Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας αρχαιολογικών χώρων εξασφάλισε το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης»

Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο στον τομέα του Διαστήματος και της Γεωπληροφορικής με έδρα τη Λεμεσό, ανακοινώνει το αξιοσημείωτο επίτευγμα της εξασφάλισης χρηματοδότησης για ένα νέο καινοτόμο έργο με την ονομασία REVITALISER, με προϋπολογισμό €1.5 εκ., λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία 15/15 (‘Αριστα). Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα, συνάδει με τη δέσμευση του Κέντρου για επίτευξη αριστείας και καινοτομίας σε διάφορους τομείς και ειδικά στον τομέα της Παρατήρησης Γης, της Τηλεπισκόπησης, των Τεχνολογιών Διαστήματος, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω δορυφορικών δεδομένων.

Το έργο REVITALISER, με τίτλο «Προληπτική Προστασία Αρχαιολογικών Χώρων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική», έχει λάβει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02-01-Twinning Bottom-Up». Η καταπολέμηση των παράνομων ανασκαφών, η προστασία και η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν βασική αποστολή του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ και με αυτό το νέο Έργο θα υποστηριχθούν οι τοπικές αρχές στη διατήρηση και διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων.

Η νέα χρηματοδότηση θα οδηγήσει επίσης στην ανάδειξη της συνεργασίας και δικτύωσής με κορυφαίους διεθνείς εταίρους του Έργου, που είναι το Catalan Institute of Classical Archaeology, το Fondazione Bruno Kessler και το Maastricht University. Αυτές οι συνέργειες και συνεργασίες έχουν στόχο να ενισχύσουν τη διαχείριση της έρευνας, τις διοικητικές δεξιότητες και την τεχνική επάρκεια του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, επιτρέποντας την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το έργο REVITALISER θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 2024, με διάρκεια τρία χρόνια και συντονιστή τον Δρ Dante Abate, Επικεφαλής του τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης. Σκοπό έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της φήμης της Κύπρου, ως κόμβου έρευνας και καινοτομίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας στην επιστημονική κοινότητα στους τομείς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Υπόσχεται επίσης να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη ικανοτήτων, διασφαλίζοντας μια παρακαταθήκη γνώσης και τεχνογνωσίας στην περιοχή και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου εκφράζει ευχαριστίες στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ,) για τη στήριξη και καθοδήγηση στο στάδιο της σύνταξης της ερευνητικής πρότασης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του τελικού αποτελέσματος, με επίτευξη πλήρους βαθμολογίας 15/15.

Δειτε Επισης

Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
ΤΕΠΑΚ: Τον Στρατηγικό Προγραμματισμό Ανάπτυξης παρουσίασε ο Πρύτανης-Οι έξι πυλώνες
Η Ελληνική Τράπεζα μαζί με το Priceless Planet Coalition της Mastercard® γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου
Ολοκληρώθηκε το «Meet & Greet» μέσω του McDonald’sApp-Οι νικητές γνώρισαν τον Χρήστο Μάστορα
Τρεις εταιρείες στον Εναέριο Λεμεσού διοργανώνουν αιμοδοσία «Ανοιχτή σε Όλους»
«Makers Fair 2024»: Ανοικτό κάλεσμα σε δημιουργούς να συμμετάσχουν
Το μέλλον της λογιστικής: Τι προβλέπουν Deloitte, PwC και KPMG Κύπρου
ΕΤΕΚ: Προτεραιότητα η προαγωγή της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία-Εκστρατεία ευαισθητοποίησης
Nicholas Zoe Foundation: Ενισχύει με $100.000 ερευνητικό έργο για θεραπεία ογκολογικών παθήσεων παιδιών