Powered by

Όραμα 2035: Το νέο οικονομικό μοντέλο που γεννιέται και πώς το βλέπουν τέσσερις φορείς της οικονομίας

Σταθερά θεμέλια στο παρελθόν, αποφασιστικότητα στο σήμερα και δομημένη στρατηγική για μια βιώσιμη εξέλιξη στο μέλλον προϋποθέτει η προοπτική του αύριο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, μετά από εντατική δουλειά πέραν των δύο ετών και διάλογο με ένα ευρύ φάσμα φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ολοκλήρωσε τη νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική Όραμα 2035 (Vision 2035).

Αυτή προσυπογράφεται από κυβερνητικούς, πολιτειακούς, επιχειρηματικούς και άλλους ιδιωτικούς φορείς ως ένα ολοκληρωμένο εγχείρημα, το οποίο παρουσιάζει το όραμα της κυπριακής κοινωνίας και της οικονομίας, χαράζοντας έτσι την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό ένα νέο οικονομικό μοντέλο γεννιέται, μέσω του οποίου προωθούνται θεσμικές αλλαγές, σημαντικές μεταρρυθμίσεις και παραγωγικές επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση της ευημερίας όλων των πολιτών της χώρας μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για την πραγμάτωση του φιλόδοξου και οπωσδήποτε μεγαλεπήβολου οράματος, η αφοσίωση και η συνεργασία των εκάστοτε Κυβερνήσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ασφαλώς με τους τεχνοκράτες, οι οποίοι έχουν να επιτελέσουν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο.

Στην συλλεκτική έκδοση του περιοδικού IN Business, που είναι αφιερωμένη στη στρατηγική Vision 2035, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί και υφυπουργοί, επικεφαλής σημαντικών φορέων της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας μιλούν για όσα η χώρα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα.

Ακόμα, στην έκδοση συμμετέχουν επιχειρήσεις-ηγέτιδες στους τομείς τους, οι οποίες καταθέτουν το δικό τους όραμα αλλά και τους τρόπους με τους οποίους στηρίζουν εκείνο των πελατών και των συνεργατών τους στην πορεία για ένα βιώσιμο μέλλον.

Απώτερος στόχος ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φορέων και στελεχών, να αποτελέσει η Κύπρος ένα κράτος-πρότυπο με μια ακμάζουσα, ανθεκτική και δίκαιη οικονομία, χωρίς αποκλεισμούς. Να ανεβάσουμε τον πήχη, αναβαθμίζοντας τις αξιώσεις που έχουμε από τη χώρα μας, η οποία θέλουμε να αποτελεί μια κοινωνία που πείθει κι ελκύει Κύπριους και ξένους για τη δυναμική και τις ικανότητές της.

Να περάσουμε βήμα-βήμα από το όραμα στην πράξη, καθιστώντας την Κύπρο ένα ακόμα πιο αξιόπιστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και-γιατί όχι -έναν κόμβο καινοτομίας, προηγμένης τεχνολογίας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Πιο κάτω, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου, ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου, ο CEO του Invest Cyprus Μάριος Τανούσης και ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, παραθέτουν τις δικές τους εκτιμήσεις και απόψεις.

ΚΕΒΕ: Η εικόνα σε πρώτο πλάνο

ΚΕΒΕ

Η προβολή της χώρας μας ως σοβαρού επενδυτικού προορισμού - με στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό - πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας στο πλαίσιο της στρατηγικής Όραμα 2035, διαμηνύει ο νέος πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Σταύρος Σταύρου. Παράλληλα, αναδεικνύει ως απαραίτητη προϋπόθεση, για την επίτευξη κι ανάδειξη της καλής μας εικόνας, την αρμονική συνεργασία όλων.

Για να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη με γερές βάσεις και συνέχεια, θα πρέπει να θωρακίσουμε την οικονομία από έξωθεν κινδύνους και να επιλύσουμε τα εσωτερικά διαρθρωτικά προβλήματά της, προωθώντας τις απαραίτητες εκσυγχρονιστικές τομές.

Δυστυχώς, σήμερα η χώρα μας είναι ευάλωτη στις εξωγενείς αρνητικές εξελίξεις, όπως ο πόλεμος σε Ουκρανία και Ισραήλ, ενώ καθυστερεί η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία.

Άρα, οφείλουμε να λάβουμε σημαντικές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, ώστε να αλλάξει αυτό το σκηνικό. Βασική προϋπόθεση, για να επιτευχθούν οι στόχοι μας, είναι όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην προώθηση του επιχειρείν και την ανάπτυξη της οικονομίας, γενικότερα να συνεργαστούν αρμονικά.

Ενιαίος εποπτικός μηχανισμός

Επιπρόσθετα, για να συνεχίσει η οικονομία μας τον αναπτυξιακό της ρυθμό, οφείλουμε να βελτιώσουμε και τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, η οποία τελευταία έχει καταρρακωθεί. Γι’ αυτό, πρέπει άμεσα να προχωρήσει η σύσταση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για το θέμα των κυρώσεων. Παράλληλα, το ΚΕΒΕ, ως η οργάνωση του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, δραστηριοποιείται πολύ έντονα στον τομέα προώθησης και προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό.

Η δράση του αυτή έρχεται σε συνέχεια των προτάσεών του, που περιλαμβάνουν εκσυγχρονισμό της οικονομίας, εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, πάταξη της γραφειοκρατίας στο δημόσιο, δημοσιονομική πειθαρχία, ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων για περαιτέρω στήριξη των παραδοσιακών τομέων του τουρισμού και των ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνουμε συστηματικά αποστολές και επιχειρηματικά φόρουμ στο εξωτερικό.

Παράλληλα, συνοδεύουμε με επιχειρηματικές αποστολές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν και εφόσον μας ζητηθεί. Επιπλέον, διοργανώνουμε συνέδρια και εκδηλώσεις δικτύωσης στην Κύπρο, με συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από το εξωτερικό. Γενικότερα, αναλαμβάνουμε σωρεία πρωτοβουλιών εντός κι εκτός της χώρας μας για υλοποίηση όλων αυτών των στοχεύσεων. Οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν και θα εντατικοποιηθούν το 2024.

Με την καθοδήγηση του ΚΕΒΕ

Σημαντική πτυχή του Οράματος 2035 αποτελεί η βιωσιμότητα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να είναι ανταγωνιστικές, καινοτόμες και εξωστρεφείς. Έχοντας και την καθοδήγηση του ΚΕΒΕ, ήδη εστιάζουν περισσότερο στην τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση, στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, στην ανάπτυξη του προσωπικού και γενικά σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την ενδυνάμωσή τους στην αγορά, λόγω του αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού.

Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να επενδύουν σοβαρά στη διεύρυνσή τους. Να δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη συνεργειών και στη μελέτη τρόπων για συγχωνεύσεις και συνεργασίες, ώστε να αποκτήσουν κρίσιμη μάζα και να επιτύχουν μειωμένο συνολικό κόστος, αυξημένη παραγωγικότητα και πιο ανταγωνιστική θέση στην αγορά.

ΟΕΒ: Ιδού η πρόκληση

OEB

Ο εκσυγχρονισμός του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου, ώστε να συνάδει με τις τάσεις που επιβάλλει η εποχή και η ευρωπαϊκή πορεία μας, είναι μια ανάγκη που έχει εντοπιστεί από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εδώ και χρόνια. Αυτήν ακριβώς την αναγκαιότητα ήρθε να καλύψει το Όραμα 2035, στην υλοποίηση του οποίου η ομοσπονδία συμμετέχει ενεργά, αναφέρει ο πρόεδρός της, Αντώνης Αντωνίου, αντιμετωπίζοντάς το ως πρόκληση για βιώσιμη ανάπτυξη.

H ΟΕΒ εξαρχής χαιρέτισε την εξαγγελία του Οράματος 2035, που προέκυψε μέσα από διάλογο με ευρύ φάσμα φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων και η ίδια. Για πρώτη φορά, εξάλλου, ετοιμάστηκε μια προσέγγιση με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο για την κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου:

«Προς την υλοποίηση αυτού του οράματος προτεραιότητα της χώρας μας πρέπει να είναι η προσήλωση στις πρακτικές προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης και η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που αποτελεί μεσοπρόθεσμα συνδετικό κρίκο. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται πολιτική συναίνεση και συλλογική προσπάθεια των παραγωγικών φορέων».

Διαβήματα ανάπτυξης

Ένας από τους κυριότερους στόχους της ΟΕΒ είναι να αφουγκράζεται τις ανάγκες των επιχειρήσεων, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες, ώστε να συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη. Μέσα από συνεχή διάλογο με τον επιχειρηματικό κόσμο και με μελέτη των οικονομικών και άλλων εξελίξεων σε τοπικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η ομοσπονδία είναι σε θέση να προβαίνει σε διαβήματα προς δημόσιους και άλλους φορείς.

Παράλληλα, φροντίζει να ετοιμάζει εμπεριστατωμένα υπομνήματα με λεπτομερείς εισηγήσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το επιχειρηματικό οικοσύστημα, να διατηρηθούν υγιή δημόσια οικονομικά και να προσελκυστούν ποιοτικές επενδύσεις. «Κύρια στόχευσή μας είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση του Οράματος 2035 μέσα από τη συνέχιση της αναπτυξιακής μας πορείας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Η ΟΕΒ έχει υποβάλει σε όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς της Κυβέρνησης, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους την 1η Μαρτίου 2023, αναλυτικά υπομνήματα με προτάσεις για κάθε υπουργείο και υφυπουργείο χωριστά. Αντίγραφά τους έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νέα πλάνα

Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου οικονομικού μοντέλου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου αποτελεί πρόκληση για τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς προϋποθέτει τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των κυπριακών εταιρειών.

Προς τούτο, επισημαίνει ο κ. Αντωνίου, επιβάλλεται ορθός επανασχεδιασμός του επιχειρηματικού πλάνου. Βασικούς άξονες αποτελούν η καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών. Τα στοιχεία αυτά είναι καταλύτες για τη διατήρηση της ανάπτυξης.

Χρειάζεται ταυτόχρονα η σωστή μετάβαση των υπηρεσιών του κράτους στην ψηφιοποίηση. Και όχι μόνο. «Παράλληλα απαιτούνται, συστηματικά, επενδύσεις σε υποδομές για αποδοτικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων και ανώδυνη, όσο γίνεται ,πράσινη μετάβαση με μείωση του ενεργειακού κόστους.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, επίσης, η διερεύνηση εξαγορών και συγχωνεύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας. Επίσης, επιβάλλεται βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, με προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού και ενίσχυση της εξωστρέφειας, ώστε να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ευελιξία στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της διεθνούς αγοράς».

Invest Cyprus: Δύσκολο μεν, εφικτό δε

INVEST

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει πλάνο, στρατηγική και όραμα για την αναμόρφωση της κυπριακής οικονομίας και τη θεμελίωσή της σε πιο στέρεες και βιώσιμες βάσεις, δηλώνει ο CEO του Invest Cyprus, Μάριος Τανούσης.

Σημειώνει δε, ότι η πορεία για την πραγμάτωση αυτού του φιλόδοξου πλην όμως εφικτού στόχου, όπως περιγράφεται στη θεματική της χώρας μας για το Όραμα 2035, δεν είναι εύκολη, καθώς διέρχεται μέσα από 200 και πλέον δράσεις και απαιτεί συλλογική προσπάθεια.

H συλλογική και συντονισμένη δράση όλων των δυνάμεων της χώρας είναι καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση τόσο σοβαρών έργων, που καθορίζουν το αύριο της οικονομίας μας και των ανθρώπων της Κύπρου.

Απαιτείται, λοιπόν, συντονισμένη προσπάθεια και συνέργεια των φορέων χάραξης πολιτικής με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της χώρας, όπως εμφαντικά αναφέρει ο κ. Τανούσης.

Θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν, μεταξύ άλλων, σημαντικά βήματα για καθιέρωση της Κύπρου ως μιας πιο πράσινης οικονομίας, για βελτίωση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με την ψηφιοποίηση να διαδραματίζει υποστηρικτικό και συνάμα καθοριστικό ρόλο.

Κι όλα αυτά, την ώρα που το branding της χώρας θα πρέπει να εξορθολογιστεί, ώστε να μπορεί να εκπέμπει βασικά και συνεκτικά μηνύματα σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας.

Αναθεωρούμε τη στρατηγική μας

«Στον Invest Cyprus έχουμε θέσει ψηλά στις προτεραιότητες την υλοποίηση όλων των δράσεων που απαιτείται να γίνουν από εμάς στο πλαίσιο του σχεδίου Όραμα 2035. Για τον σκοπό αυτό έχουμε, μάλιστα, αναθεωρήσει τη στρατηγική που θα εφαρμόσουμε την τριετία 2024-2026. Στόχος είναι, να συμβάλουμε στον μέγιστο βαθμό, ώστε να γίνει πράξη ο μετασχηματισμός της κυπριακής οικονομίας και η μετάβασή της σ’ ένα διαφοροποιημένο, σύγχρονο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης».

Ο Invest Cyprus δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων που θα στρέφονται σε βιώσιμα έργα, τα οποία θα συμβάλουν στη διαφοροποίηση του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας και στη γενικότερη αειφορία της κυπριακής οικονομίας.

Υποστηρίζει την ανάπτυξη της Κύπρου ως τεχνολογικού κέντρου και υποβοηθά τη δημιουργία κι άλλων οικοσυστημάτων εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης και ταλέντου.

Μια άλλη εξέχουσας σημασίας δράση του οργανισμού είναι αυτή της συμβολής στην εδραίωση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου μέσω της στρατηγικής του head-quartering. Σε κάθε περίπτωση, στόχος και σκοπός είναι η δημιουργία μιας ανθεκτικής στις προκλήσεις κυπριακής οικονομίας με ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

Για να θεωρείται η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να ζει, να εργάζεται και να επιχειρεί κάποιος, η Κύπρος του 2035 θα πρέπει να διαθέτει, σύμφωνα με τον κ. Τανούση, τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης παγκόσμιας κλάσης, πράσινη και βιώσιμη οικονομία, βελτιωμένη κρατική μηχανή, ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, πρωτοπορία στην καινοτομία και εξάλειψη κάθε είδους διαφθοράς.

ΠΑΣΥΞΕ: Πρέπει να πείσουμε

PASIKSE

Την όλη προσπάθεια για να αποτελέσει η Κύπρος ένα αειφόρο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Ευρώπης - κάτι που αποτελεί βασικό στόχο του σχεδίου Όραμα 2035 - στηρίζει έμπρακτα η ξενοδοχειακή βιομηχανία, αναφέρει ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ).

Θεωρεί, ωστόσο, ότι η έλλειψη προσωπικού, που αποτελεί το κύριο πρόβλημα του τουρισμού, θα αποτελέσει τροχοπέδη στη γενική υλοποίηση του Οράματος, αν δεν δράσουμε άμεσα, πείθοντας ότι είμαστε εδώ για να κάνουμε τη διαφορά στην εμπειρία.

Tην ενίσχυση της βιωσιμότητας κι ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα νέο, σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, θέτει ως προτεραιότητα η ξενοδοχειακή βιομηχανία. Μάλιστα, οι ξενοδοχειακές μονάδες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οδεύουν προς την αειφόρο ανάπτυξη, ώστε να γίνουν πιο πράσινες, επισημαίνει ο κ. Ρουσουνίδης.

Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, τα αυξημένα επιτόκια αλλά και το σημαντικότερο πρόβλημα που ταλανίζει τη ξενοδοχειακή βιομηχανία και δεν είναι άλλο από την έλλειψη εργατικού δυναμικού: «Εάν δεν επιλυθεί, θα αποτελέσει τροχοπέδη και για τους άλλους πυλώνες της στρατηγικής του σχεδίου Όραμα 2035.

Το ότι διαθέτουμε υποδομές, κτιριακές εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία, αλλά δεν έχουμε κόσμο να τις στελεχώσει, ώστε να προσφέρουμε τις ποιοτικές υπηρεσίες διαμονής που επιδιώκουμε σε όποιον επιλέξει να επισκεφτεί τη χώρα μας είτε για εργασία είτε για διακοπές, θα πει ότι, δυστυχώς, κινδυνεύουμε να αποτύχουμε».

Μια δυνατή καλή εικόνα

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ τονίζει τη σημασία του να εγκύψουμε στην καλή εικόνα της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρο το οικοσύστημα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι όποιοι επενδυτές, προτού αποφασίσουν να επενδύσουν σε μια χώρα, την επισκέπτονται αρχικά ως τουρίστες.

Ταυτόχρονα, για να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα ενός δυνατού τουριστικού προϊόντος, θα πρέπει να στοχεύσουμε στην περαιτέρω ανάδειξή του μέσα από στρατηγικές, όπως το destination awareness, σε συγκεκριμένες τουριστικές αγορές που έχουν ισχύ, όπως, η Γερμανία, η Γαλλία και οι Σκανδιναβικές Χώρες, σημειώνει ο κ. Ρουσουνίδης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμβεί τώρα, σε μια περίοδο κατά την οποία επικρατεί κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας στη τουριστική βιομηχανία, καθώς η δεύτερη για εμάς αγορά, το Ισραήλ, δεν είναι τώρα σε τουριστική διάθεση.

Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης

Ο ΠΑΣΥΞΕ εντείνει τις προσπάθειες για προσέλκυση τουριστών από διάφορες αγορές: «Κρατάμε τα πολύ θετικά μηνύματα που πήραμε από την έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο.

Με επικεφαλής τον πρόεδρο του συνδέσμου μας, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τους κυριότερους τουριστικούς μας εταίρους και μεγάλους tour operators, οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

Μετά από αυτό, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το ότι μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερο τουρισμό από συγκεκριμένες αγορές, ούτως ώστε να προσπαθήσουμε να καλύψουμε το κενό».

Για να ανέβουμε ως χώρα επίπεδο όσον αφορά το τουριστικό προϊόν, ο ΠΑΣΥΞΕ προτείνει μία σειρά από υλοποιήσιμες εισηγήσεις, ευρισκόμενος σε απόλυτη σύμπλευση με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υφυπουργείου Τουρισμού, του οποίου αποτελεί βασικό εταίρο από τον ιδιωτικό τομέα: «Πρώτο μας μέλημα είναι να διασφαλίσουμε και να διανθίσουμε τη συνδεσιμότητα της Κύπρου.

Παράλληλα, θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την αναγνωρισιμότητά της κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, όπως, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία, αλλά και σε Σκανδιναβικές».

Την ίδια ώρα, ο ΠΑΣΥΞΕ διατηρεί ανοικτή γραμμή με την πολιτεία σε μία προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα που αφορά την έλλειψη προσωπικού: «Είναι θέμα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη και ως εκ τούτου θα ήταν χρήσιμη σύσταση του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Ξενοδόχων για εισαγωγή εργατικού δυναμικού από Τρίτες Χώρες.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και να απλοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες».

Δειτε Επισης

Σύνδεσμος Έτοιμου Σκυροδέματος: Αυτές είναι οι παράλογες απαιτήσεις των συντεχνιών-Υψηλά τα επίπεδα αμοιβών
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών-Πράσινο φως από τη Βουλή
Οριακές απώλειες για το ΧΑΚ την Πέμπτη
Οικονομία και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο συνάντησης Μάκη Κεραυνού με τον Πρέσβη της Ολλανδίας
Καθαρός αποδέκτης κονδυλίων €126 εκατ. από την Ε.Ε. η Κύπρος το 2023-Άντλησε €750 εκατ.
Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι του κλάδου παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος-Δεν αποκλείουν και κλιμάκωση
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Συντηρούν το αδιέξοδο στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-«Μεγάλο το χάσμα, δύσκολη η προσέγγιση»
Εγκαινιάζεται το νέο γραφείο της ΕΤΕπ στην Κύπρο-Έρχεται μαζί με Κυριάκο Κακουρή η Nadia Calviño
Μικτές επιδόσεις στις τιμές ακινήτων εν μέσω μειωμένης ζήτησης και υψηλών επιτοκίων