Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που προοριζόταν για ξενοδοχείο γίνεται κέντρο αποκατάστασης υπερηλίκων

Προσθηκομετατροπές σε υφιστάμενη οικοδομή με σκοπό την ανάπτυξη κέντρου αποκατάστασης υπερηλίκων και γηροκομείου, καθώς και εγκατάσταση βιολογικού σταθμού επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, προγραμματίζει η Blenem Enterprises Ltd.

Το προτεινόμενο έργο, το οποίο εξασφάλισε την έγκριση της Περιβαλλοντικής Αρχής, βρίσκεται στον Δήμο Πέγειας της επαρχίας Πάφου.

Οι προσθηκομετατροπές θα εκτελεστούν σε υφιστάμενη αυθαίρετη οικοδομή, εγκαταλειμμένη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, που προοριζόταν για ξενοδοχειακή μονάδα, με σκοπό την ανάπτυξη κέντρου αποκατάστασης υπερηλίκων και γηροκομείου, και την εγκατάσταση βιολογικού σταθμού επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

pegeiaapokatastasis3

Τι θα περιλαμβάνει το έργο
Σύμφωνα με την γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, η προτεινόμενη ανάπτυξη θα αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο και δύο υπέργειους ορόφους. Τα εμβαδά κάλυψης και δόμησης που προτείνονται είναι 694,56 τ.μ. και 1612,81 τ.μ., αντίστοιχα.

pegeiaapokatastasis2

Την ίδια ώρα, οι ακάλυπτοι χώροι (π.χ. κήποι, χώροι στάθμευσης, δρόμοι και τοπιοτέχνηση) θα καταλαμβάνουν περίπου 10.080 τ.μ., εκ των οποίων περίπου 7.000 τ.μ. αφορούν τοπιοτεχνημένους χώρους, από τα οποία τα 1.078 τ.μ. αποτελούσαν δημόσιο χώρο πρασίνου που είχε παραχωρηθεί από την υφιστάμενη οικοδομή και αναμένεται να παραμείνει ως έχει.

Επιπρόσθετα, το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υπόγειου βιολογικού σταθμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας με ημερήσια δυναμικότητα 20 κ.μ. και μία δεξαμενή αποθήκευσης του επεξεργασμένου νερού με χωρητικότητα 200 κ.μ.

Ο βιολογικός σταθμός αναμένεται να καλύπτει τις ανάγκες της προτεινόμενης ανάπτυξης και να επεξεργάζεται όλα τα υγρά απόβλητα που θα παράγονται κατά τη λειτουργία της.

pegeiaapokatastasis

Με βάση την περιβαλλοντική μελέτη, η οποία είχε κατατεθεί το 2023, το εκτιμώμενο κόστος του έργου φτάνει τα €2 εκατ., ενώ οι εργασίες αναμένεται να εκτελεστούν εντός δύο ετών μετά τη λήψη των απαραίτητων αδειών.

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται σε τεμάχια, στην ενορία Βατούδια του Δήμου Πέγειας. Το συνολικό εμβαδόν των υπό ανάπτυξη τεμαχίων ανέρχεται στα 10.777 τ.μ.

Ο χώρος ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από διάφορα είδη χρήσης γης και αναπτύξεων της περιοχής. Στο νότιο τμήμα του εφάπτεται με οικιστική ανάπτυξη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του χώρου ανάπτυξης εντοπίζονται κυρίως τουριστικές / παραθεριστικές αναπτύξεις και μεικτές χρήσεις (εμπορική χρήση και χώροι εστίασης).

Ο χώρος ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου εμπίπτει στην Πολεοδομική Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας (Π2). Η πρόσβαση στον χώρο ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου γίνεται μέσω της Οδού Βατουδιών, δυτικά των τεμαχίων.

pegeiaapokatastasis4

Σε απόσταση περίπου 100 μέτρων ανατολικά των υπό μελέτη τεμαχίων βρίσκεται το εγγεγραμμένο υδατόρεμα «Ξεροποταμός».

Δειτε Επισης

«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ask Wire: Σταθερές οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το β’ τρίμηνο-Έπονται μειώσεις
Επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η AstroBank
Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου
Προσιτή στέγη: Επαναβεβαίωσαν συνεργασία ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ-Στόχος η υλοποίηση ώριμων έργων
Κατοικίες και διαμερίσματα αυτή την βδομάδα από την Altamira Real Estate
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές