Powered by

Νίκος Χριστοδουλίδης: Καθιερώνεται ως ευρωπαϊκός κόμβος για τα διεθνή επενδυτικά ταμεία η Κύπρος

Την ουσιαστική συμβολή του Cyprus Investment Funds Association (CIFA) στην ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συγχαίροντας τον Σύνδεσμο για την έντονη διεθνή δραστηριότητά του, η οποία, όπως είπε, αποτελεί παράδειγμα υγιούς εξωστρέφειας που φέρνει συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα για την κυπριακή οικονομία.

Χαιρετίζοντας την Ετήσια Γενική Συνέλευση του CIFA, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την αδιαμφισβήτητη συμβολή του Συνδέσμου στην εντυπωσιακή μεγέθυνση του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, στην οποία πλέον βρίσκονται υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους περίπου εννέα δισεκατομμυρίων.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις αισιόδοξες εκτιμήσεις όσον αφορά το 2024, για περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα που κατ΄ επέκταση καθιερώνει και την Κύπρο ως ευρωπαϊκό κόμβο για τα διεθνή επενδυτικά ταμεία και διαχειριστές.

«Τα επενδυτικά ταμεία έχουν πολλά να προσφέρουν στην κυπριακή οικονομία, πέραν των άμεσων εσόδων από τη φορολογία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στη δημιουργία εξειδικευμένων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι ήδη πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Κύπρο προσφέρουν τέτοιου είδους σπουδές, εξηγώντας ότι αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο της Κυβέρνησης η σύνδεση της εκπαίδευσης με την οικονομίας, αλλά και στη δυνατότητα ενίσχυσης της εναλλακτικής χρηματοδότησης, σε μια εποχή μάλιστα με αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης παραγωγικών επενδύσεων.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναγνώρισε ότι η παρουσία και δραστηριοποίηση μεγάλων πολυεθνικών παρόχων επενδυτικών υπηρεσιών και επενδυτικών ταμείων αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, όπως σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι σημαντικό μέρος των υπό διαχείριση κεφαλαίων, περίπου το 27%, επενδύεται στην Κύπρο, σε σημαντικούς τομείς, τομείς αιχμής, όπως της Ναυτιλίας, της Ενέργειας και της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (FinTech).

Την ίδια στιγμή, τα διεθνή επενδυτικά ταμεία επωφελούνται σημαντικά από τη δραστηριοποίησή τους σε μία δικαιοδοσία με σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον, υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ανταγωνιστικά κόστη και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Cyprus Investment Funds Association (CIFA):

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω και χαιρετίζω την Ετήσια Γενική Συνέλευση του CIFA (Cyprus Investment Funds Association). Η παρουσία μου εδώ μαζί με τέσσερεις Υπουργούς θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρη ένδειξη της αναγνώρισης, της σημασίας και της σημαντικής δουλειάς που επιτελείτε.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω, εξαίροντας την ουσιαστική συμβολή του συνδέσμου σας στην ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο και να σας συγχαρώ για την έντονη διεθνή δραστηριότητά σας, η οποία αποτελεί παράδειγμα υγιούς εξωστρέφειας που φέρνει συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα για την κυπριακή οικονομία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσής σας στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του διεθνούς συνεδρίου σας στην Κύπρο, είχα ο ίδιος την ευκαιρία να μιλήσω με τους ομολόγους σας από το εξωτερικό και πραγματικά ένιωσα περήφανος για την αναγνώριση της δουλειάς σας και πόσο ψηλά είστε στην εκτίμηση των συναδέλφων σας για τον επαγγελματισμό σας.

Η συμβολή σας στην εντυπωσιακή, θα έλεγα, μεγέθυνση του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, στην οποία πλέον βρίσκονται υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους περίπου εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι αδιαμφισβήτητη και τυγχάνει γενικής αναγνώρισης.

Με μεγάλη επίσης ικανοποίηση, βλέπω τις αισιόδοξες εκτιμήσεις σας για το 2024, για περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα που κατ΄ επέκταση καθιερώνει και την Κύπρο ως ευρωπαϊκό κόμβο για τα διεθνή επενδυτικά ταμεία και διαχειριστές.

Τα επενδυτικά ταμεία έχουν πολλά να προσφέρουν στην κυπριακή οικονομία, πέραν των άμεσων εσόδων από τη φορολογία. Αναφέρομαι ειδικότερα στη δημιουργία εξειδικευμένων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας- και χαιρετίζω το γεγονός ότι ήδη πανεπιστημιακά ιδρύματα στη χώρα μας προσφέρουν τέτοιου είδους σπουδές, είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος της Κυβέρνησης η σύνδεση της εκπαίδευσης με την οικονομίας μας - αλλά και στη δυνατότητα ενίσχυσης της εναλλακτικής χρηματοδότησης, σε μια εποχή μάλιστα με αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης παραγωγικών επενδύσεων.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των υπό διαχείριση κεφαλαίων, περίπου το 27%, επενδύεται στην Κύπρο, σε σημαντικούς τομείς, τομείς αιχμής, όπως της Ναυτιλίας, της Ενέργειας και της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (FinTech). Την ίδια στιγμή, τα διεθνή επενδυτικά ταμεία επωφελούνται σημαντικά από τη δραστηριοποίησή τους σε μία δικαιοδοσία με σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον, υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ανταγωνιστικά κόστη και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο.

Προς περαιτέρω ενίσχυση του τομέα και της σημαντικής δουλειάς σας, και αφού φυσικά διαβουλευτήκαμε και αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες του Συνδέσμου και των μελών σας, εγκρίναμε τον περασμένο Νοέμβριο το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της λειτουργίας των Κυπριακών Εταιρειών Διοίκησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η παροχή περαιτέρω ασφάλειας στους επενδυτές και η καθιέρωση της Κύπρου ως ακόμα πιο ελκυστικού προορισμού για Διαχειριστές Επενδυτικών Ταμείων.

Παράλληλα, ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας είναι η ενίσχυση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών, καθώς η ισχυρή εποπτεία αποτελεί όχι μόνο προαπαιτούμενο για την εύρυθμη λειτουργία μιας διεθνοποιημένης αγοράς, όπως είναι σήμερα η Κύπρος, αλλά λειτουργεί ενισχυτικά και στις προσπάθειες για προσέλκυση περαιτέρω ποιοτικών επενδύσεων.

Και είναι ακριβώς για αυτούς τους λόγους που προωθούμε συνεχώς την περαιτέρω ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου που οφείλω δημόσια να αναγνωρίσω την πολύ σημαντική δουλειά που επιτελεί.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ξεκάθαρη πολιτική μας βούληση που μετουσιώνεται σε συγκεκριμένη συστηματική προσπάθεια πλήρους αποκατάστασης και προστασίας της φήμης και της αξιοπιστίας της χώρας μας ως δικαιοδοσίας που εφαρμόζει πιστά και αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και τις κυρώσεις.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να υποστηρίζεται από τα πραγματικά δεδομένα, και θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πάρα πολλά βήματα όπως είναι η καταγεγραμμένη πρόοδος στις σχετικές εκθέσεις της MoneyVal, η στενή συνεργασία με έμπειρες διεθνείς Αρχές, όπως και πολλά άλλα.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο προχωρούμε το αμέσως επόμενο διάστημα και με τη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων και της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής. Σχετικές είναι και οι αναφορές μου πριν από ένα μήνα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου, μεταξύ άλλων, αφού παραδέχτηκα λάθη που έγιναν στο παρελθόν τα οποία στοίχισαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον κυπριακό λαό, υπερασπίστηκα αυτό που κάνουμε εδώ και χρόνια, την πιστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων στο θέμα των ρωσικών κυρώσεων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχω κατ΄ επανάληψη διατυπώσει δημόσια τόσο τον μεσομακροπρόθεσμο στόχο για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο όσο και τις δράσεις μέσα από τις οποίες θα πετύχουμε τον στόχο αυτό. Τα δεδομένα και οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά απαιτούν τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας και την προώθηση νέων παραγωγικών τομέων. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ενίσχυση των υφιστάμενων τομέων που παρουσιάζουν σημαντική προοπτική, όπως είναι ακριβώς ο τομέας των επαγγελματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που περιλαμβάνει και τα επενδυτικά ταμεία.

Πριν από δύο περίπου βδομάδες είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά και συγκεκριμένα τον Προγραμματισμό της Κυβέρνησης για το 2024. Αναφέρθηκα στους επτά βασικούς πυλώνες του στρατηγικού μας προσανατολισμού που: εξέχουσα θέση έχει η ανάγκη διασφάλισης μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας.

Η οικονομική μας πολιτική και η οποιαδήποτε απόφασή λαμβάνεται σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα της οικονομίας και όχι μόνο, στηρίζεται στο τρίπτυχο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της υλοποίησης τολμηρών μεταρρυθμίσεων, απαραίτητων συστατικών και για την επιτυχή μετάβαση της οικονομίας μας στην πράσινη και ψηφιακή εποχή.

Παρόλες τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία - και είναι κάτι που μας ικανοποιεί – και που αποτυπώνονται και από το γεγονός ότι οι Οίκοι Αξιολόγησης έχουν όλοι πλέον αναβαθμίσει την οικονομία μας σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε και τις πολιτικές που ακολουθούμε, δεν επαναπαυόμαστε στους θετικούς μακροοικονομικούς δείκτες και δεν αγνοούμε τις όποιες προκλήσεις της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών.

Για αυτό, εξάλλου, έχουμε θέσει ψηλά στην ατζέντα μας θέματα που αφορούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα πετυχαίνοντας, για παράδειγμα, μετά από πολλά χρόνια τη ψήφιση του πλαισίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο ίδιο πλαίσιο της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους της πράσινης μετάβασης, αλλά και της ανάγκης για Στεγαστική Πολιτική, που αποτελεί μεγάλη πρόκληση, ειδικά για τη Νέα Γενιά του τόπου μας, ανακοινώσαμε μέτρα και δράσεις κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ύψους €196εκ.

Μέτρα και δράσεις που αξιολογούμε αυτή τη στιγμή και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιήσουμε τις νέες μας αποφάσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι οριζόντιες, θα πρέπει να είναι στοχευμένα ειδικότερα για τους συμπολίτες μας που έχουν να αντιμετωπίσουν, πραγματικά, προκλήσεις.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας ξεκινήσαμε και με το μεγάλης σημασίας έργο της φορολογικής μεταρρύθμισης – κάτι που χρειάζεται στη χώρα μας, η τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση έγινε το 2002 - με έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τη δικαιότερη κατανομή βαρών, καθώς επίσης την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων.

Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου είναι και η ισχυροποίηση της λειτουργίας του κράτους και των υπηρεσιών που προσφέρει, μια ισχυροποίηση η οποία θα καταστεί δυνατή μέσα από την ταχύτερη υλοποίηση εξόχως σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουμε κληρονομήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση: της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι η παρουσία και δραστηριοποίηση μεγάλων πολυεθνικών παρόχων επενδυτικών υπηρεσιών και επενδυτικών ταμείων αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό.

Σας διαβεβαιώνω ότι ως Κυβέρνησή θα συνεχίσουμε τον διάλογο μαζί σας, αφού όλοι εσείς που γνωρίζετε σαφώς καλύτερα από εμάς τα όσα πρέπει να βελτιωθούν, να αλλάξουν, έτσι ώστε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερες επενδύσεις, και μέσα από αυτό τον διάλογο θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας, εσάς τους παραγωγικούς φορείς του τόπου για να στηρίξουμε και να διευκολύνουμε τις δράσεις σας.

Συγχαρητήρια λοιπόν για ακόμη μια φορά για όλες τις επιτυχίες που έχετε καταγράψει κατά τα τελευταία έτη, επιτυχίες που θέλω να επαναλάβω, αναγνωρίζονται και είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομία του τόπου μας».

Δειτε Επισης

Τοποθετείται επί της αναπομπής του νόμου για όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά διαθέσιμα η Βουλή
Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για μερική χρηματοδότηση οδικών έργων-Έπεσαν οι υπογραφές