Powered by

Στο 1,7% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Μικρή άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, που αυξήθηκε με ρυθμό 1,7% σε σχέση με αύξηση 1,64% που κατέγραψε τον Δεκέμβριο του 2023. Τον Ιανουάριο του 2023 ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 7,11%

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο 2024 μειώθηκε κατά 1,39 μονάδες και έφτασε στις 113,90 μονάδες σε σύγκριση με 115,29 μονάδες τον Δεκέμβριο 2023.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2023 καταγράφηκαν στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 4,4% και στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό -4,1%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στα Πετρελαιοειδή (-2,3%) και στα Βιομηχανικά Προϊόντα (εκτός Πετρελαιοειδών) με ποσοστό -2,3%.

Ανάλυση Ποσοστιαίων Μεταβολών

Συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,6%).

Σε σχέση με τον  Δεκέμβριο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (-13,0%).

Ανάλυση Επιπτώσεων σε Μονάδες

Τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Ιανουαρίου 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 είχαν οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (0,61) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (0,56). Η κατηγορία Μεταφορές (-0,26) είχε τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη μεταβολή του δείκτη.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση  (-1,03).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Ιανουαρίου 2024 σε σύγκριση με το δείκτη του Ιανουαρίου του 2023 είχαν οι Υπηρεσίες τροφοδοσίας (0,54) και τα Πετρελαιοειδή (-0,42).

Τα είδη Ένδυσης (-0,70), τα είδη Υπόδησης (-0,33) και τα Πετρελαιοειδή (-0,25) είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Ιανουαρίου 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 1,5% στους εργαζόμενους και 1,9% στις ώρες εργασίας το πρώτο τρίμηνο
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-FAO στους τομείς διαχείρισης υδάτινων πόρων, σπατάλης τροφίμων και επισιτιστικής ασφάλειας
Έκανε εργαλείο παρακολούθησης εισαγωγών για μη εκτροπή εμπορίου λόγω δασμών η Κομισιόν
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο
ΠτΔ: Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ένταξη στη Σένγκεν στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας Ε.Ε.
Αντρέας Κυπριανού: Η ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών προς υλοποίηση ΚΑΠ και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Συζήτησαν για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Η.Β. και Λάρνακας Νάκης Αντωνίου και Ύπατος Αρμοστής
Μάκης Κεραυνός: Σταθερή και ανθεκτική η κυπριακή οικονομία-Μας απασχολούν οι ανελαστικές δαπάνες
Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών σε βιομηχανία, υπηρεσίες και μεταφορές το πρώτο τρίμηνο του 2025
Σταθεροποιούνται οι τιμές προϊόντων στην Κύπρο-Αποπληθωρισμός για πρώτη φορά από το 2021