Αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικών συσκευών βάσει όγκου-Έντονες πιέσεις λιανεμπόρων σε προμηθευτές

Ανατιμήσεις αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα στις τιμές τόσο μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών, ανάμεσά τους ψυγεία και πλυντήρια, όσο και μικρότερων συσκευών.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχει υποχρεώσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να διαφοροποιήσουν τα δρομολόγια των πλοίων, αποφεύγοντας τη συγκεκριμένη διαδρομή προς τις ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να κατευθύνουν τα πλοία τους περιμετρικά της Αφρικής.

Αυτή η αλλαγή συνεπάγεται κατά μέσο όρο 12 επιπλέον ημέρες στην άφιξη των εμπορευμάτων και αναπόφευκτα αυξημένο κόστος για τις μεταφορές.

Από την άλλη, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητες τις οποιεσδήποτε αυξήσεις στις τιμές των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με το δικαιολογητικό της αύξησης των ναύλων μεταφοράς τους. λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία, σημειώνοντας ότι οι τιμές που ισχύουν σήμερα είναι διαμορφωμένες με ναύλο μέχρι €13.000 το εμπορευματοκιβώτιο και από έκτοτε οι τιμές δεν μειώθηκαν ή μειώθηκαν ελάχιστα όταν το ναύλο έπεσε από €13.000 στις €2.000.

Μεγαλύτερες αυξήσεις σε ογκώδεις συσκευές

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου επεσήμανε ότι το αυξημένο εργατικό κόστος και τα επιπλέον καύσιμα που απαιτούνται λόγω της αλλαγής των δρομολογίων θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που φτάνουν μέσω θαλάσσης.

Οι αυξήσεις στις τιμές αναμένεται να φτάσουν μέχρι το 12%, με το ποσοστό αύξησης να επηρεάζεται από τον όγκο της συσκευής, καθώς όσο μεγαλύτερο όγκο έχει μία συσκευή, τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα επιβληθεί. Συνεπώς, συσκευές μεγάλου όγκου, όπως ψυγεία και πλυντήρια θα έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Έντονες πιέσεις σε προμηθευτές

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι λιανέμποροι βρίσκονται σε διαδικασία άσκησης έντονων πιέσεων προς τους προμηθευτές προκειμένου να απορροφηθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων για να μην φτάσει αυτούσια η αύξηση στους καταναλωτές, η οποία ενδεχομένως να άγγιζε το 20%.

Την ίδια ώρα, τόσο το ποσοστό αύξησης όσο και ο χρόνος επιβολής της αύξησης εξαρτάται ξεχωριστά από κάθε λιανέμπορα, αλλά και από τον όγκο της κάθε συσκευής. «Δεν θα αποδοθεί το ίδιο ποσοστό αύξησης σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, καθώς όσο πιο ογκώδης είναι μία συσκευή, τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα έχει. Παράλληλα, το απόθεμα κάθε προϊόντος αλλά και η επιλογή κάθε λιανέμπορου για το ποσοστό αύξησης που θα απορροφήσει είναι κάποιες από τις παραμέτρους που θα καθορίσουν την τελική τιμή», εξήγησε σχετικά ο κ. Αντωνίου.

Ανησυχία σε διεθνές και τοπικό επίπεδο
Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που φτάνουν από προμηθευτές του εξωτερικού για την έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμια και συνεχιζόμενη από το τέλος Νοεμβρίου ανησυχία.

Σε άρθρο του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης επικαλείται την πλατφόρμα Port Watch του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει της οποίας, τους τελευταίους δύο μήνες η πτώση στις ροές κυκλοφορίας σε αριθμό διέλευσης πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ έχουν μειωθεί κατά 42%, ενώ ο όγκος μεταφορών κατά 37% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τονίζεται ακόμα ότι η ραγδαία μείωση της εμπορικής κίνησης στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ που εκτιμάται ότι αποτελεί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς και η παρατεταμένη αστάθεια λόγω των επιθέσεων των Χούθι, προκαλεί έκδηλη ανησυχία σε ναυτιλιακές εταιρείες και λιανεμπόρους για το μέλλον των μεταφορών σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ, το 98% των εισαγωγών προϊόντων στην Κύπρο φτάνουν δια θαλάσσης. «Διαπιστώνουμε μία συνεχιζόμενη αβεβαιότητα από το τέλος Νοεμβρίου και θα πρέπει να αποτυπώνουμε τις πραγματικότητες ως έχουν, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό καταδεικνύουν ανησυχία», σημείωσε σχετικά ο κ. Αντωνίου.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι συνεχείς πιέσεις των λιανεμπόρων σε προμηθευτές αναμένεται να οδηγήσουν, τουλάχιστον για την ώρα, σε συγκράτηση των τιμών των προϊόντων.

Δειτε Επισης

Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Αφροδίτη Ψαρά και Γιώργος Ψαράς: Είναι μεγάλη μας τιμή που έχουμε ξεχωρίσει σε αυτόν τον τομέα (vid)
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ανταμείβουν τους πελάτες τους με πολυτελή πιάτα MasterChef
Σοφία Βορκά: Αποτέλεσμα καθημερινής εργασίας για μια βιώσιμη ζωή στο σπίτι η βράβευση της IKEA (vid)
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe
Παρέμβαση από Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ
Η Κύπρος ως ιδανικός προορισμός για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιεί κανείς τις επιχειρήσεις του
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»