Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ στο InBusinessNews: Έξοδος από το αδιέξοδο στο έτοιμο σκυρόδεμα με εταιρικές συμβάσεις
Μάριος Αδάμου 06:30 - 03 Δεκεμβρίου 2024
Λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος λόγω της συνεχιζόμενος απεργίας, φαίνεται να δίνει η χθεσινή απόφαση για, πρακτικά ομιλούντες, διάλυση του Συνδέσμου Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος, αφού πλέον οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου θα μπορούν να διαπραγματευθούν και να καταλήξουν με τους εργαζόμενους τους σε ξεχωριστές εταιρικές συμβάσεις.
- Διαβάστε εδώ: Χίλια κομμάτια οι κατασκευαστές σκυροδέματος και προς διάλυση ο Σύνδεσμος-«Δυστυχώς οι εξελίξεις δεν ήταν θετικές»
Μάλιστα, μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου, εξέφρασε αισιοδοξία ότι σήμερα θα λειτουργήσουν κάποια εργοστάσια και σιγά-σιγά θα επανέλθει η ομαλότητα τόσο στον κλάδο όσο και στην οικοδομική βιομηχανία ευρύτερα.
Πάντως, μετά τις χθεσινές καταιγιστικές εξελίξεις που πυροδότησε η μεγάλη διάσταση, όπως αποδείχθηκε, απόψεων μεταξύ των μελών του Συνδέσμου Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος, Υπουργείο Εργασίας και Σύνδεσμος προχώρησαν σε… παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για την τροπή που πήραν τα πράγματα, ανταλλάζοντας πυρά.
Σημειώνεται πως η πορεία που ακολούθησαν τελικά τα πράγματα στην ουσία είχε αρχίσει να προδιαγράφεται από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου (30/11) όταν και ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος είχε ζητήσει παράταση προκειμένου να δώσει την τελική του απάντηση στην μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, την Παρασκευή (29/11).
Σταύρος Σταύρου: Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουν μπροστά ήταν να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις όπως διαμορφώθηκαν χθες κι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου, δήλωσε στο InBusinessNews πως «ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέμαρτος ήταν εκεί και εκπροσωπούσε όλες τις εταιρείες του κλάδου. Από την στιγμή, όμως, που υπήρχαν μεγάλες διαφορές στην προσέγγιση του όλου θέματος από τα μέλη του, ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουν μπροστά ήταν να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του».
Παράλληλα, και αφού διευκρίνισε πως ο Σύνδεσμος δεν διαλύθηκε, εξήγησε ότι «αποχώρησαν όλοι από τον Σύνδεσμο και είναι εκεί άδειος και δεν ξέρεις τι θα γίνει αύριο ή κάποια μέρα στο μέλλον».
Κληθείς να πει πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα πλέον, ο κ. Σταύρου ανέφερε πως «από εδώ και πέρα, η κάθε εταιρεία ξεχωριστά θα κάνει τις δικές της διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν οι συλλογικές συμβάσεις που γίνονται μεταξύ Συνδέσμων και συντεχνιών που εκπροσωπούν εργαζομένους και οι εταιρικές συμβάσεις που γίνονται από κάθε εταιρεία που δεν ανήκει σε κάποιο Σύνδεσμο απευθείας με τις συντεχνίες των εργαζομένων της».
«Πλέον μετά την σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εξέλιξη, κάθε εταιρεία που ήταν μέλος του Συνδέσμου θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες για συνομολόγηση ξεχωριστών εταιρικών συμβάσεων που θα διέπει τις σχέσεις της με το προσωπικό της».
«Σίγουρα θα λειτουργήσουν κάποιες εταιρείες»
Ερωτηθείς εάν κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ενδεχομένως εμπλοκή και συνέχιση της παρούσας κατάστασης, ο κ. Σταύρου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «σκοπός της αποχώρησης των μελών του Συνδέσμου ήταν για να σταματήσει η απεργία και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, γιατί αυτή η απεργία ήταν ζημιογόνα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις εταιρείες του κλάδου.
Και εφόσον, σημείωσε, αυτοί που ήταν μέσα στον Σύνδεσμο και είχαν μία πρόταση ενώπιον τους στην οποία έπρεπε να συμφωνήσουν, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν μαζί ως ομάδα, έπρεπε ο καθένας να τραβήξει τον δρόμο του για να δει τι μπορεί να κάνει για την εταιρεία του και τους εργαζόμενους του προκειμένου να επιστρέψουν πίσω στη δουλειά τους».
Κληθείς να πει εάν σήμερα αναμένεται να λειτουργήσουν κάποιες εταιρείες, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας ότι «κάποιες εταιρείες που θα κάνουν τις διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες και τους εργαζομένους τους σίγουρα θα λειτουργήσουν».
Απαντώντας, δε, σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Σταύρου ανέφερε πως κάποιες εταιρείες μετά τη συνεδρία του Συνδέσμου και τις αποφάσεις που λήφθηκαν είχαν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους τους, προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους και να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά τους.
«Σκοπός ήταν να βρεθεί λύση σήμερα (σ.σ. χθες) και για να βρεθεί η λύση υπήρχαν δύο δρόμοι: Είτε θα συμφωνούσαν όλοι να υπογράψουν αυτό που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας, είτε να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του και να κάνει αυτό που μπορούσε και πίστευε ότι μπορεί να κάνει για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους», υπογράμμισε περαιτέρω, επαναλαμβάνοντας ότι «είμαι πολύ αισιόδοξος ότι κάποιες εταιρείες θα λειτουργήσουν αύριο (σ.σ. σήμερα) και θα επανέλθει σιγά-σιγά η ομαλότητα», υπέδειξε.
Ερωτηθείς πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επανέλθει η ομαλότητα στον κλάδο, καθώς και ευρύτερα στην οικοδομική βιομηχανία ο κ. Σταύρου είπε ότι «θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Δεν μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να επανέλθει η ομαλότητα μετά από ένα μήνα απεργίας. Και όλοι να ξεκινήσουν αύριο (σ.σ. σήμερα), η ζήτηση είναι τέτοια που δεν θα μπορέσουν να την εξυπηρετήσουν άμεσα», κατέληξε.
Παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και στο βάθος… διάλυση
Αξίζει να αναφερθεί πως η απόφαση για...διάλυση του Συνδέσμου Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος λήφθηκε μετά την χθεσινή (2/12) θυελλώδη έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, η οποία σημαδεύτηκε με αποχωρήσεις και παραιτήσεις.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κώστας Κυθραιώτης, κατά τη γενική συνέλευση, αρχικά, γύρω στα 10 με 15 μέλη του συνδέσμου αποχώρησαν, από τα συνολικά 29 μέλη, και επιπλέον παραιτήθηκαν τέσσερα από τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα «να διαλυθεί ο Σύνδεσμος», ο οποίος υπάγεται στο ΚΕΒΕ.
Με τις αποχωρήσεις διαπιστώθηκε ότι «ούτε Σώμα δεν μπορούσε να καταρτιστεί», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Σωτήρης Σπίριτος, είπε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο, για λόγους ευθιξίας, παραιτήθηκε γιατί αναλάβαμε ένα έργο πάνω στα εργασιακά θέματα, το οποίο, δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όπως ήταν οι προσδοκίες των μελών του συνδέσμου».
Λίγο αργότερα σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος εξαπέλυσε πυρά του Υπουργείου Εργασίας και των συντεχνιών «για την απαράδεκτη συμπεριφορά τους σε βάρος της βιομηχανίας μας».
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «δυστυχώς η λανθασμένη τακτική που ακολουθήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, (σε αντίθεση με την επικρατούσα πρακτική), της υποβολής μεσολαβητικών προτάσεων διαρκούσης απεργίας είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της σημερινής ανώμαλης κατάστασης».
Δυστυχώς, τονίζει ο Σύνδεσμος, «το Υπουργείο Εργασίας ενώ δεσμεύτηκε για την υπογραφή ενιαίου κειμένου ολοκληρωμένης συλλογικής σύμβασης και μας κάλεσε για να υπογράψουμε, μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) δεν μας έχει αποστείλει τέτοιο κείμενο έτσι ώστε να το μελετήσουμε και να υποβάλουμε οποιεσδήποτε τυχόν παρατηρήσεις είχαμε (αν είχαμε). Το δισέλιδο έγγραφο που μας παραδόθηκε με την ενσωμάτωση προτάσεων που απορρίφθηκαν! δεν αποτελεί συλλογική σύμβαση».
«Ως Σύνδεσμος πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις χτίζονται με καλή πίστη και με διαφάνεια και όχι με προσπάθεια απόκρυψης. Ενώ έχουμε καταλήξει σε συλλογική σύμβαση, το Υπουργείο και οι συντεχνίες προσπαθούν να επιβάλουν κλαδική σύμβαση, θέμα το οποίο ουδέποτε συζητήθηκε, ουδέποτε συμφωνήθηκε και δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Αποδεικνύει σε κάθε περίπτωση τον απαράδεκτο τρόπο ενέργειας, λειτουργίας και διαχείρισης του θέματος από τους αρμόδιους και τις Συντεχνίες», συνεχίζει.
«(…) Σε έκφραση της απογοήτευσης τους, η πλειοψηφία των μελών του αποφάσισε την αποχώρηση τους από μέλη του Συνδέσμου και κατ’ επέκταση τη διάλυση του Συνδέσμου. Μετά την εν λόγω εξέλιξη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας δεν είχε πλέον άλλη επιλογή από την παραίτηση του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη συμπεριφορά και ενέργειες του Υπουργείου και των συντεχνιών σε βάρος της Βιομηχανίας μας», καταλήγει ο Σύνδεσμος.
Η θέση του Υπουργείου
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας σε δική του ανακοίνωση αναφέρει πως «η προσπάθεια για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος δεν ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, λόγω της απροθυμίας που επιδείχθηκε από την εργοδοτική πλευρά για την υπογραφή συμφωνίας».
Όπως τονίζει, «το περιεχόμενο της μεσολαβητικής πρότασης που έγινε εκατέρωθεν αποδεκτό, αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί εποικοδομητικά για την συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις του κλάδου, με στόχο την επαναφορά της ομαλότητας στην παραγωγή και την προμήθεια έτοιμου σκυροδέματος».
«Η καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στον συγκεκριμένο κλάδο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη οικοδομική βιομηχανία, και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν οι προσπάθειες σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς και κοινωνικούς εταίρους», υπογραμμίζει.
Παράλληλα, καταλήγει, «το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προγραμματίζει την διενέργεια επιθεωρήσεων και την υλοποίηση ελέγχων για την τήρηση των προνοιών της νομοθεσίας σχετικά με τον χρόνο εργασίας και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, που θα συνδράμουν ουσιαστικά στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας».
- Διαβάστε εδώ: Ρίχνει ευθύνες στους εργοδότες για τη μη κατάληξη σε συμφωνία στον κλάδο σκυροδέματος το Υπουργείο Εργασίας
«Οι εργαζόμενοι έχουν πάρει όλα όσα ζητούσαν»
Νωρίτερα χθες το πρωί και πριν την έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος, ο πρόεδρος του είχε τονίσει ότι «ο Σύνδεσμος έχει αποδεχτεί τα σημεία της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας που θεωρούνταν ‘σημεία-τριβής’ με τους εργαζόμενους, και συγκεκριμένα το ζήτημα της υπερωριακής αποζημίωσης, των ετήσιων αυξήσεων, της συμπληρωμής της άδειας πατρότητας και την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού ύψους €250 προς τους εργαζόμενους για την εργασία τους κατά το έτος 2024».
- Διαβάστε εδώ: «Οι εργαζόμενοι έχουν πάρει όλα όσα ζητούσαν, δεν μπορούμε να υπογράψουμε ένα έγγραφο που δεν είδαμε»
Από πλευράς του το Υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωσή του, υπογράμμιζε την ανάγκη σύντομης υπογραφής της συμφωνίας για την επαναφορά της ομαλότητας «και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται ότι θα επιδειχθεί η απαραίτητη υπευθυνότητα χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς υπαναχωρήσεις».
- Διαβάστε εδώ: Θέλει υπογραφή της συμφωνίας στον κλάδο σκυροδέματος το συντομότερο το Υπ. Εργασίας-«Να επανέλθει η ομαλότητα»
- Διαβάστε επίσης: Απαιτεί αποδοχή της πρότασης ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων-Πολλαπλές οι συνέπειες από την κρίση του σκυροδέματος
- Διαβάστε επίσης: Η απόφαση των συντεχνιών για συνέχιση της απεργίας προκαλεί εντάσεις-«Μια μπετονιέρα κινήθηκε λίγο μπροστά-πίσω»