Νίκος Ρωτός: Να πείσουμε ξανά ότι η Κύπρος είναι ένας επενδυτικός προορισμός-Η έκκληση προς το κράτος

«Να βρούμε τους σωστούς τρόπους να πείσουμε ξανά ότι η Κύπρος είναι ένας επενδυτικός προορισμός», διαμηνύει ο CEO της Rotos Group, Νίκο Ρωτός, τονίζοντας πως ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί ένα από τους σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας και δεν εκτιμάται από τους φορείς όσο θα έπρεπε.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο κ. Ρωτός εκφράζει την θέση ότι το κράτος θα έπρεπε να ανταποκρίνεται και να υποστηρίζει άμεσα τον κλάδο, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να γίνει πιο φιλικό προς τις αναπτύξεις.

Σημειώνοντας ότι οι αναπτύξεις, και δη οι μεγάλες που επιφέρουν κέρδος στο κράτος, θα έπρεπε να είχαν ειδικά κίνητρα, τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πιθανούς αγοραστές, ο Νίκος Ρωτός αναφέρει πως η δημιουργία κινήτρων για προσέλκυση και διατήρηση νέων επενδύσεων, η αύξηση του συντελεστή δόμησης και η μείωση του ΦΠΑ στις αναπτύξεις γης είναι μερικά από τα μέτρα που θα έπρεπε να παρέχει στον κλάδο το κράτος.

Σύμφωνα με τον κ. Ρωτό, ο κατασκευαστικός κλάδος, μέσα από επενδυτές, μπορεί να επιφέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία, αλλά πρέπει να εξευρεθούν τα σωστά κίνητρα, ώστε να τους προσελκύσουμε.

Όσον αφορά τα πλάνα της Rotos Group για το 2024, ο CEO της εταιρείας σημειώνει ότι ο όμιλος θα συνεχίσει την ανάπτυξη του, τόσο στον τομέα των φοιτητικών εστιών αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ αποκαλύπτει πως βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης για ένα νέο έργο, μια μεγάλη ανάπτυξη ίδιας φιλοσοφίας ιδιωτικής γειτονιάς που σύντομα θα ανακοινώσει.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Αφήσαμε πίσω μας το 2023 ως μια χρονιά γεμάτη εκπλήξεις και προκλήσεις. Μετά την πανδημία και εκεί που ξεκίνησαν όλα να βρίσκουν μια φυσιολογική ροή ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ακολούθησε ο πόλεμος στο Ισραήλ ως δύο εξελίξεις που επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία, τις τιμές, ειδικά στα καύσιμα και στην ενέργεια, και δημιουργούν αβεβαιότητα.

Παράλληλα η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων επηρέασε άμεσα όλα τα νοικοκυριά και συντέλεσε στον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Το 2024 θεωρώ ότι τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο θα κινηθεί στα ίδια δεδομένα και έπειτα με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να είναι μια χρονιά για την οποία πρέπει να επικρατήσει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Με βάση τους οικονομικούς δείκτες για το έτος αναμένεται μια μικρή ανάπτυξη του GDP της τάξης του 0.4%, μείωση του πληθωρισμού 1.1% και της ανεργίας κατά 0.3%.

Για το 2024, αναμένω και ευελπιστώ ότι τα επιτόκια θα σταθεροποιηθούν και εν συνεχεία θα μειωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μπορέσει να υπάρξει άνοδος στην οικονομία και κατ’ επέκταση άνοδος και στην οικοδομική βιομηχανία.

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Παγκόσμια θα έλεγα και όχι μόνο στην κυπριακή οικονομία οι προκλήσεις είναι ίδιες. Ο πληθωρισμός, τα επιτόκια, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η παρατεταμένη αβεβαιότητα και ο τομέας της ενέργειας και της ακρίβειας των υλικών αλλά και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, είναι όλα όσα θα συνεχίσουν να απασχολούν τόσο εμάς αλλά κυρίως τους αρμόδιους φορείς και για τα οποία θα πρέπει να βρεθούν οι λύσεις.

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, η Κύπρος βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Η Κύπρος βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια, αλλά κάποια στιγμή θα επέλθει ο κορεσμός. Τα νούμερα και οι προβλέψεις για το 2024 και 2025, δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και όχι σε εφησυχασμό.

Οι εταιρείες πρέπει να είναι προσεκτικές με την ρευστότητα τους και να διατηρούν χαμηλό δανεισμό, ώστε εάν χρειαστεί να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Ο κλάδος των κατασκευών

Ποια εκτιμάτε θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;

Τόσο στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στον κλάδο φοιτητικής στέγασης που ασχολείται ο όμιλος μας θεωρώ ότι η πορεία θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις του τομέα που αναμένετε το 2024;

Δεν αναμένω δραματικές αλλαγές στον τομέα μας.

