Η επόμενη μέρα για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης

Οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης θα αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως την 1η Ιουλίου 2024, ασκώντας τις αρμοδιότητες που ορίζονται στο σχετικό Νόμο, και θα χρειασθούν την πρώτη περίοδο, με πιθανή διάρκεια 12 μηνών περίπου, για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα σημαντικά προβλήματα που συνδέονται συνήθως με τέτοιας κλίμακας και σημασίας εγχειρήματα.

Επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», ως σώφρονες διαχειριστές της αλλαγής, οφείλουμε να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και να σχεδιάσουμε έγκαιρα και την επόμενη μέρα. Για αυτό, πρέπει να ορίσουμε από τώρα την agenda του ΕΟΑ, αν οι ψηφοφόροι της Επαρχίας Λευκωσίας μας τιμήσουν με την ψήφο τους στις 9 Ιουνίου 2024.

Σε τέτοια περίπτωση, θα κινηθούμε προς τέσσερεις, καίριας σημασίας κατευθύνσεις:

(α) Ένας δομημένος διάλογος με την Κυβέρνηση, με θέμα την οικονομική σχέση μεταξύ του Κράτους και του ΕΟΑ Λευκωσίας, είναι απόλυτα αναγκαίος, εφόσον, ανεξάρτητα από την εργασία που γίνεται προπαρασκευαστικά από το Υπουργείο Εσωτερικών και τις αποφάσεις που λαμβάνονται ως ενδιάμεσο στάδιο, ο Οργανισμός πρέπει απαραίτητα να στελεχωθεί με επάρκεια και να αποκτήσει όλα τα εργαλεία και μέσα που θα του επιτρέψουν να «απογειωθεί» και να χαράξει τα δικά του πρότυπα και ποιότητες εξυπηρέτησης του Πολίτη. Στο θέμα δεν χωρούν περιχαρακώσεις, μυωπικές «οικονομίες», που στοιχίζουν εντέλει πολλαπλάσια, ούτε και μεγαλομανίες: Η επιτυχία του ΕΟΑ και η ικανοποίηση του Πολίτη από τις υπηρεσίες που θα λαμβάνει από αυτό είναι αδιαπραγμάτευτα και αυτός θα είναι ο γνώμονας των προσπαθειών μας. Οπότε, οι προθέσεις και οι αντοχές όλων θα δοκιμασθούν, όταν με σοβαρότητα τεθούν τα ζητήματα, μετά τις εκλογές.

(β) Ο Πρόεδρος, το Συμβούλιο και το προσωπικό του ΕΟΑ Λευκωσίας θα εξυπηρετούν τον Πολίτη σε όλες τους τομείς ευθύνης του, γνωρίζοντας ότι ο Πολίτης είναι το επίκεντρο της αποστολής του. Για το σκοπό αυτό, όλες οι διαδικασίες που θα ακολουθούν οι Υπηρεσίες ΕΟΑ θα επανασχεδιαστούν εξαρχής, πάνω σε σύγχρονα πρότυπα διακυβέρνησης και αποτελεσματικότητας, με κριτήριο την εξυπηρέτηση και την έγκαιρη ενημέρωση του Πολίτη. Προτεραιότητα, βεβαίως, θα δοθεί στην εργασία για έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, που σήμερα αποτελεί το θέμα που κατεξοχήν ταλαιπωρεί οδυνηρά τους πολίτες.

(γ) Άμεση άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση, ώστε οι ΕΟΑ να αναλάβουν περισσότερες από τις εργασίες που διεκπεραιώνουν οι Επαρχιακές Διοικήσεις, εκτός όσων υποχρεωτικά παρέχονται από το Κράτος κατά νόμο. Η διατήρηση των Επαρχιακών Διοικήσεων στη σημερινή τους μορφή και στελέχωση, ταυτόχρονα με την λειτουργία των ΕΟΑ, αποτελεί ξεκάθαρα μια σπάταλη διευθέτηση και ήδη κριτικάρεται δικαίως από πολλούς.

(δ) Οι ΕΟΑ πρέπει να αναβαθμιστούν σε εργαλεία ανάπτυξης της κάθε Επαρχίας. Μπορούν και πρέπει να εμπλακούν άμεσα στον σχεδιασμό του μέλλοντος της ανάπτυξης, τόσο για τα Τοπικά Σχέδια και τις Ζώνες της υπαίθρου, όσο και με την επεξεργασία Αναπτυξιακών Σχεδίων για την Επαρχία, με περιεχόμενο ανάλογο εκείνου του θρυλικού, αλλά για 50 χρόνια απλησίαστου Σχεδίου για το Νήσο, το οποίο εμφανίζεται στις διακηρύξεις πολλών, μόνο όταν προκύψει κρίση σε σχέση με χωροθετήσεις που δημιουργούν προβλήματα ποιότητας ζωής ή δημόσιας υγείας (πχ. ασφαλτικά στο Γέρι, χοιροστάσια στη Μονή, κοκ). Ο ΕΟΑ Λευκωσίας πρέπει να είναι σε θέση να διεκδικεί ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη σε όλη την περιοχή ευθύνης του, σε στενή συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες.

Υποστηρίζουμε πως τόσο το παρόν, αμέσως μετά την πρώτη λειτουργία τους τον Ιούλιο, όσο και το μέλλον των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης θα είναι στέρεο, ασφαλές και δημιουργικό, μόνο αν οι ψηφοφόροι τοποθετήσουν στο τιμόνι τους ανθρώπους που είναι ακαδημαϊκά και λόγω σοβαρής εμπειρίας έτοιμοι να διαχειριστούν τα περίπλοκα, κατά βάση τεχνικής φύσης, θέματα που είτε βρίσκονται είτε πρέπει να ενταχθούν στην ευθύνη των Οργανισμών. Αυτό υπαγορεύει η λογική και η υποχρέωση μας να επαληθεύσουμε τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους πολίτες για καλύτερες υπηρεσίες, με μικρότερο κόστος, για υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τον πολίτη, θα λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον των πολλών και διαφυλάσσουν το περιβάλλον μας.

*Υποψήφιος Πρόεδρος Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας

Δειτε Επισης

Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate