πρόσφατα εγκαταστάθηκαν στις στέγες των κτιρίων του συγκροτήματος.

EUROBANK HUB (18)

Η εν λόγω ενέργεια προσδίδει πολλαπλά οφέλη, με σημαντικότερα, τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος σε άνθρακα και τη συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη. Συνολικά η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο Eurobank Hub την τελευταία 5ετία (2018-2023) ανήλθε περίπου στο 30%.

EUROBANK HUB (14)

EUROBANK HUB (15)

Ο ψηφιακός προσανατολισμός

Η Eurobank αντιμετωπίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επένδυση στην τεχνολογία αιχμής ως επιχειρησιακή προτεραιότητα και διαρκή άσκηση καινοτομίας που βελτιώνει το επιχειρηματικό και λειτουργικό της μοντέλο και της εξασφαλίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο τοπίο προκλήσεων αλλά και ευκαιριών που δημιουργεί η ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Σταθερά προσανατολισμένη στο να εδραιώσει θέση ως η πιο απλή, ψηφιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Eurobank έχει διαθέσει άνω των €200 εκατ. στην Ελλάδα για αναβάθμιση τεχνολογικών υποδομών την τελευταία τριετία, συνεχίζοντας σταθερά, σε ετήσια βάση, τις αυξανόμενες επενδύσεις στην τεχνολογία, αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις με εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες για απλές, ασφαλείς και άμεσες χρηματοοικονομικές συναλλαγές 24|7.

EUROBANK HUB (9)

Αυτό αποτελεί κοινό ζητούμενο σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η Eurobank, η οποία, σημειωτέο, είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που διατήρησε και τώρα διευρύνει τον διεθνή της χαρακτήρα με ισχυρή παρουσία σε Κύπρο, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο και Λονδίνο, με πολύτιμο σύμμαχο σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία και τη διαρκή επένδυσή της, άνω των €100 εκατ., σε καινοτόμο τεχνολογία αιχμής για τις θυγατρικές της στο εξωτερικό.

EUROBANK HUB (20)

Στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Eurobank, το 2023 σηματοδοτήθηκε από πολλαπλές βελτιώσεις, απλοποιήσεις και ψηφιοποιήσεις, τόσο στις εσωτερικές διαδικασίες όσο και ως προς την εξυπηρέτηση του πελάτη μέσω όλων των διαθέσιμων καναλιών εξυπηρέτησης (ψηφιακών και δικτύου καταστημάτων), εστιάζοντας στην αναβάθμιση της προσωποποιημένης, συνολικής, εμπειρίας εξυπηρέτησης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το 2023 ήταν η χρονιά που ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο έργο τεχνολογικού μετασχηματισμού της Eurobank Κύπρου, αντικαθιστώντας το 85% των συστημάτων και υποδομών με νέες καινοτόμες λύσεις που αντικατέστησαν πλήρως το Core Banking, τα ψηφιακά κανάλια, το Data Warehouse και το Wealth Management.

EUROBANK HUB (5)

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά