Η δυναμική της Eurobank, η επένδυση στην Ελληνική και τα οφέλη για την οικονομία

Τον δρόμο για την ολοκλήρωση μιας επενδυτικής κίνησης από πλευράς Eurobank A.E., τεράστιας σημασίας και αξίας για τον τραπεζικό τομέα και γενικότερα την οικονομία της Κύπρου, άνοιξε με το πράσινο φως που άναψε την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού(ΕΠΑ).

Η απόφαση της ΕΠΑ να κηρύξει την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας ως συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά και κατ’ επέκταση να την εγκρίνει, έφερε ουσιαστικά ακόμη ένα βήμα πιο κοντά την υλοποίηση μιας επένδυσης που αποτιμάται και δίχως άλλο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο προς την Ελληνική Τράπεζα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας, αλλά και προς το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον του νησιού μας ως προσφερόμενο για τέτοιου μεγάλου βεληνεκούς ξένες επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελληνική Τράπεζα το ενδιαφέρον και η προδιαγραφόμενη εξαγορά της από την Eurobank A.E., έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό πανευρωπαϊκής εμβέλειας-από τους μεγαλύτερους στη νοτιοανατολική Ευρώπη-με ενεργητικό πέραν των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ και με βασικό του μέτοχο τον παγκόσμιο επενδυτικό κολοσσό Fairfax Financial Holdings, έρχεται να επιβεβαιώσει την ορθότητα και ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Ενός επιχειρηματικού μοντέλου που αποδεικνύεται αρκούντως ελκυστικό και που σε συνάρτηση με τις θετικές επιδόσεις της τράπεζας τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αντικατοπτρίζονται άλλωστε στα οικονομικά της αποτελέσματα και στις διαδοχικές αναβαθμίσεις της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, την κατέστησε «στόχο» για μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που όπως όλα δείχνουν θα γίνει ποτέ στην Κύπρο και το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Η τράπεζα βρίσκεται σε κερδοφόρα και καθ’ όλα βιώσιμη πορεία, που της επιτρέπει μάλιστα να κάνει σκέψεις για επιστροφή στην μερισματική πολιτική δεδομένου ότι θα λάβει την απαιτούμενη έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Η διαφαινόμενη ένταξή της υπό την ομπρέλα ενός τόσο δυναμικού χρηματοοικονομικού ομίλου όπως είναι η Eurobank, διασφαλίζει για την Ελληνική Τράπεζα μια επόμενη μέρα ακόμη πιο ευοίωνη και γεμάτη προοπτικές.

Ταυτόχρονα, διασφαλίζει την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων που μέσα στο ασταθές και απρόβλεπτο διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, ίσως προκύψουν μελλοντικά.

Η δυναμική του ομίλου Eurobank

Με παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο (σ.σ. μέσω της Eurobank Κύπρου), Λουξεμβούργο, Βουλγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), ο όμιλος Eurobank μετρούσε βάσει στοιχείων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, 80,5 δισ. ευρώ σύνολο ενεργητικού, 540 σημεία εξυπηρέτησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και 10.468 εργαζόμενους, δραστηριοποιούμενος σε ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως:

Τραπεζική για ιδιώτες και επιχειρήσεις, επενδυτική τραπεζική, διαχείριση περιουσίας και κεφαλαίων, διαχείριση διαθεσίμων και υπηρεσίες κεφαλαιαγορών, χρηματοδοτική μίσθωση, διαχείριση επιχειρηματικών απαιτήσεων, χρηματιστηριακές υπηρεσίες, υπηρεσίες real estate.

Με μητρική την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Eurobank Holdings- η οποία και κατέχει των 100% των μετοχών της Eurobank Α.Ε.-, ο όμιλος Eurobank, αποτελείται από την τράπεζα Eurobank Α.Ε. και τις θυγατρικές της, μια εκ των οποίων και η Eurobank Κύπρου, η οποία με ένα εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης, και έχοντας αποδείξει υγιή κερδοφορία με μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα από το 2007 οπόταν και ξεκίνησε τις δραστηριότητές της, λειτουργεί σήμερα ένα δίκτυο οκτώ τραπεζικών κέντρων σε όλες τις κύριες πόλεις της χώρας μας.

Η Eurobank Κύπρου δραστηριοποιείται κυρίως στο Wholesale Banking και πιο συγκεκριμένα στους ακόλουθους πέντε βασικούς πυλώνες: Corporate Banking, Wealth Management Banking for local and foreign High Net Worth Individuals, International Business Banking, Global Markets, Affluent Banking.

Η μετοχική σύνθεση της Eurobank Holdings

Η μετοχική σύνθεση της Eurobank Holdings και κατ’ επέκταση του ομίλου Eurobank και της Eurobank A.E., έχει διασπορά που διασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία της, έχοντας ως βασικούς μετόχους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

Βασικός της μέτοχος, όπως έχει προαναφερθεί, είναι ο παγκόσμιος επενδυτικός κολοσσός Fairfax Financial Holdings, ο οποίος κατέχει το 32,93% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ειδικότερα, τα ποσοστά των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank Holdings στις 29.12.2023, ήταν διαμορφωμένα ως ακολούθως:

METOXIKH ΣΥΝΘΕΣΗ

ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 1

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα πιο πάνω, η απόφαση ενός τόσο δυναμικού χρηματοοικονομικού ομίλου όπως είναι η Eurobank να ενδυναμώσει και να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την παρουσία του στην Κύπρο, μέσω της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας, καταδεικνύει τα στέρεα θεμέλια επί των όποιων εδράζεται πλέον ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας μας και τις μεγάλες ευκαιρίες που τέτοιου βεληνεκούς επενδυτές διαβλέπουν να προσφέρει το νησί μας, και δη η οικονομία του, ως αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Συνάμα, πρόκειται για μια επενδυτική κίνηση- που αξίζει να σημειωθεί πως φαίνεται να γίνεται με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των άλλων εποπτικών αρχών-, η οποία δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει την απαρχή για ανάλογες στο μέλλον, με όλα όσα θετικά κάτι τέτοιο δύναται να επιφέρει στην προσπάθεια της χώρας μας να προσελκύσει ακόμη περισσότερες ξένες επενδύσεις που θα επιφέρουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία της.

Το σίγουρο, και εν αναμονή της ολοκλήρωσης της εξαγοράς, είναι πως μέσα από την ένταξη του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα στην αναπτυξιακή στρατηγική και τα αναπτυξιακά πλάνα του ομίλου της Eurobank, απαντώνται κατά τον ηχηρότερο τρόπο οι όποιες επιφυλάξεις και αμφιβολίες ενδεχομένως κάποιοι διατηρούν, ως προς το κατά πόσο απαλλαγμένος από λάθη και παθογένειες του παρελθόντος μπορεί και είναι σε θέση να πορευτεί πια με ασφάλεια ως ο ακρογωνιαίος λίθος του οικονομικού μοντέλου του νησιού μας.

Δειτε Επισης

Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας