Το…πράσινο στρατηγείο της Eurobank στην καρδιά της Αθήνας-Ένα έργο υψηλού συμβολισμού (pics)

Διασχίζοντας την οδό Σταδίου, μια εκ των κεντρικότερων λεωφόρων της Αθήνας, θα συναντήσει κανείς επί της συμβολής με την οδό Ομήρου, απέναντι από την παλαιά Βουλή, ένα «πράσινο» κτίριο στο κέντρο της πόλης.

Αυτό δεν είναι άλλο από το νέο κτίριο διοίκησης της Eurobank, ένα έργο υψηλού συμβολισμού, που σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης προσαρμογής του αστικού τοπίου στις απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης, με μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και της θερμότητας, αλλά και της ανάγκης συνδρομής στη βελτίωση της τοπικής βιοποικιλότητας.

Εξωτερική όψη_1

Ένα εμβληματικό κτίριο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που μεταμορφώθηκε σε ένα υψηλής αισθητικής πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης και αποτελεί πλέον ένα από τα πρώτα πράσινα γραφεία στην «καρδιά» της πρωτεύουσας της Ελλάδας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ EUROBANK

1_Είσοδος_lobby

1_Είσοδος_lobby_i

Η ιστορία του κτιρίου

Το κτίριο, στη συμβολή των οδών Ομήρου 2 και Σταδίου 12, απέναντι από την παλαιά Βουλή, αποτελεί μέρος της επιχειρηματικής ιστορίας του κέντρου. Eκεί στεγάζονταν κάποτε τα κεντρικά γραφεία της Φοίνιξ Ασφαλιστική, εταιρεία που ιδρύθηκε το 1928.

Το εξαιρετικής προβολής κτίριο, σχεδιασμένο αρχικά από το γραφείο του Ιωάννη Βικέλα, βρίσκεται σε προνομιακό σημείο του ιστορικού κέντρου, με ανεμπόδιστη θέα στο Μέγαρο της παλαιάς Βουλής και την Ακρόπολη και άμεση πρόσβαση στις κεντρικές οδούς και το Μετρό.

Το αυτοτελές πολυώροφο κτίριο των 4.500 τ.μ. σε οικόπεδο 430 τ.μ., απέκτησε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ τον Ιούνιο του 2018.

Το επενδυτικό πλάνο της Grivalia, η οποία απορροφήθηκε από τον όμιλο Eurobank το 2019, περιελάμβανε τη ριζική ανακατασκευή του κτιρίου και την ενεργειακή του αναβάθμιση, με σημείο αναφοράς την αισθητική αναβάθμιση των όψεων.

Στόχος ήταν να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο υψηλών προδιαγραφών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας.

Προστιθέμενη κοινωνικοοικονομική αξία

Το νέο κτίριο διοίκησης της Eurobank, αποτελεί έργο υψηλού συμβολισμού, καθώς προωθεί την επανατοποθέτηση και επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, προάγει ένα νέο μοντέλο ήπιας και βιώσιμης λειτουργίας επαγγελματικών ακινήτων και αναδεικνύει τις προοπτικές ανάπτυξης από την αξιοποίηση των κτιρίων του κέντρου.

Η ριζική ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος ενισχύει την αναβάθμιση που συντελείται στο ευρύτερο αστικό τοπίο της περιοχής, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών, που προέρχονται κυρίως από την τουριστική βιομηχανία.

«H Eurobank επιδιώκει να είναι δημιουργικά παρούσα στη δημόσια ζωή και να συμμετέχει ενεργά σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, σε οτιδήποτε σηματοδοτεί το σύγχρονο και το πρωτοποριακό.

Στο πλαίσιο αυτό, συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και επενδύει στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως πόλο έλξης, εντός του οποίου εκσυγχρονίζονται και αξιοποιούνται εμβληματικά κτίρια, ώστε να δημιουργηθούν νέοι, πράσινοι, επαγγελματικοί χώροι που στεγάζουν επιχειρηματική δραστηριότητα για κομβικούς κλάδους της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου.

viber_image_2024-03-14_15-56-14-214

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η απόφαση του ομίλου να αναδείξει το υπερσύγχρονο, ριζικά ανακαινισμένο κτίριο στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου, ως κτίριο της ανώτατης διοίκησης, υπογραμμίζει αυτή τη στόχευση.

