Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI)

Η αειφόρος ανάπτυξη στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου μέσω της έρευνας στην τουριστική βιομηχανία και της εκπαίδευσης των ντόπιων και ξένων επισκεπτών για θέματα αειφόρου τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού ο οποίος επικεντρώνεται σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, o οποίος ιδρύθηκε το 2006, ακολουθώντας ένα 2ετές πρόγραμμα του Travel Foundation UK. Ο στόχος του CSTI είναι να προωθήσει την ανάπτυξη βιώσιμης προσέγγισης του τουρισμού στην Κύπρο μέσω της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος, της συνετής χρήσης των φυσικών πόρων και της βελτίωσης των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών των περιθωριοποιημένων αγροτικών κοινοτήτων της Κύπρου.

Το CSTI φιλοδοξεί να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου μέσω της έρευνας στην τουριστική βιομηχανία και της εκπαίδευσης των ντόπιων και ξένων επισκεπτών για θέματα αειφόρου τουρισμού. Οι κύριοι τομείς δράσης μας είναι:

  • η διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και η συνετή χρήση των φυσικών πόρων
  • η μείωση του αντίκτυπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα όλων των δραστηριοτήτων μας που σχετίζονται με τον τουρισμό.
  • η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις κοινωνικές και οικονομικά μειονεκτικές κοινότητες λόγω του τουρισμού ·
  • η προώθηση βιώσιμων μέσων για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και αναγέννησης.

Ο Φίλιππος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του CSTI, αναφέρει: «Αποστολή μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο που να προστατεύει το περιβάλλον, να στηρίζει την τοπική οικονομία και να προάγει τον τοπικό πολιτισμό. Για το CSTI, το 2023 ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία του και δηλώνουμε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό! Όπως ανέφερα και στην 16η Ετήσια Γενική Συνέλευση του CSTI: Η κοινή μας δέσμευση για βιωσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο. Ο UNWTO γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με θέμα "Τουρισμός και πράσινες επενδύσεις", το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες και πιο στοχευμένες επενδύσεις για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, τον οδικό χάρτη του ΟΗΕ για έναν καλύτερο κόσμο μέχρι το 2030. Είμαστε υπερήφανοι για το Έργο μας και δηλώνουμε ότι το CSTI εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».

Με την πάροδο των ετών το CSTI έχει διαμορφώσει ισχυρούς δεσμούς με τοπικούς και διεθνείς εταίρους, όπως το UK Travel Foundation, το TUI Care Foundation, το Prince Albert Foundation, το International Union for Conservation of Nature (IUCN), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) , τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και από το 2019 το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον ΠΑΣΥΞΕ και με σχεδόν όλους τους επαγγεκλαμτικούς συνδέσμους στην τουριστρική βιομηχανία, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ερευνητικό Κέντρο KIOS και το Ινστιτούτο Κύπρου.

Το CSTI είναι υπερήφανο που έχει υπογράψει τη Διακήρυξη της Γλασκώβης για την κλιματική δράση στον τουρισμό και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τα Πλαστικά στον Τουρισμό (GTPI). Φέτος προσκληθήκαμε και συμμετείχαμε στο COP28 στο Ντουμπάι στις 10 & 11 Δεκεμβρίου,2023, ως μέλος της Διακήρυξης της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πρόοδό μας στην υλοποίηση των στόχων της Διακήρυξης της Γλασκώβης.

Το CSTI χάρη στο ευρύ διεθνές δίκτυο συνεργατών και μελών από την τουριστική βιομηχανία μπορεί να προσφέρει πληθώρα οφελών στα μέλη του. Ένα ξενοδοχείο για παράδειγμα μπορεί να γίνει μέλος στο Σύνδεσμο και να επωφεληθεί από την ανταλλαγή απόψεων για τις βέλτιστες αειφόρες πρακτικές που εφαρμόζονται στην τουριστική βιομηχανία του νησιού, αλλά και του εξωτερικού. Η συνεχής υποστήριξη του δικτύου μας προς τον Σύνδεσμο, ενδυναμώνει την φωνή μας και μας δίνει μια επιπλέον ώθηση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση και να επιτύχουμε το Όραμα μας: Να καταστήσουμε την Κύπρο τον κορυφαίο αειφόρο προορισμό της Μεσογείου.

Δειτε Επισης

Eξερευνώ την Τηλλυρία
Χαιρετίζει η ΕΤΑΠ την απόφαση του Δήμου Πάφου για απαγόρευση των σκούτερ
Απτικός σταθμός στο Μουσείο Πιερίδη-Νέα εμπειρία διαδραστικότητας και προσβασιμότητας
Νέες δράσεις για ενίσχυση της ταυτότητας των μελισσοχωριών ορεινής Λάρνακας
Εξαιρετικά τα αποτελέσματα από την καινοτόμο ψηφιακή εκστρατεία προώθησης της Πάφου
Η ΕΤΑΠ Πάφου στην Πολωνία για προώθηση του τουρισμού
Νέα διεθνής διάκριση για τον «Προορισμό Πάφος»
Ευρωπαϊκή διάκριση της Πάφου από τον θεσμό Green Destinations 2024
Δράσεις ανάδειξης του Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος»
Διακρατική συνάντηση του προγράμματος Quest στην Κύπρο