ΕΚΚ: Δράσεις προώθησης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην ετήσια Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος (Global Money Week 2024 – GMW2024), μια διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού που στοχεύει στην προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ιδίως μεταξύ των νέων.

Η εκστρατεία GMW2024, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για 12η φορά, θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 24 Μαρτίου 2024, και το φετινό θέμα της θα είναι: «Προστατέψτε τα χρήματά σας, εξασφαλίστε το μέλλον σας.»

Στο πλαίσιο της GMW2024, περισσότερες από 176 χώρες ενώνουν δυνάμεις για να ενισχύσουν τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, δηλαδή τη γνώση, τις δεξιότητες, τις συνήθειες και τις στάσεις του κοινού ως προς τη διαχείριση των οικονομικών του, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Η κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείται από διάφορους οργανισμούς και φορείς που συμμετέχουν ενεργά σε μια σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών.

Η ΕKK θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τρίτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιώντας μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του επενδυτικού κοινού για τη σημασία της βασικής χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης.

Οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην ενδυνάμωση των ατόμων ώστε να προστατεύονται από τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνδέονται με τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες γενικότερα.

Φέτος, η ΕKK δραστηριοποιείται ενεργά στην προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού μεταξύ των νέων, των μαθητών, των φοιτητών και του κοινού.

Ενόψει της GMW2024, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ, Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, σε πανεπιστημιακή διάλεξη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπογράμμισε τα οφέλη και τη σημασία της χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης, τονίζοντας ιδιαίτερα τον καθοριστικό της ρόλο στη διαμόρφωση της χρηματοοικονομικής οξυδέρκειας των νέων ατόμων, ώστε να λαμβάνουν ορθές χρηματοοικονομικές αποφάσεις και να διασφαλίζουν το μέλλον τους.

Η ΕΚΚ διευρύνει περαιτέρω την εμβέλειά της, με σειρά ενημερωτικών παρουσιάσεων σε σχολεία, διασφαλίζοντας ότι οι προσπάθειες για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού βρίσκουν άμεση απήχηση στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Επιπλέον, η ΕΚΚ συνέδραμε σε μια κοινή προσπάθεια με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών, στην ετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού που θα διανεμηθεί στη διάρκεια της εβδομάδας της εκστρατείας σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσαρμοσμένο με τρόπο που εστιάζει στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατανόησης των παιδιών στις ηλικίες αυτές.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της GMW2024, η ΕΚΚ θα δημοσιεύσει έναν νέο Οδηγό για Επενδυτές σχετικά με τις τελευταίες τάσεις των διαδικτυακών επενδύσεων και θα εκκινήσει δική της εκστρατεία για τη διάδοση βασικών μηνυμάτων προστασίας των επενδυτών μέσω καθημερινών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή της ΕΚΚ στην GMW2024, ο Δρ. Θεοχαρίδης σημείωσε: "Η συμμετοχή μας και φέτος στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος μας δίνει την ευχέρεια να αναδείξουμε τον ζωτικό ρόλο της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στην καταπολέμηση του ευρέως διαδεδομένου χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.

Από την πρώιμη παιδική ηλικία έως τη συνεχή δια βίου μάθηση, η καλλιέργεια συνετών στάσεων και χρηματοοικονομικών επιλογών με επαρκή γνώση είναι υψίστης σημασίας. Ιδιαίτερα στο σημερινό ψηφιοποιημένο οικονομικό τοπίο, όπου τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ένα τεράστιο μέρος της καθημερινότητάς μας και οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι είναι πολλοί, η ενδυνάμωση των πολιτών με χρηματοοικονομικές γνώσεις αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ευημερία τους."

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά