Powered by

Ξεκαθαρίζει ο Κ. Κακουρής: Κανένα νέο αίτημα για χρηματοδότηση Great Sea Interconnector από ΕΤΕπ

Η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ, Great Sea Interconnector ήταν αρνητική, και δεν έχει κατατεθεί νέο αίτημα χρηματοδότησης του έργου από την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Κυριάκος Κακουρής.

«Η θέση της Τράπεζας είναι γνωστή. Η Τράπεζα έχει δώσει τη θέση της τόσο στο Υπουργείο Ενέργειας και το ΥΠΟΙΚ πριν μερικούς μήνες. Η αξιολόγηση που έγινε του έργου τότε ήταν αρνητική, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ανάλαβε να μελετήσει και έχω την εντύπωση πως είπε ότι θα κάνει μία νέα μελέτη.

Νομίζω έχει γίνει μια νέα αξιολόγηση από το Υπουργείο Ενέργειας και έχει συζητηθεί, αν έχω ενημερωθεί σωστά», ανέφερε ο κ. Κακουρής απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο ΥΠΟΙΚ για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2023.

Υπενθυμίζεται πως όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου η Κυβέρνηση προτίθεται να συμμετάσχει στο κεφάλαιο του έργου με €100 εκατ., αλλά εκκρεμεί η διενέργεια μιας έκθεσης δέουσας επιμέλειας, ενώ είχε προηγηθεί μια θετική αξιολόγηση από συμβουλευτικό οίκο του εξωτερικού, όπως είχε μεταδώσει το ΚΥΠΕ.

«Αλλά εμείς ως Τράπεζα για να εξετάσουμε εκ νέου το έργο αυτό πρέπει να έλθει αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία και επί του παρόντος δεν έχουμε τέτοιο αίτημα», είπε ο κ. Κακουρής.

Σχολιάζοντας παρατήρηση από τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Σταύρο Σταύρου, ότι δεν υπάρχουν καθόλου χρηματοδοτήσεις προς την ΑΗΚ και το δίκτυό της, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «μεγάλο θέμα», όσον αφορά την απορρόφηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ο κ. Κακουρής ανέφερε ότι δεν υπήρξε αίτημα από την ΑΗΚ προς την ΕΤΕπ.

Ο κ. Κακουρής συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κ. Σταύρου, λέγοντας πως «είμαστε πολύ καθυστερημένοι στο θέμα του εκσυγχρονισμού του δικτύου για να μπορέσει να απορροφήσει τις ανανεώσιμες πηγές». Σημείωσε  πως θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με το νέο ΔΣ της ΑΗΚ.

ΥΠΟΙΚ: Να εκσυγχρονιστεί η αγορά ενέργειας

Από δικής του πλευράς, ο Μάκης Κεραυνός χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα το θέμα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ενός θέματος που «επηρεάζει όλους του τομείς κάθετα και οριζόντια», όπως είπε.

Όπως είπε, λόγω στρεβλώσεων στο σύστημα, ενώ μειώνονται οι τιμές των ορυκτών καυσίμων «εμείς συνεχίζουμε να έχουμε ψηλές τιμές».

«Γιατί υπάρχουν στρεβλώσεις σε όλο αυτό το σύστημα που ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, που λέγεται ΑΗΚ, μεταφορείς παραμεταφορείς και λοιπά και αυτό το θέμα η Κυβέρνηση το έχει βάλει κάτω από το μικροσκόπιο, το μελετούμε και θα εκσυγχρονιστεί, γιατί πρέπει να εκσυγχρονιστεί, γιατί πρέπει να φέρουμε φθηνή ενέργεια στην οικονομία μας», κατέληξε.

Από τη πλευρά της η Πιλάρ Σολάνο, Διευθύντρια της ΕΤΕπ για την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, είπε πως η υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού δικτύου αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΤΕπ τόσο σε ό,τι αφορά το δίκτυο μεταφοράς όσο και το δίκτυο διανομής.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση, περιλαμβανομένης της ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι να έχουμε μια βιώσιμη και κατάλληλη αναβάθμιση του δικτύου. Αυτός είναι χώρος στον οποίο η ΕΤΕπ διαθέτει πολλή εμπειρογνωμοσύνη», είπε.

Δειτε Επισης

Δευτεραθλήτρια σε ποσοστό πλεονάσματος στην Ε.Ε. το 2024 η Κύπρος-Σημαντική μείωση και στο δημόσιο χρέος
Στρατής Ματθαίου: Ίδια συνταγή με 2013 οι προτάσεις ΔΝΤ για το δημόσιο-Επανάληψη των ίδιων μέτρων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Η συζήτηση Νίκου Χριστοδουλίδη με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο 15ο Nicosia Economic Congress (vid)
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό
Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις