Έκθεση Ντράγκι: Ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. και η περίπτωση της Κύπρου

Η πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί όχι μόνο ένα σημαντικό έγγραφο που επιχειρεί να αναδείξει τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικονομίας σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς αλλά και οδηγό για τις μελλοντικές δράσεις και πολιτικές.

Στην έκθεση, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσφέρει μια αναλυτική αποτίμηση των δυνατοτήτων της Ε.Ε., ενώ τονίζει τη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της βελτίωσης των οικονομικών πολιτικών για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε κρίσιμους τομείς για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., όπως οι επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και η ευελιξία των αγορών εργασίας.

Ο Ντράγκι υπογραμμίζει την ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις που θα δώσουν έμφαση στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με στόχο να ενισχυθεί η θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των εσωτερικών ανισοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική βιωσιμότητα.

Η ανταγωνιστικότητα, όπως τονίζει ο Ντράγκι, δεν αφορά μόνο το κόστος, αλλά και την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Πρέπει, λοιπόν, να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις της Ευρώπης να είναι παραγωγικές, καινοτόμες και ανθεκτικές.

Η ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομιών της Ε.Ε. αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής που προτείνετε.

Η στήριξη αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατάλληλης χρήσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αναδιάρθρωση των οικονομιών.

Η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η έκθεση Ντράγκι μπορεί να επηρεάσει μια μικρότερη οικονομία της Ε.Ε.. Η Κύπρος αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και τη διαφοροποίηση της οικονομίας της.

Οι επενδύσεις στον ψηφιακό και πράσινο τομέα, που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να έχουν καθοριστική επίδραση. Η πράσινη μετάβαση και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μειώνοντας την εξάρτησή της από εισαγόμενη ενέργεια.

Παράλληλα, η βελτίωση των δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την Κύπρο, καθώς η χώρα προσπαθεί να μεταβεί σε ένα πιο καινοτόμο και τεχνολογικά ανεπτυγμένο οικονομικό μοντέλο.

Η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση των υποδομών εκπαίδευσης και την προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης, δημιουργώντας ένα εργατικό δυναμικό που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας.

Επιπλέον, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Οι ΜΜΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας, και η έκθεση Ντράγκι τονίζει ότι η χρηματοδότηση και η διευκόλυνση πρόσβασης σε κεφάλαια για τις ΜΜΕ μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την καινοτομία, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να επεκταθούν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους τόσο στην τοπική όσο και στη διεθνή αγορά.

Συνοψίζοντας, η έκθεση καλεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της οικονομικής σύγκλισης και της κοινωνικής ευημερίας.

Η προτροπή του Ντράγκι είναι σαφής: απαιτείται συνεργασία και κοινή στρατηγική για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να μετατρέψει τις ευκαιρίες σε βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους πολίτες της.

Η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες, έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει αυτά τα εργαλεία για να δημιουργήσει μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική οικονομία στο μέλλον.

*Διευθυντής του Cyprus Fiduciary Association

Δειτε Επισης

Η ανοδική πορεία των EMIs και η μελλοντική τους εξέλιξη
Κανονισμοί Ε.Ε. και Συμμόρφωση: Ο οδικός χάρτης για τις εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών στην Κύπρο
Τα οφέλη των εξαγωγών
Κοινόκτητες οικοδομές: Επιτακτική ανάγκη η θέσπιση ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού νόμου
Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει μία ενιαία εθνική στρατηγική
Η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Οι επενδυτικές ευκαιρίες για την Κύπρο και οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά
Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται σε βασικό παράγοντα για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη
Ανασκόπηση της αγοράς υδρογόνου στην Ε.Ε.
Έκθεση Ντράγκι: Ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. και η περίπτωση της Κύπρου