Powered by

Κώστας Κουμής: Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον τουριστικό τομέα

Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον τουριστικό τομέα είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και το υψηλό κόστος ενέργειας, αναφέρει ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, παραθέτοντας τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς κυβέρνησης με στόχο την άμβλυνσή τους.

Σε συνέντευξή του στον «Ξενοδόχο», που προσλαμβάνοντας πλέον ψηφιακή μορφή αποστάληκε στο πρώτο μηνιαίο newsletter του ΠΑΣΥΞΕ σε μια συνεργασία του Συνδέσμου με την IMH, ο κ. Κουμής αναφέρεται ταυτόχρονα στις πολιτικές που υλοποιούνται προς την κατεύθυνση για περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, τονίζοντας πως η συμβολή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) στην υλοποίηση του οράματος για τον τουρισμό είναι πολύ σημαντική.

Ο Κώστας Κουμής υποδεικνύει πως ο ρόλος των ξενοδοχείων στην βιομηχανία είναι εξαιρετικά σημαντικός, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ξενοδοχειακός τομέας είναι επί της ουσίας η βάση της τουριστικής πυραμίδας, για να προσθέσει πως οι εισηγήσεις που κατά καιρούς γίνονται από τους συνδέσμους ξενοδόχων ή τους ξενοδόχους σε προσωπικό επίπεδο για ενίσχυση της βιομηχανίας, αποτελούν μια σημαντική παράμετρο στην γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος.

«Θεωρώ», τονίζει, «ότι είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι στην συλλογική προσπάθεια για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, επικεντρωμένοι στην ποιοτική προσφορά υπηρεσιών, και είναι δεδομένο ότι η κάθε πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη των στόχων του τουρισμού».

Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος του τουρισμού και ειδικότερα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην οικονομία της Κύπρου είναι από τους σημαντικότερους. Πώς το Υφυπουργείο Τουρισμού ενισχύει αυτό το κομμάτι και ποιος ο ρόλος των ξενοδόχων στην ενίσχυση της βιομηχανίας;

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, μέσω της χάραξης της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, οπωσδήποτε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Υφυπουργείο εξαγγέλλει κατά διαστήματα σχέδια κινήτρων τα οποία απευθύνονται στους συμμετέχοντες στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, με σκοπό και στόχο πάντοτε την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ενώ την ίδια στιγμή καταθέτει εισηγήσεις σχετικά με την βελτίωση των δημόσιων υποδομών.

Σε σχέση με τα σχέδια κινήτρων να αναφέρουμε ότι πρόσφατα το Υφυπουργείο εξήγγειλε σχέδιο επιχορηγήσεων που απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες ίσως να επιθυμούν να δώσουν χαρακτήρα εξειδίκευσης σε σχέση με τον τομέα υγείας και ευεξίας.

Να προσθέσω επίσης, ότι το Υφυπουργείο έχει σχετικά πρόσφατα εξαγγείλει σχέδιο χορηγιών για έργα αναβάθμισης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων στην ύπαιθρο, στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές ενώ επιπρόσθετα έχει εξαγγείλει σχέδιο χορηγιών για την αναβάθμιση των χώρων εστίασης και διασκέδασης.

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και η ευρύτερη προσπάθεια του Υφυπουργείου για αναβίωση σε περιοχές της υπαίθρου και ορεινές και ακριτικές περιοχές η οποία υλοποιείται τόσο μέσω σχεδίων χορηγιών όσο και με άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα τη στήριξη σχετικών εκδηλώσεων ή διοργανώσεων.

Στα αξιοσημείωτα και οι ενέργειες τόσο του Υφυπουργείου Τουρισμού όσο και του ξενοδοχειακού τομέα που στοχεύουν στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ο ρόλος των ξενοδοχείων στην βιομηχανία είναι οπωσδήποτε εξαιρετικά σημαντικός, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ξενοδοχειακός τομέας είναι επί της ουσίας η βάση της τουριστικής πυραμίδας.

Οι εισηγήσεις που κατά καιρούς γίνονται από τους συνδέσμους ξενοδόχων ή τους ξενοδόχους σε προσωπικό επίπεδο για ενίσχυση της βιομηχανίας αποτελούν σίγουρα μια σημαντική παράμετρο στην γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος.

Ποια η συμβολή του ΠΑΣΥΞΕ στην υλοποίηση του οράματος για τον τουρισμό και του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης;

Υπάρχει ομολογουμένως άριστη συνεργασία με τον ΠΑΣΥΞΕ. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και ανταλλάζουμε απόψεις τόσο για τις κατά καιρούς προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός όσο και για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Οπωσδήποτε η συμβολή του ΠΑΣΥΞΕ στην υλοποίηση του οράματος για τον τουρισμό είναι πολύ σημαντική.

Ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα για τα οποία γίνεται δέκτης το Υφυπουργείο και απασχολούν τον ξενοδοχειακό τομέα; Ποιες είναι οι προτάσεις του Υφυπουργείου σχετικά με αυτά;

Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον τουριστικό τομέα είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και το υψηλό κόστος ενέργειας. Σχετικά με το πρώτο ως Υφυπουργείο έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες με σκοπό την άμβλυνση του προβλήματος.

Συμμετείχαμε μαζί με το Υπουργείο Εργασίας σε συσκέψεις με τους οργανωμένους συνδέσμους των ξενοδόχων με σκοπό και στόχο τον περιορισμό του προβλήματος.

Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εργασίας, που θέλω να σημειώσω την εξαιρετική σχέση και συνεργασία που έχουμε, έχει επανασχεδιαστεί σχέδιο κατάρτισης εργαζομένων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, παράμετρος την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική και βοηθητική τόσο προς την κατεύθυνση παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και προς την άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας αφού το συγκεκριμένο σχέδιο σχετίζεται μ’ αυτό.

Όσο για το υψηλό κόστος ενέργειας, είναι γνωστό ότι ως κυβέρνηση έχουμε προχωρήσει στην έγκριση της πρότασης του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το γνωστό Virtual Net Billing που επιτρέπει στις ξενοδοχειακές μονάδες, την περαιτέρω ενίσχυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα με απώτερο σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους.

Πώς βλέπετε στο μέλλον να εξελίσσεται η σχέση ξενοδόχων και Υφυπουργείου Τουρισμού;

Η σχέση ξενοδόχων και Υφυπουργείου Τουρισμού θεωρώ πως ήταν ανέκαθεν εξαιρετική. Προσωπικά με χαροποιεί η σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που υπάρχει με τους συντελεστές της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Θεωρώ ότι είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι στην συλλογική προσπάθεια για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, επικεντρωμένοι στην ποιοτική προσφορά υπηρεσιών, και είναι δεδομένο ότι η κάθε πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη των στόχων του τουρισμού.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού ήταν, είναι και θα είναι πάντα στη διάθεση των ξενοδόχων με σκοπό να γίνει η χώρα μας ακόμη πιο ελκυστική.

Δειτε Επισης

Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο