Το Όραμα 2035 και οι άμεσες προτεραιότητες... Το καίριο ερώτημα και πώς απαντούν πέντε υπουργοί

Πέντε υπουργοί, των οποίων τα χαρτοφυλάκια άπτονται άμεσα της στρατηγικής για το Όραμα 2035, μιλούν για τις βασικότερες προτεραιότητες των υπουργείων τους προς υλοποίηση των στόχων της χώρας μας.

Παραθέτουν όσα άρχισαν να γίνονται και πώς συνεχίζονται και τα κυριότερα από εκείνα που τίθενται ψηλά στις ατζέντες τους. Απαντούν στο κοινό ερώτημα:

Ποιες οι άμεσες προτεραιότητες μας προς την υλοποίηση της στρατηγικής για το Όραμα 2035;

  • Γιώργος Παπαναστασίου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Στην προσπάθεια για μετάβαση στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Συγκεκριμένα, υλοποιεί μια ολιστική στρατηγική που στις βασικές της προτεραιότητες είναι η μείωση του κόστους της ενέργειας, εν μέρει μέσω της έλευσης στην Κύπρο φυσικού αερίου για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή.

Παράλληλα, στη βάση της βιομηχανικής μας πολιτικής, μέχρι το 2030 εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας εύρωστης, ευέλικτης, έξυπνης και τεχνολογικά ανεπτυγμένης βιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή, προωθούμε τις πράσινες επενδύσεις αξιοποιώντας τα σχέδια χορηγιών των ταμείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμησης ενέργειας, που αποσκοπούν, για παράδειγμα, στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όσο το δυνατόν περισσότερες οικίες, καθώς και τα συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια που έχουμε εξασφαλίσει μέχρι το 2027, ύψους €590 εκατομμυρίων.

Μεταξύ άλλων, δίνουμε κίνητρα για μέτρα ενεργειακής απόδοσης και χρήση ΑΠΕ από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς, στηρίζουμε την ανταγωνιστικότητα και την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και προωθούμε την κυκλική οικονομία, τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με Ελλάδα και Ισραήλ.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς έχουμε, επίσης, εντατικοποιήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, στο πλαίσιο και των πολιτικών της ΕΕ - Fit for 55 και RePowerEU. Το τελικό σχέδιο, στο οποίο τίθενται πολύ πιο φιλόδοξοι ενεργειακοί στόχοι, προγραμματίζεται να υποβληθεί στην ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

  • Γιάννης Παναγιώτου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεών μας, μέσα από τη στοχευμένη ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την κατάλληλη στελέχωση της αγοράς, την καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την αποτελεσματική λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το υπουργείο μας έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες προς αυτή την κατεύθυνση. Για την προώθηση της σύγχρονης επαγγελματικής ανάπτυξης εφαρμόζεται σχέδιο δράσης, που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων, με σημεία αναφοράς τις πράσινες και τις ψηφιακές ικανότητες.

Παράλληλα, για την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής απασχόλησης, προωθείται η περαιτέρω αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων αποτελεσματικής παρακολούθησης της εργασίας, η ενίσχυση της εργοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και σύγχρονων μορφών εργασίας, όπως η τηλεργασία και η βελτίωση της ανταπόκρισης στις ανάγκες στελέχωσης της αγοράς εργασίας με ορθολογική αξιοποίηση εργαζομένων από Τρίτες Χώρες.

Επίσης, στην ατζέντα μας περιλαμβάνονται προτεραιότητες, όπως, η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εργασίας μέσα από την κατάθεση συγκεκριμένων νομοσχεδίων, η διαμόρφωση σχεδίου δράσης για την επέκταση κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων και η προώθηση της θεσμοθέτησης βασικής εκπαίδευσης ασφάλειας και υγείας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Ωστόσο, η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που προωθείται είναι εκείνη του συνταξιοδοτικού συστήματος - που προγραμματίζεται για το 2025 - και για την οποία το 2024 θα είναι έτος προετοιμασίας.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, στόχο έχουμε να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες και να αναπτυχθεί ο κοινωνικός διάλογος, να υλοποιηθούν στοχευμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τις δυνατότητες του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, να αναβαθμιστούν οι ψηφιακές υποδομές και να εκσυγχρονιστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

  • Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

ministers2

Κύρια προτεραιότητά μας είναι να μεταβούμε στο σύγχρονο, συμπεριληπτικό σχολείο, μέσα στο όποιο θα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά μας όχι μόνο να αποκτήσουν την αναγκαία γνώση, αλλά και να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επιχειρώντας, λοιπόν, την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, καθώς και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, ήδη εφαρμόζουμε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών. Παράλληλα, προχωράμε στην αναθεώρηση και την επικαιροποίηση των αναλυτικών μας προγραμμάτων.

Επίσης, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των σχολικών μας μονάδων, βελτιώνουμε τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου και προβαίνουμε σε ενέργειες για τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τη διαμόρφωση μιας αναβαθμισμένης πολιτικής για την τεχνική, την αναδιοργάνωση και βελτίωση της ανώτερης εκπαίδευσης.

Παράλληλα, με στοχευμένα μέτρα ενδυναμώνουμε τα σχολεία μας κατά της βίας και της παραβατικότητας. Επίσης, δουλεύουμε για την αποτελεσματικότερη ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, καθώς και για την αναδόμηση της ειδικής-ενιαίας εκπαίδευσης.

Επιδίωξη μας είναι να δημιουργήσουμε σταδιακά και συστηματικά το σύγχρονο σχολείο. Ένα σχολείο που θα δίνει στα παιδιά μας την ευκαιρία, έγκαιρα, να καλλιεργήσουν όλες εκείνες τις δεξιότητες που θα τα καταστήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, δημοκρατικούς και ενεργούς πολίτες στην κοινωνία, ικανούς να χαράσσουν το μέλλον και να οδηγούν τη χώρα μας στην ανάπτυξη και την ευημερία.

  • Κώστας Κουμής, Υφυπουργός Τουρισμού

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΜΗΣ

Θεμελιώδης στόχος του υφυπουργείου μας είναι η συνεχής ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα. Απώτερος σκοπός, η αύξηση της συνεισφοράς του στην οικονομία της χώρας μας και στην ευημερία των πολιτών, στο πλαίσιο πάντοτε της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Με αυτό ως γνώμονα, το υφυπουργείο προχωρεί στην επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής τουρισμού με ορίζοντα το 2035, με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό καθώς επίσης και στη βελτίωση της προσβασιμότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι δράσεις μας που αποσκοπούν στην ουσιαστική διασύνδεση της τουριστικής οικονομίας της χώρας με τις στοχεύσεις του Οράματος 2035.

Τα σχέδια χορηγιών, που έχουν προκηρυχθεί τους τελευταίους μήνες από το Υφυπουργείο Τουρισμού, στοχεύουν στην υλοποίηση δράσεων από μέρους των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις εν λόγω κατευθύνσεις.

Λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο, θεωρούμε πως ωθούμε παράλληλα και τις τουριστικές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και να εφαρμόσουν ανάλογες πρακτικές. Έτσι ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα της τουριστικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της οικονομίας της χώρας μας.

Μάλιστα, οι επισημάνσεις και τα δεδομένα, τα οποία καταγράφηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού τον περασμένο Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού, με θέμα - Είναι η κλιματική αλλαγή απειλή για τον τουρισμό; - θα αποτελέσουν την πυξίδα για εξειδικευμένες δράσεις. Σκοπός η προσαρμογή του τομέα στις ταχέως μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και ο περιορισμός, όσο το δυνατόν, των επιπτώσεών τους στον τουριστικό μας τομέα.

Τέλος, το υφυπουργείο προωθεί την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.

  • Νικόδημος Δαμιανού, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής

ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Με οριζόντιες προεκτάσεις σε πληθώρα μεταρρυθμίσεων και δράσεων που προνοούνται στο πλαίσιο του Οράματος 2035, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία αποτελούν βασικές συνιστώσες για ένα πιο σύγχρονο και πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα μας.

Το υφυπουργείο, προσηλωμένο στους στόχους του και αξιοποιώντας εθνικούς κι ευρωπαϊκούς πόρους, έχει προβεί σ’ έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης, που εστιάζει σε πολλαπλούς και εξίσου σημαντικούς άξονες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του δημοσίου και στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών - απλοποιώντας παράλληλα τις σχετικές διαδικασίες - ούτως ώστε να παρέχουμε γρήγορη, άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με στόχο την καθολική πρόσβαση σε δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων αναβαθμίζουμε τις τηλεπικοινωνιακές δομές σε ολόκληρη τη χώρα και ενισχύουμε την ασφάλεια του ψηφιακού χώρου και την προστασία των κρίσιμων υποδομών της Κύπρου.

Για να διασφαλίσουμε πως όλοι διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια για να αξιοποιήσουν και να επωφεληθούν από την ψηφιακή επανάσταση, υλοποιούμε δράσεις για βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας και ολόκληρης της κοινωνίας.

Παράλληλα, δίνουμε ώθηση στην ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και ενθαρρύνουμε έμπρακτα την επένδυση στην καινοτομία και την παραγωγική συνεργασία μεταξύ του ερευνητικού και του επιχειρηματικού κόσμου. Στόχος, οι πρωτοποριακές λύσεις να βρίσκουν τον δρόμο τους στην αγορά και να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή στην καθημερινότητα του πολίτη με παράλληλη ενίσχυση της οικονομίας.

Σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς εργαζόμαστε μεθοδικά και αποφασιστικά για μία Κύπρο ανταγωνιστική, με ακρογωνιαίο λίθο την τεχνολογία και την καινοτομία.

Δειτε Επισης

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε