Powered by

Η μέση ετήσια επιβάρυνση ανά πολίτη από την πράσινη φορολογία-Τα ευρήματα της μελέτης του ΚΟΕ

Η πορεία υλοποίησης του έργου για τον Ολοκληρωμένο Φορολογικό Μετασχηματισμό αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά τη δεύτερη συνάντηση του έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η ομάδα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασε τα ευρήματα από την μελέτη που διεξήχθη για τις οικονομικές επιπτώσεις και τις οικονομετρικές εκτιμήσεις της πράσινης φορολογίας στις διάφορες εισοδηματικές τάξεις και ομάδες πληθυσμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΚΟΕ, η μέση ετήσια επιβάρυνση ανά πολίτη από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα ανέλθει στα €121, ενώ αναφορικά με τα προσδοκόμενα έσοδα, υπολογίζεται για το 2024 ότι η επιβολή φόρου €0,05 ανά λίτρο (συν ΦΠΑ) σε καύσιμα μεταφοράς θα αποφέρει συνολικά έσοδα ύψους €52 εκατ., εκ των οποίων €19 εκατ. θα προέλθουν από επιχειρήσεις και €33 εκατ. από νοικοκυριά.

Το Υπουργείο αναφέρει επίσης πως παρουσιάστηκαν και τα ανάλογα αντισταθμιστικά μέτρα για την ουδετερότητα της υπό αναφορά φορολογίας και μετριασμό των επιπτώσεών της.

Δειτε Επισης

Μικρή άνοδος την Πέμπτη στο ΧΑΚ
Πρώτη ετήσια συνάντηση...Η έρευνα, η καινοτομία και η γνώση στη διάθεση του αγροτικού τομέα
Υστερούν οι Κύπριοι σε χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό-Τι καταδεικνύει η έρευνα ΚΤΚ και ΟΟΣΑ
Nerofarm Properties: «Καμιά επίδραση στα Ενετικά Τείχη από το CITADEL-Το Τμήμα Αρχαιοτήτων αρνείται συνάντηση»
Πόλυς Γεωργιάδης: Η ίδρυση του El Greco Medical Centre, η φιλοσοφία του και οι υπηρεσίες που προσφέρει
Τι περιμένουν οι φορείς της οικονομίας από την φορολογική μεταρρύθμιση και οι ανησυχίες για την πράσινη φορολογία
Πέμπτη πιο ψηλή στην Ε.Ε. η κατά κεφαλή παραγωγή αστικών αποβλήτων στην Κύπρο
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μείωση της ανεργίας των νέων η Κύπρος τη διετία 2023-2024
Nespresso: Πρωτοπορεί στην εμπειρία καφέ στην Κύπρο από το 1993
Νέα ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων εκατομμυρίων στη θέση του Eva Hotel στη Λάρνακα