«Υπηρετεί παράλληλα», επισημαίνει, «τη θέλησή μας για αξιοποίηση ιδιόκτητων ακινήτων του χαρτοφυλακίου μας, με στόχο τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τους εργαζόμενους».

Φιλοξενεί 100 θέσεις εργασίας

Το πράσινο κτίριο στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας φιλοξενεί 100 θέσεις εργασίας υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας, φιλοδοξώντας να αποτελέσει πρότυπο και για επόμενες αναπλάσεις μεγάλου αριθμού κτιρίων στην περιοχή, τα οποία ανεγέρθηκαν στη μεταπολεμική Αθήνα.

Το Signature Room και η τεχνολογία αιχμής

Signature Room_i

Μια σημαντική καινοτομία του κτιρίου διοίκησης είναι το Signature Room, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο meeting room που ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογίες για πλήρως διαδραστική επικοινωνία, υποστηρίζοντας την βέλτιστη ανάπτυξη του υβριδικού μοντέλου εργασίας που έχει υιοθετήσει η Eurobank.

Το Signature Room έχει σχεδιαστεί από την Microsoft και αποτελεί μία αίθουσα συνεδριάσεων νέας γενιάς. Το σύνολο του τεχνολογικού εξοπλισμού, σε συνεργασία με τη διαδραστική οθόνη πλαισιώνεται από ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι επτά θέσεων σε σχήμα C.

Signature Room_ii

Παράλληλα, ο υπερσύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός με νέους H/Y και Laptops που διαθέτει το κτίριο, επιτρέπουν την εργασία από οποιοδήποτε σημείο εντός και εκτός των κτιρίων της τράπεζας.

Διαθέτει οθόνες 27’’, νέου τύπου πολυμηχανήματα (energy saver), ασύρματα πληκτρολόγια και ποντίκια, ενώ το MS Teams Telephony επιτρέπει μέσω μίας μόνο εφαρμογής να πραγματοποιείται η πρόσβαση σε εσωτερικές και εξωτερικές τηλεφωνικές κλήσεις.

viber_image_2024-03-14_15-55-06-776

Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων της Microsoft για απλοποιημένη επικοινωνία και συνεργασία σε επίπεδο ομάδων με οπτικοακουστική επαφή από οποιαδήποτε συσκευή.

Επιπλέον, διατίθενται ασύρματα ακουστικά με τεχνολογία noise cancelation.

Αίθουσα συναντήσεων_1

Αίθουσα συναντήσεων_4

Αίθουσα συναντήσεων_3

Αισθητική και λειτουργικότητα

Η ανάπτυξη του κτιρίου επιτυγχάνει την αισθητική αναβάθμιση και την ένταξή του στον αστικό ιστό με μια νέα, δυναμική, σύγχρονη και ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ευαισθητοποιημένη ταυτότητα.

Τα μορφολογικά στοιχεία του κελύφους επιλέχθηκαν με μια προσέγγιση σύγχρονη, αλλά και ταυτόχρονα διαχρονική και λειτουργική, αποφεύγοντας τον εφήμερο εντυπωσιασμό σε φόρμες και υλικά.

Αποδίδουν και συστήνουν ξανά το κτίριο στην πόλη και τους χρήστες του, προσεκτικά συναλλασσόμενο με τα γειτονικά του κτίρια δεδομένου του κομβικού σημείου στο οποίο βρίσκεται.

Οι εσωτερικοί χώροι αναβαθμίστηκαν με γνώμονα τη λιτή και ήπια αισθητική, σε ένα περιβάλλον που προάγει τη συνεργασία, τη συμπερίληψη και την υψηλή αποτελεσματικότητα.

Το κτίριο επιδρά ενεργητικά στην διαχείριση και βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτός, το οποίο σε συνδυασμό με τα φιλικά στο περιβάλλον υλικά εσωτερικής διακόσμησης, με την άριστη διαχείριση κλιματισμού/αερισμού και με τον κήπο του δώματος, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τους εργαζόμενους στους χώρους του.

