Την γαστρονομική φιλοσοφία της Louis Hotels, καθώς και τα στοιχεία που λαμβάνει υπόψη για την ανάπτυξη νέων πιάτων και μενού, αναδεικνύει σε συνέντευξή του στον «Ξενοδόχο» ο Executive Chef του Ομίλου, Κυριάκος Σωτηρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρίου, «η γαστρονομική μας φιλοσοφία βασίζεται στην αειφορία και τον σεβασμό προς τον τόπο και το περιβάλλον», σημειώνοντας ότι «επιλέγουμε με προσοχή φρέσκες, εποχιακές και τοπικά παραγόμενες πρώτες ύλες από επιλεγμένες φάρμες και ιχθυοκαλλιέργειες, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική οικονομία και μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη νέων πιάτων και μενού, αναφέρει-μεταξύ άλλων-ότι «αντλούμε έμπνευση από τις διεθνείς τάσεις, τις οποίες φιλτράρουμε μέσα από το πρίσμα της μεσογειακής μας ταυτότητας», ενώ τονίζει πως «η άποψη των επισκεπτών μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς αφού δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα σχόλια και τις προτιμήσεις τους, τις οποίες συχνά ενσωματώνουμε στις γαστρονομικές μας προτάσεις».
Πώς προσεγγίζετε τη σύγχρονη γαστρονομία στον χώρο της φιλοξενίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη βιωσιμότητα και τη χρήση τοπικών προϊόντων;
Η γαστρονομική μας φιλοσοφία βασίζεται στην αειφορία και τον σεβασμό προς τον τόπο και το περιβάλλον. Επιλέγουμε με προσοχή φρέσκες, εποχιακές και τοπικά παραγόμενες πρώτες ύλες από επιλεγμένες φάρμες και ιχθυοκαλλιέργειες, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική οικονομία και μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Παράλληλα, εφαρμόζουμε πρακτικές που περιορίζουν τη σπατάλη, βελτιστοποιούν τη διαχείριση των αποθεμάτων και αξιοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά συσκευασίας.
Η αφοσίωσή μας στην ποιότητα και την υπευθυνότητα αποτυπώνεται στις υψηλές βαθμολογίες και τις θετικές κριτικές των επισκεπτών μας, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Louis Hotels ως προορισμού υψηλών προδιαγραφών στον χώρο της φιλοξενίας.
Πώς αναπτύσσετε νέα πιάτα και το μενού γενικότερα; Λαμβάνετε υπόψη τάσεις, εποχές και τις προτιμήσεις των επισκεπτών;
Αντλούμε έμπνευση από τις διεθνείς τάσεις, τις οποίες φιλτράρουμε μέσα από το πρίσμα της μεσογειακής μας ταυτότητας και κουλτούρας.
Οι εποχικές εναλλαγές καθορίζουν τη γευστική μας αφήγηση, προτείνουμε πιο «ελαφριά» και αναζωογονητικά πιάτα το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα στρεφόμαστε σε πιο πλούσιες και ζεστές γεύσεις.
Η άποψη των επισκεπτών μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς αφού δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα σχόλια και τις προτιμήσεις τους, τις οποίες συχνά ενσωματώνουμε στις γαστρονομικές μας προτάσεις.
Επιπλέον, στα ξενοδοχεία μας, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια πλούσια γκάμα θεματικών εστιατορίων, που προσφέρουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες και παρουσιάζουν γαστρονομικές δημιουργίες από διεθνείς κουζίνες.
Ποιο είναι το στυλ ηγεσίας σας στην κουζίνα και πώς ενθαρρύνετε την ομάδα σας;
Πιστεύω σε ένα ηγετικό πρότυπο που καλλιεργεί τον σεβασμό, την ομαδικότητα και την αδιάκοπη εξέλιξη.
Δημιουργούμε ένα περιβάλλον στο οποίο κάθε μέλος της ομάδας αισθάνεται ενθαρρυμένο να εκφράσει τη δημιουργικότητά του και να εξελίσσεται διαρκώς.
Η αναγνώριση της προσπάθειας και η ανοιχτή επικοινωνία αποτελούν τα θεμέλια της φιλοσοφίας μας.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, ειδικά μετά την πανδημία;
Ο τομέας της εστίασης εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις συνέπειες της πανδημίας, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Παράλληλα, υπάρχει έντονη ανάγκη για αυστηρό έλεγχο του κόστους, χωρίς όμως να διακυβεύεται η ποιότητα.
Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες πλέον αναζητούν μία ολιστική εμπειρία, που να συνδυάζει υψηλό επίπεδο γεύσης, ασφάλεια και αυθεντικότητα.
Ποιες τάσεις πιστεύετε ότι θα κυριαρχήσουν στο μέλλον της γαστρονομίας;
Η γαστρονομία του μέλλοντος θα δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα, η οποία πλέον αναδεικνύεται σε αδιαπραγμάτευτη επιχειρησιακή αξία, ειδικά στον χώρο της πολυτελούς φιλοξενίας.
Η προσεκτική επιλογή πρώτων υλών, η στήριξη τοπικών παραγωγών και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος θα συνδυάζονται με καινοτόμες γευστικές εμπειρίες που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του σύγχρονου επισκέπτη για αυθεντικότητα, ποιότητα και υπευθυνότητα.