Ανδρέας Γιασεμίδης: Δεκαετία εδραίωσης των επενδυτικών ταμείων-Ελκυστικός προορισμός η Κύπρος

Αισιόδοξος ότι το ενδιαφέρον από διαχειριστές επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό θα συνεχιστεί, αφού-όπως τόνισε- η Κύπρος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εδραιωμένα διεθνή κέντρα επενδυτικών ταμείων, εμφανίστηκε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου(CIFA), ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Γιασεμίδης.

Η βαρύτητα του τομέα για την οικονομία

Τονίζοντας την βαρύτητα που έχει πλέον ο τομέας των επενδυτικών ταμείων για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας, με τα άμεσα και έμμεσα οφέλη να γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα, ο κ. Γιασεμίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι κατά την τελευταία δεκαετία τα επενδυτικά ταμεία εδραιώθηκαν και η Κύπρος αναγνωρίζεται ως κορυφαίος και ελκυστικός προορισμός. Κάτι που όπως υπέδειξε, αναδεικνύεται και γίνεται παραδεκτό από τους πλέον αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο ευρωπαϊκός Σύνδεσμος για τα ευρωπαϊκά ταμεία, EFAMA.

Αποδεικνύεται επίσης, όπως επισήμανε ο Ανδρέας Γιασεμίδης, από τα εκατοντάδες επενδυτικά ταμεία που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και επενδύουν μέσω Κύπρου αλλά και στην Κύπρο, καθώς και από τους δεκάδες διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που έχουν επιλέξει την χώρα μας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες διεθνείς πλατφόρμες για διενέργεια συναλλαγών είναι προσβάσιμες για τα κυπριακά ταμεία.

CIFA

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το ενδιαφέρον από διαχειριστές επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό θα συνεχιστεί, αφού η χώρα μας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εδραιωμένα διεθνή κέντρα επενδυτικών ταμείων», είπε, απευθύνοντας έκκληση προς τα μέλη του κοινοβουλίου για ταχεία ψήφιση του νομοσχεδίου που διέπει τη διαχείριση των επενδυτικών ταμείων και το οποίο είναι εξόχως σημαντικό αφού θα συμπληρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Περαιτέρω, εστιάζοντας στην επίτευξη της προσφοράς ενός ελκυστικού και ποιοτικού προϊόντος σε συγκριτικά χαμηλότερο κόστος από ανταγωνιστικούς προορισμούς, το οποίο-όπως εξήγησε- αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, ιδιαίτερα για όσους είναι μικρότερου μεγέθους και διαχειρίζονται κεφάλαια μέχρι 500 εκατομμύρια ευρώ, ο απερχόμενος πρόεδρος του CIFA σημείωσε πως σε συνδυασμό με στοχευμένα κίνητρα και τα ευρύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, έγινε κατορθωτό σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτυχθεί ένας τομέας που ουσιαστικά μέχρι το 2014 δεν υπήρχε.

Τα ιδιαιτέρως σημαντικά οφέλη

«Η ανάπτυξη του τομέα τα τελευταία χρόνια, αρχίζοντας από το μηδέν, δεν ήταν τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα κοινής και συλλογικής δουλειάς. Δικής μας ως ιδιωτικού τομέα, αλλά κυρίως όλων όσων αγκάλιασαν τον τομέα και πίστεψαν στην προοπτική του», υπογράμμισε ο Ανδρέας Γιασεμίδης, για να αναφερθεί στη συνέχεια και να απαριθμήσει τα πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά οφέλη από τη μεγέθυνση και ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων.

Τα οφέλη από την ανάπτυξη των επενδυτικών ταμείων είναι πολλά, είπε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού και διαφοροποίησης του οικονομικού μοντέλου της χώρας, συνεπικουρούμενη από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιώντας το Πλάνο «Όραμα 2035».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΣΕΜΙΔΗΣ

Όπως περιέγραψε αναλυτικότερα ο κ. Γιασεμίδης, προκύπτουν κατ’ αρχάς νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε ένα τομέα διαφορετικό του παραδοσιακού παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, ο οποίος, ως γνωστό, τα τελευταία χρόνια επαναπροσδιορίζει το μοντέλο λειτουργίας του.

Μέσω του τομέα, ανέφερε συναφώς ο απερχόμενος πρόεδρος του CIFA, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες εργοδότησης, τόσο για Κύπριους όσο και για ξένους υψηλού μορφωτικού επιπέδου και δεξιοτήτων.

Επιπρόσθετα, σε μία περίοδο που οι επενδύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, πέραν του 25% του ενεργητικού των επενδυτικών ταμείων ή κεφάλαια πέραν των 2.3 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν επενδυθεί σε διάφορους τομείς της εγχώριας οικονομίας όπως η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εκπαίδευση και η τεχνολογία.

«Σημειώνω απλώς», τόνισε ο Ανδρέας Γιασεμίδης, «ότι σε μία περίοδο που τα δανειστικά επιτόκια βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα λόγω της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, τα επενδυτικά ταμεία αποτελούν ένα εναλλακτικό πυλώνα χρηματοδότησης επιχειρήσεων και αναπτυξιακών έργων. Διεθνώς τα περιουσιακά στοιχεία των επενδυτικών οργανισμών ανοικτού τύπου ξεπερνούν τα 64 τρισεκατομμύρια δολάρια. Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να προσελκύσουμε και περισσότερα ταμεία, αλλά και απευθείας επενδύσεις στην οικονομία».

Πέραν των πιο πάνω, όπως σημείωσε ο κ. Γιασεμίδης, οι επενδυτικοί οργανισμοί συνεισφέρουν και στα δημόσια οικονομικά μέσω φορολογιών και τελών εγκαθίδρυσης και λειτουργίας που καταβάλλουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, η δραστηριοποίηση τους στην Κύπρο, αυξάνει τη ζήτηση για γραφειακούς χώρους και συνεισφέρει στην ενίσχυση της κατανάλωσης.

Ο έντονος ανταγωνισμός

«Έχοντας υπόψη όλα αυτά τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη του τομέα είναι πασιφανή. Ωστόσο, το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στη διεθνή αγορά για προσέλκυση των τρισεκατομμυρίων που διαχειρίζονται τα επενδυτικά ταμεία», διαμήνυσε ο απερχόμενος πρόεδρος του CIFA, για να αναφερθεί εν συνεχεία στις ενέργειες, εισηγήσεις και πρωτοβουλίες του Συνδέσμου προς βελτίωση και ενίσχυση της κυπριακής πρότασης και προς την κατεύθυνση προώθησης της Κύπρου ως προορισμού για επενδυτικά ταμεία.

Υποδεικνύοντας πως είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για μία μικρή και ευπροσάρμοστη οικονομία όπως η κυπριακή, νέοι και πολλά υποσχόμενοι τομείς όπως των επενδυτικών ταμείων να χαίρουν καθολικής στήριξης, ο Ανδρέας Γιασεμίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και ένταση την προσπάθεια για ανάπτυξη του τομέα.

«Και να είναι βέβαιοι, διαβεβαίωσε, «πως όποτε μου ζητηθεί θα είμαι δίπλα τους. Όπως είμαι σίγουρος θα είναι και τα υπόλοιπα μέλη του του Διοικητικού Συμβουλίου που αποχωρούν».

O ρόλος και η δράση του CIFA

Σημειώνεται πως η φετινή ετήσια γενική συνέλευση του CIFA ήταν ιδιαίτερης σημασίας

για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, καθώς αρκετά από αυτά αποχωρούν μετά από περίπου μία δεκαετία.

Ο Ανδρέας Γιασεμίδης, εμφανώς συγκινημένος και συνάμα περήφανος για όσα ο Σύνδεσμος κατόρθωσε και πέτυχε τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος του CIFA την ευγνωμοσύνη του στους συναδέλφους του στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο ανθρώπινο δυναμικό του Συνδέσμου για τη δέσμευση και τον χρόνο που αφιέρωσαν για επίτευξη του κοινού τους στόχου.

Υπογραμμίζοντας πως ο CIFA πρωτοπόρησε και κατάφερε να εξελιχθεί η Κύπρος σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό κέντρο για επενδυτικά ταμεία, υπέδειξε πως

έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό σύνδεσμο, ο οποίος διατηρεί αγαστή και θεσμοθετημένη συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς όπως ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ο Σύνδεσμος Τραπεζών, το CISI Κύπρου και ο CFA Κύπρου. Επιπρόσθετα, διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με κυβερνητικά τμήματα, όπως το Τμήμα Φορολογίας και το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών.

CIFA 1

Και εξήγησε περαιτέρω:

«Ως CIFA παρακολουθούμε διαρκώς τις διεθνείς εξελίξεις, υποβάλλουμε εισηγήσεις προς την αρμόδια εποπτική Αρχή αλλά και προς το νομοθετικό σώμα ώστε να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την κυπριακή πρόταση για τα επενδυτικά ταμεία. Ενδεικτικές είναι οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε σε σχέση με σημαντικά ζητήματα που βελτίωσαν το ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως η νομοθεσία για τα RAIF, τα partnerships και το fund administration.

Επίσης, διοργανώνουμε εξειδικευμένα σεμινάρια για την κατάρτιση και την ενημέρωση των μελών του Συνδέσμου και παρακολουθούμε τα δρώμενα και τις εξελίξεις του τομέα μέσω των 11 επιτροπών που διαθέτει ο Σύνδεσμος.

Για σκοπούς προώθησης της Κύπρου ως προορισμού για επενδυτικά ταμεία διατηρούμε έντονη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις σε στοχευμένες αγορές στο εξωτερικό.

Ειδικά το 2023 υπήρξε χρονιά ορόσημο τόσο για τον Σύνδεσμό μας όσο και για την Κύπρο γενικότερα, αφού κατορθώσαμε να κερδίσουμε τη φιλοξενία του 36ου ετήσιου συνεδρίου του International Investments Funds Association, στο οποίο συμμετείχαν στελέχη από τα μεγαλύτερα κέντρα επενδυτικών ταμείων όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω των οποίων τυγχάνουν διαχείρισης πέραν των 70 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το συνέδριο, τολμώ να πω, ήταν από τα πλέον επιτυχημένα που διοργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια κι αυτό δεν είναι κάτι που λέμε εμείς, αλλά που μας το μετέφεραν οι ίδιο οι συμμετέχοντες οι οποίοι ήδη αποτελούν τους καλύτερους ανεξάρτητους πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Invest Cyprus για την οικονομική του στήριξη που ήταν αναγκαία για τη διοργάνωση του συνεδρίου».

Ο Ανδρέας Γιασεμίδης τόνισε εξάλλου την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει ο CIFA σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης γύρω από τις συλλογικές επενδύσεις, σκοπός προς τον οποίο ο Σύνδεσμος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με οργανισμό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις για θέματα καριέρας.

«Μας χαροποιεί επίσης ιδιαίτερα», είπε, «το γεγονός πως μαθήματα άμεσα συνυφασμένα με τις συλλογικές επενδύσεις προσφέρονται πλέον από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας. Ακόμα μία ένδειξη της εξέλιξης που καταγράφει ο τομέας».

Ο CIFA είναι μέλος σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο European Funds and Asset Management Association, o International Investment Funds Association και ο International Capital Market Association.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής
Ανησυχεί για αδήλωτη εργασία, αισιοδοξεί για συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία και ΑΤΑ ο Παναγιώτου
Οι τιμές της ενέργειας ώθησαν προς τα πάνω τον πληθωρισμό-Αυξήθηκε στο 2,1%
Παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Λάρνακα
Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής