Μικρές μεταβολές στη Wall ενόψει σημαντικών μάκρο

Μικρές μεταβολές σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας, μετά το κλείσιμο του S&P 500 την Παρασκευή πάνω και από το ψυχολογικό επίπεδο των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του. 

Αυτό ήταν το 10ο ρεκόρ του δείκτη για το 2024 με τους επενδυτές να αντλούν ώθηση από τα καλύτερα των εκτιμήσεων στο μεγαλύτερο μέρος εταιρικά αποτελέσματα και τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει φέτος σε μειώσεις των επιτοκίων της, αν και όχι τόσο νωρίς όσο αρχικά ήλπιζαν οι επενδυτές. 

Συνολικά ο S&P 500 κέρδισε 1,4% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη κάτω από το 0,1%. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε συνολικά κέρδη 2,3%. 

Οι επενδυτές ετοιμάζονται για μια πλούσια σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις εβδομάδα. Ειδικότερα, την Τρίτη θα στρέψουν την προσοχή τους στην κρίσιμη μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο, για νέα στοιχεία όσον αφορά το πώς θα κινηθεί η Federal Reserve στα επιτόκια τους επόμενους μήνες. Οι αγορές τοποθετούν πλέον την πιθανότητα για μια μείωση των επιτοκίων τον Μάιο στο 61%, από πάνω από 95% που ήταν στο ξεκίνημα του 2024, σύμφωνα με το εργαλείο  FedWatch του CME. 

Remaining Time-0:00FullscreenMute

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν επίσης τα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, τις τιμές εισαγωγών, τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή (όλα την Πέμπτη). Την Παρασκευή θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών και τις τιμές παραγωγού, αλλά και η προκαταρκτική μέτρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης από το University of Michigan. 

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 31,36 μονάδες ή 0,08% στις 38.703,05 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,01% στις 5.025,77 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει 3,87 μονάδες ή -0,02% στις 15.986,79 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 18 κινούνται με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Walgreens Boots Alliance με άλμα 0,50 δολ. ή 2,25% στα 22,74 δολ. και ακολουθούν Intel με άνοδο 1,93% στα 44,15 δολ. και 3M με κέρδη 1,38% στα 94,18 δολ. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Salesforce (-1,19%), IBM (-0,94%) και Cisco Systems (-0,72%). 

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Diamondback Energy σημειώνει άλμα 7% μετά την ανακοίνωση ότι κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Endeavor Energy Partners έναντι 26 δισ. δολ. 

Δειτε Επισης

Xαιρετίζει τη θέση G20 υπέρ «φορολογικής δικαιοσύνης» η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ-«Επίκαιρη» και «ευπρόσδεκτη»
Αύξηση κερδών για την κινεζική CATL, την κορυφαία εταιρεία κατασκευής μπαταριών στον κόσμο
Πιέζεται ο κλάδος κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων στην Γερμανία-Περικοπές θέσεων εργασίας στην ZF
Ρωσία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών το κόστος δανεισμού
ΗΠΑ: Βελτιώνεται το περιβάλλον του πληθωρισμού, δημιουργούνται συνθήκες για έναρξη μείωσης των επιτοκίων
Η Eurostar ακυρώνει το 25% των δρομολογίων των τρένων-Χάος στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο
Έρευνα ΕΚΤ: Σταθεροποιήθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό
Ε.Ε.: Μεταβιβάζει €1,5 δις από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία
Βιντεοπαιχνίδια: Έτοιμη για ανάκαμψη η παγκόσμια αγορά-Έρχονται νέες πλατφόρμες
Γέλεν: Οι ΗΠΑ δεν είναι υπέρ ενός παγκόσμιου φόρου στους δισεκατομμυριούχους