Ο ΔΟΕ προειδοποιεί για μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου

Σε προειδοποίηση για την κατακόρυφη πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου, παγκοσμίως, προχώρησε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) έστω και αν η παγκόσμια ζήτηση χάνει τη δυναμική της.

Παράλληλα, ο ΔΟΕ εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να κορυφωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

«Τα παγκόσμια παρατηρούμενα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατακόρυφα κατά περίπου 60 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, με τα χερσαία αποθέματα να μειώνονται στο χαμηλότερο επίπεδό, τουλάχιστον από το 2016», τονίζει ο ΔΟΕ στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου.

Τον Δεκέμβριο, τα παγκόσμια αποθέματα είχαν αυξηθεί κατά 21,6 εκ. βαρέλια, λόγω της αύξησης της υπεράκτιας αποθήκευσης πετρελαίου (κατά 60,7 εκ. βαρέλια, σε 1.835 εκ. βαρέλια), η οποία αντιστάθμισε κατά πολύ τη μείωση των χερσαίων αποθεμάτων τα οποία μειώθηκαν κατά 39 εκ. βαρέλια, λόγω των διαταραχών που υπήρξαν στις θαλάσσιες μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, επιμηκύνοντας τις αποστάσεις και τους χρόνους παράδοσης πετρελαίου.

«Καθώς ο ΔΟΕ γιορτάζει την 50ή επέτειό του αυτή την εβδομάδα, η ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο παραμένει κρίσιμη όσο ποτέ», αναφέρει ο οργανισμός που δημιουργήθηκε πριν από μισό αιώνα από τον ΟΟΣΑ για να βοηθήσει τις πλούσιες χώρες να ξεπεράσουν την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες οικονομικές καταστροφές.

«Δεδομένων των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και των χαμηλών παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, ένα μέτριο πλεόνασμα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της αστάθειας στην αγορά» πετρελαίου, σημειώνει ο ΔΟΕ, υπογραμμίζοντας το σημερινό πλαίσιο με την αβεβαιότητα που προκύπτει από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Αναφέροντας ότι η απότομη μείωση της ζήτησης στην Κίνα υποστηρίχθηκε από τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 830.000 βαρέλια, στα 102,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ο οργανισμός προβλέπει ότι «ο ρυθμός επέκτασης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 1,2 εκ. βαρέλια την ημέρα το 2024, έναντι 2,3 εκ. βαρέλια την ημέρα πέρσι».

Οι λόγοι που επικαλείται ο ΔΟΕ γι' αυτήν την εξέλιξη είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά και η πρόοδος που υπήρξε προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης καθώς και το αυξανόμενο παγκόσμιο μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν μαζί τα τρία τέταρτα της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με τη συνολική ζήτηση να φτάνει σε νέα υψηλά επίπεδα, στα 103 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

«Η αναπτυξιακή φάση μετά την πανδημία, της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει τον κύκλο της», υπογραμμίζει ο ΔΟΕ.

Δειτε Επισης

Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)