Πάει Ολομέλεια η νομοθεσία για χορηγία στο πλαίσιο του «Φωτοβολταϊκά για Όλους»

Στην Ολομέλεια στις 29 του μήνα οδηγείται η πρόταση νόμου ώστε να δίνεται δυνατότητα στο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  να εφαρμόζει σχέδια χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο πλαίσιο του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά Για Όλους», όπως αποφασίστηκε στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου κα Βιομηχανίας της Βουλής.

Την πρόταση νόμου υπέβαλαν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης και Πανίκος Λεωνίδου και προνοεί παροχή δυνατότητας στο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να εφαρμόζει σχέδια χορηγιών τα οποία προβλέπουν την παροχή χορηγίας στον δικαιούχο μέρους ή όλου του ποσού της επένδυσης, καθώς και την υποχρέωση επιστροφής μέρους ή όλου του ποσού από τον λήπτη της χορηγίας στο εν λόγω Ταμείο.

Το ποσό αυτό που λαμβάνεται ως χορηγία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα επιστρέφεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος στο Ταμείο.

Παράλληλα στην πρόταση νόμου υπάρχει τροπολογία από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας, Βουλευτή ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη, που θέλει να διασφαλίσει ότι ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα επιβαρύνεται με τυχόν κόστος που θα προκύψει αν ο δικαιούχος δεν πληρώσει το ποσό αυτό για την χορηγία που έλαβε μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Προβλέπεται επίσης το τυχόν οφειλόμενο ποσό να καταβάλλεται μέσω πόρων του Υπουργείου Εμπορίου στο Ταμείο.

Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής ο Πρόεδρός της ανέφερε ότι δεν μπορεί η αδυναμία του σχεδίου αυτού σε περίπτωση που κάποιοι οδηγηθούν σε κατάσταση κακοπληρωτή να μετακυλήσει στην ΑΗΚ. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη 80.000 κακοπληρωτές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, εξέφρασε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της συζήτησης του νόμου που διευκολύνει την εφαρμογή του πρωτοποριακού σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για όλους» και θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές.

Με βάση αυτό, εξήγησε, οι καταναλωτές θα μπορούν να εγκαταστήσουν φ/β χωρίς να πληρώσουν οποιοδήποτε κόστος και θα μπορούν να το καταβάλουν σταδιακά στους μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος που θα έχουν.

Εξέφρασε ικανοποίηση για τη συναντίληψη που υπήρξε στην Επιτροπή αλλά και διαφωνία με την τροπολογία Χατζηγιάννη, αναφέροντας ότι αυτές οι ανησυχίες δεν στηρίζονται σε λογικά επιχειρήματα. Πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι όποιος μπορεί να πληρώσει σήμερα τον λογαριασμό θα μπορεί να πληρώνει και στο μέλλον το μειωμένο κόστος.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι το Σχέδιο Φωτοβολταϊκά για όλους είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και είπε ότι ως ΑΚΕΛ υπέβαλαν εισηγήσεις κατά τη συζήτηση.

Μεταξύ αυτών να δημιουργηθεί μια υποκατηγορία για πολύτεκνους ώστε η κατανάλωση να ανέβει στις 5 κιλοβατόρες και να ανεβεί το ποσό της χορηγίας στα 1500 ευρώ κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.  Είπε ακόμα ότι αναμένουν να δουν τον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ ώστε να δουν αν έγινε αποδεκτή τρίτη εισήγησή τους, ώστε να μπει ένα σημαντικό ποσό από τις επιστροφές από του ρύπους στο Ταμείο για περαιτέρω σχέδια.

Εξέφρασε επίσης διαφωνία με την τροπολογία Χατζηγιάννη αναφέροντας ότι είναι αδιανόητο το ποσό αυτό που οφείλεται να το πληρώνει τελικά από τα λεφτά των φορολογουμένων.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης τάχθηκε επίσης εναντίον της τροπολογίας Χατζηγιάννη, αναφέροντας ότι το όλο θέμα αυτορυθμίζεται και σε περίπτωση που το ποσό δεν καταβληθεί θα ακολουθείται η διαδικασία που ακολουθείται και με άλλους ανείσπρακτους λογαριασμούς της ΑΗΚ με προσπάθεια διακανονισμού, προειδοποίηση, αποκοπή στον ηλεκτρισμό και δικαστικές διαδικασίες.

Δειτε Επισης

Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου
Great Sea Interconnector: Απαντά σε Παπαναστασίου ο ΑΔΜΗΕ-Διαθέσιμο στους επενδυτές το νέο business plan
«Σημαντικά βήματα της Κύπρου σε πράσινες επενδύσεις, υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό ΑΠΕ»