Σίγουρα θα υπάρξει περαιτέρω τεχνολογικός και ψηφιακός εκσυγχρονισμός, θα προτιμώνται έργα με πράσινες αναπτύξεις και μηδενικές καταναλώσεις, και θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην βιωσιμότητα.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν τον τομέα σας και η επίλυση των οποίων κρίνεται από εσάς ως προτεραιότητα ενόψει της νέας χρονιάς;

Ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί ένα από τους σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας και δεν εκτιμάται από τους φορείς όσο θα έπρεπε. Το κράτος θα έπρεπε να ανταποκρίνεται και να υποστηρίζει άμεσα τον κλάδο μας.

Πρέπει να γίνει πιο φιλικό προς τις αναπτύξεις. Το στάδιο της αδειοδότησης αποτελεί τον μεγαλύτερο αρνητικό παράγοντα στον τομέα μας. Οι αναπτύξεις, και δη οι μεγάλες αναπτύξεις που επιφέρουν κέρδος στο κράτος, θα έπρεπε να είχαν ειδικά κίνητρα τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πιθανούς αγοραστές.

Η δημιουργία κινήτρων για προσέλκυση και διατήρηση νέων επενδύσεων, η αύξηση του συντελεστή δόμησης, η μείωση του ΦΠΑ στις αναπτύξεις γης είναι μερικά από τα μέτρα που θα έπρεπε να παρέχει στον κλάδο το κράτος.

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή διαμόρφωση πολιτικών για ενίσχυση του τομέα σας από την κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτά;

Τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζεται μια αδράνεια στην παροχή κινήτρων.

Κατά διαστήματα γίνονται κάποιες μεμονωμένες κινήσεις οι οποίες όμως δεν έχουν βοηθήσει ουσιαστικά.

Ο κλάδος μας μέσα από επενδυτές μπορεί να επιφέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία, αλλά πρέπει να βρούμε τα σωστά κίνητρα έτσι ώστε να τους προσελκύσουμε.

Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα θετικά της χώρας μας, την ηλιοφάνεια, τις άριστες συνθήκες διαβίωσης, τον εκπαιδευτικό τομέα που συνεχώς αναπτύσσεται και να βρούμε τους σωστούς τρόπους να πείσουμε ξανά ότι η Κύπρος είναι ένας επενδυτικός προορισμός.

Τα πλάνα της Rotos Group για το 2024

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024;Μπορείτε να μας αποκαλύψετε συγκεκριμένα κάποια από τα σχέδια σας;

Ο όμιλος θα συνεχίσει την ανάπτυξη του τόσο στον τομέα των φοιτητικών εστιών αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα και θα συνεχίσει τα επενδυτικά πλάνα του με τον άνθρωπο να τοποθετείται στο επίκεντρο.

Θα συνεχίσουμε με μεγάλες ενιαίες αναπτύξεις, με αειφόρο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και άριστη ποιότητα κατασκευής, να οικοδομούμε γειτονιές που αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των ανθρώπων.

Κάθε χρόνο και περισσότερο μέσα από την βιοκλιματική προσέγγιση, τη χρήση οικολογικών υλικών, τη συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων και την καινοτομία που χαρακτηρίζουν τα κτίριά μας, θα εξασφαλίζουμε στον αγοραστή διαχρονική αξία.

Στο παρόν στάδιο ανεγείρουμε το οικιστικό συγκρότημα coeo στην οδό Γλάδστωνος, δίπλα από το γραμμικό πάρκο που θα προσφέρει στους αγοραστές μεγάλες μονάδες διαμερίσματα και κατοικίες στο κέντρο της Λευκωσίας.

Το νέο οικοσύστημα κατοικιών θα επαναφέρει τις λησμονημένες αξίες της γειτονιάς και της συνύπαρξης της οικογένειάς με τη φύση που τόσο πολύ απουσιάζει από την καθημερινή μας ζωή. Σύντομα θα αποτελεί συνώνυμο των πιο σύγχρονων τάσεων για πολυτελή κατοικία στην Κύπρο, δημιουργώντας την επόμενη γενιά του Design Living.

Παράλληλα είμαστε στο στάδιο της αδειοδότησης για ένα νέο έργο, μια μεγάλη ανάπτυξη ίδιας φιλοσοφίας ιδιωτικής γειτονιάς που σύντομα θα ανακοινώσουμε.

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζει και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Ο κατασκευαστικός τομέας ανέκαθεν βασιζόταν και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε εργατικό δυναμικό.

Οι τεχνολογίες τύπου ΑΙ & VR θα επηρεάσουν στην διαδικασία του σχεδιασμού αλλά δεν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο εργατικό.

Σίγουρα η τεχνολογία θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης γης όσο και σε άλλους κλάδους και τομείς της οικονομίας και πιστεύω ότι είμαστε τυχεροί για όλες τις ευκολίες που μας παρέχονται μέσω της, φτάνει να είμαστε προσεχτικοί και εμπεριέχονται και κίνδυνοι.

Η τεχνολογία και ο εκσυγχρονισμός επηρεάζει την καθημερινότητα μας, την επαγγελματική μας φύση και την αλληλεπίδραση που έχουμε με το προσωπικό ή τους πελάτες μας.

Θα πρέπει να εκπαιδευτούμε κατάλληλα ώστε να χρησιμοποιούμε ορθά και προς όφελος μας τον κάθε τομέα της τεχνολογίας.

Δειτε Επισης

Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο