Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Μικρές μεταβολές στη Wall ενόψει σημαντικών μάκρο

Μικρές μεταβολές σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας, μετά το κλείσιμο του S&P 500 την Παρασκευή πάνω και από το ψυχολογικό επίπεδο των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του. 

Αυτό ήταν το 10ο ρεκόρ του δείκτη για το 2024 με τους επενδυτές να αντλούν ώθηση από τα καλύτερα των εκτιμήσεων στο μεγαλύτερο μέρος εταιρικά αποτελέσματα και τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει φέτος σε μειώσεις των επιτοκίων της, αν και όχι τόσο νωρίς όσο αρχικά ήλπιζαν οι επενδυτές. 

Συνολικά ο S&P 500 κέρδισε 1,4% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη κάτω από το 0,1%. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε συνολικά κέρδη 2,3%. 

Οι επενδυτές ετοιμάζονται για μια πλούσια σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις εβδομάδα. Ειδικότερα, την Τρίτη θα στρέψουν την προσοχή τους στην κρίσιμη μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο, για νέα στοιχεία όσον αφορά το πώς θα κινηθεί η Federal Reserve στα επιτόκια τους επόμενους μήνες. Οι αγορές τοποθετούν πλέον την πιθανότητα για μια μείωση των επιτοκίων τον Μάιο στο 61%, από πάνω από 95% που ήταν στο ξεκίνημα του 2024, σύμφωνα με το εργαλείο  FedWatch του CME. 

Remaining Time-0:00FullscreenMute

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν επίσης τα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, τις τιμές εισαγωγών, τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή (όλα την Πέμπτη). Την Παρασκευή θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών και τις τιμές παραγωγού, αλλά και η προκαταρκτική μέτρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης από το University of Michigan. 

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 31,36 μονάδες ή 0,08% στις 38.703,05 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,01% στις 5.025,77 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει 3,87 μονάδες ή -0,02% στις 15.986,79 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 18 κινούνται με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Walgreens Boots Alliance με άλμα 0,50 δολ. ή 2,25% στα 22,74 δολ. και ακολουθούν Intel με άνοδο 1,93% στα 44,15 δολ. και 3M με κέρδη 1,38% στα 94,18 δολ. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Salesforce (-1,19%), IBM (-0,94%) και Cisco Systems (-0,72%). 

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Diamondback Energy σημειώνει άλμα 7% μετά την ανακοίνωση ότι κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Endeavor Energy Partners έναντι 26 δισ. δολ. 

Δειτε Επισης

DBRS: Απαισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024
Fitch: Το μεγαλύτερο χάσμα ανάπτυξης ΗΠΑ-Ευρωζώνης από την κρίση του 2013
Μεγάλη μείωση των παραγγελιών βιομηχανικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο
Zoom: Άλμα της μετοχής μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου
Η γαλλική Saint-Gobain εξαγοράζει την αυστραλιανή CSR έναντι 3 δισ. δολ.
Οι αγρότες επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους στις Βρυξέλλες
Βλέπει να υπάρχει μεγάλο μέλλον και αυξάνει περαιτέρω την παραγωγή φυσικού αερίου το Κατάρ
Ισχυρή υποστήριξη στην Βουλγαρία και μόνο θέμα χρόνου η ένταξή της στη ζώνη του ευρώ
Fitch: Αργά εντός 2024 και μέχρι το 2027 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας
Αμερικανικές κυρώσεις για Ρωσία: Νέοι εμπορικοί περιορισμοί σε 93 οντότητες