Εξωτερική όψη_9

Εξωτερική όψη_6

Ένα «πράσινο κτίριο» στο κέντρο της πόλης

Πράσινα δώματα και φυτεύσεις δημιουργήθηκαν περιμετρικά του κτιρίου σε κάθε όροφο και στην ταράτσα του κτιρίου διοίκησης, όπου φιλοξενείται μικρός κήπος. Η επιλογή των φυτών έγινε με στόχο την ένταξή τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και τη γενικότερη βιωσιμότητα.

Επιλέχθηκαν ενδημικά είδη και είδη της ευρύτερης μεσογειακής χλωρίδας, τα οποία προσαρμόζονται γρήγορα στις τοπικές κλιματικές συνθήκες και συνδυάζονται με το αστικό περιβάλλον και έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε νερό και συντήρηση.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ζαρντινιέρες φύτευσης σε όλους τους ορόφους, με τα κατάλληλα μέτρα συγκράτησης υγρασίας και αποστράγγισης, που φιλοξενούν θάμνους, δένδρα και ανθοφόρα αυτοφυή είδη με μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της αστικής περιοχής, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μικροκλίματος.

Τα φυτεμένα δώματα συμβάλλουν στην ανάκτηση της χλωρίδας και πανίδας στο αστικό οικοσύστημα, και δημιουργούν βιότοπο που ωφελεί την επικονίαση και επιδρούν στην μείωση του θερμικού φορτίου στην περιοχή.

Εξωτερική όψη_8

Αίθριο

Σύνδεση με τη στρατηγική βιώσιμης

Μέρος της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Eurobank είναι η ανάπτυξη, βελτίωση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, το οποίο συμμορφώνεται και πιστοποιείται με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα πράσινων κτιρίων και βιώσιμης λειτουργίας.

Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης προβλέπει την ενσωμάτωση στη λειτουργία της Eurobank πρακτικών κυκλικής οικονομίας (όπως ο διαχωρισμός αποβλήτων στην πηγή και εφαρμογή ολιστικής ανακύκλωσης) και εξοικονόμησης πολύτιμων φυσικών πόρων (όπως η βέλτιστη χρήση και εξοικονόμηση νερού).

Αυτές οι ενέργειες επιδρούν στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου της λειτουργίας της Eurobank και συνδέονται άρρηκτα με το όραμα του οργανισμού για ένα βιώσιμο μέλλον.

Εξωτερική όψη_13

Ο σχεδιασμός, κατασκευή και λειτουργία του κτιρίου διοίκησης συνάδουν με την στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, την ώρα που πιστοποίηση LEED for Core & Shell, σε επίπεδο Gold, τεκμηριώνει με εγκυρότητα τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας του κτιρίου.

Το πρότυπο βαθμονόμησης LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύμβολο αριστείας στο δομημένο περιβάλλον κτιρίων που έχει δημιουργηθεί από το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων των Η.Π.Α. (U.S. Green Building Council).

Ο σχεδιασμός και η ριζική ανακαίνιση του κτιρίου βασίστηκαν στις αρχές της αειφόρου δόμησης που αποσκοπούν στη βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά του κτιρίου, τον εξορθολογισμό των απαιτούμενων φυσικών πόρων και αποβλέπει στην αξιόπιστη ποσοτικοποίηση της σχετικής απόδοσης του έργου.

«Τα νέα μας γραφεία, με σύγχρονη, υψηλής αισθητικής, λιτή γραμμή, ακριβώς απέναντι από το ιστορικό Μέγαρο της παλαιάς Βουλής, που κοσμεί την περιοχή, αναβαθμίζουν ευρύτερα την ιστορική πλατεία Κολοκοτρώνη, που συνδέθηκε με την κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου για έναν περίπου αιώνα.

Στηρίζουμε έμπρακτα την αναγέννηση του κέντρου της πόλης και την μετεξέλιξή του σε ένα καλαίσθητο, σύγχρονο κόμβο επιχειρηματικής ανάπτυξης, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα», επισημαίνει σε σχετική δήλωσή του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου.

Εξωτερική όψη_18

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά