Powered by

Από τα… σκουπίδια στην βαθμίδα «Α»-Η αντεπίθεση της Κύπρου και η αλυσίδα αναβαθμίσεων της τελευταίας διετίας

Την αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία δύο χρόνια, και ως τρανταχτή απόδειξη της ορθότητας της οικονομικής πολιτικής που η κυβέρνηση ακολουθεί από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, επιβεβαιώνει το κύμα αναβαθμίσεων των τελευταίων περίπου είκοσι μηνών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Πρόκειται για αναβαθμίσεις που επέτρεψαν στην Κυπριακή Δημοκρατία να επιστρέψει στην βαθμίδα «Α», 13 ολόκληρα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που έπληξε την Κύπρο το 2011, οδηγώντας τη χώρα μας στα… σκουπίδια.

Μάλιστα, την φετινή χρονιά η κυπριακή οικονομία μέτρησε συνολικά συνολικά έξι αναβαθμίσεις από τους οίκους Standard and Poor’s (S&S’s), Moody’s (διπλή) και Fitch, καθώς και από τον Scope Ratings, παρότι με τον τελευταίο η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) δεν έχει συμβατική σχέση.

Οι αναβαθμίσεις αυτές έρχονται αφενός να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προς την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και αφετέρου δημιουργούν το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην οικονομία, που οδηγούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης, την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και τη συνεχή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως η πορεία αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας άρχισε από πέρσι, αφού το 2023 τρεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισαν το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο εκ των οποίων κατά μια βαθμίδα εντός της επενδυτικής κατηγορίας, και ο ένας εξ αυτών, ο οίκος Moody's, κατά δύο βαθμίδες.

Επίσης, οι οίκοι S&P’s και Fitch επιβεβαίωσαν την πιστοληπτική ικανότητα του αξιόχρεου του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κύπρου στην επενδυτική κατηγορία, διαμορφώνοντας την προοπτική από σταθερή σε θετική.

Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody's ήταν ο τελευταίος οίκος που διατηρούσε την Κ.Δ. στην μη επενδυτική κατηγόρια, οπόταν με την διπλή αναβάθμιση επιτεύχθηκε η επαναφορά του αξιόχρεου του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κ.Δ. στην επενδυτική κατηγορία από όλους τους οίκους αξιολόγησης.

Οι αναβαθμίσεις του 2023

Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2023, ο οίκος S&P's, εξέδωσε πιστοληπτική γνωμοδότηση, επιβεβαιώνοντας το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κ.Δ. σε «ΒΒΒ», διατηρώντας την προοπτική σε σταθερή, ενώ στην έκθεσή του, τον Σεπτέμβριο του 2023, επιβεβαίωσε το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κ.Δ. διαμορφώνοντας την προοπτική από σταθερή σε θετική, υποδηλώνοντας την πιθανότητα πιστοληπτικής αναβάθμισης εντός των επόμενων 12 μηνών εάν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τον Μάρτιο, επίσης, ο οίκος DBRS Morningstar επιβεβαίωσε το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κ.Δ. σε «BBB» και την προοπτική ως σταθερή, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κ.Δ. κατά μια βαθμίδα σε «BBB high» από «ΒΒΒ» και διατήρησε την προοπτική σε σταθερή.

Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2023, ο οίκος Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κ.Δ. κατά μία βαθμίδα σε ΒΒΒ» από «ΒΒΒ-» διατηρώντας την προοπτική σε σταθερή, ενώ τον Ιούνιο του 2023 σε νέα έκθεσή του, επιβεβαίωσε το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου της ΚΔ σε «ΒΒΒ» με σταθερή προοπτική.

Στην τελευταία έκθεση του οίκου, το Δεκέμβριο του 2023, ο οίκος επιβεβαίωσε το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου της ΚΔ σε «ΒΒΒ» και διαμόρφωσε την προοπτική από σταθερή σε θετική.

Τον Απρίλιο του 2023, ο οίκος Moody's εξέδωσε πιστοληπτική γνωμοδότηση επιβεβαιώνοντας το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «Ba1» και διατηρώντας την προοπτική σε θετική.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο εν λόγω οίκος, αναβάθμισε το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά δύο βαθμίδες, σε «Baa2» από «Ba1», κατατάσσοντας την Κ.Δ. στην επενδυτική κατηγορία, και διαμόρφωσε την προοπτική από θετική σε σταθερή.

Οι αναβαθμίσεις του 2024

Κατά την τρέχουσα χρονιά, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πέντε συνολικά αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch, καθώς και από τον από Scope Ratings, παρότι με τον τελευταίο η Κ.Δ. δεν έχει συμβατική σχέση.

Ειδικότερα, τον Μάιο του 2024 ο οίκος Moody’s αναθεώρησε την προοπτική της κυπριακής οικονομίας από σταθερή σε θετική, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας στις δύο βαθμίδες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, στο «Baa2».

Ακολούθησε τον Ιούνιο του 2024 η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, ο οποίος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο νόμισμα (Long Terma Foreign Currency Issuer Default Rating-IDR) από «ΒΒΒ» σε «ΒΒΒ+» με θετικές προοπτικές, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η αναβάθμιση και η θετική προοπτική αντικατοπτρίζουν μειωμένες ευπάθειες σε χρηματοοικονομικά σοκ, ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κραδασμούς και ευνοϊκές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές τάσεις, που υποστηρίζονται από ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να οδηγεί σε συνεχείς βελτιώσεις στις πιστωτικές μετρήσεις».

Τον ίδιο μήνα (Ιούνιο του 2024) καταγράφηκε άλλη μία αναβάθμιση, αυτή τη φορά από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s. Συγκεκριμένα, ο οίκος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB+» από «BBB» δίδοντας θετική προοπτική, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο «A-2».

Τον Σεπτέμβριο του 2024 οίκος Morningstar DBRS επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε BBB (High) και τη ίδια ώρα αναθεώρησε την προοπτική από σταθερή σε θετική, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η θετική τάση αντανακλά την άποψη ότι το δημόσιο χρέος είναι πιθανό να συνεχίσει να βελτιώνεται, σημειώνοντας ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο ΑΕΠ μειώθηκε από 99,3% το 2021 σε 77,4% το 2023».

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Ένα μήνα αργότερα, τον Οκτώβριο του 2024, ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και την κατάταξη του μη εξασφαλισμένου χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «A-» από «BBB+», σηματοδοτώντας την πρώτη αξιολόγηση σε επίπεδο Α από οίκο αξιολόγησης για την Κύπρο.

Τον Νοέμβριο του 2024 ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, θέτοντας την χώρα μας για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια στην επενδυτική βαθμίδα «Α».

Ειδικότερα, ο Moody’s προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια απόφαση βάσει της οποίας η Κ.Δ. κατατάσσεται για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011, από Οίκο με τον οποίο διατηρεί συμβατική σχέση, στην κατηγορία Α΄ των πιστοληπτικών βαθμίδων και συγκεκριμένα στην βαθμίδα Α3.

Η διπλή αναβάθμιση αντανακλά την ουσιαστική βελτίωση στους δημοσιονομικούς δείκτες και στους δείκτες δημόσιου χρέους, οι οποίοι σύμφωνα με τον Οίκο αναμένονται να παραμείνουν σταθεροί.

Την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από «ΒΒΒ+» σε «Α-» με σταθερή προοπτική.

Η εν λόγω αναβάθμιση ήταν η δεύτερη αναβάθμιση κατά το 2024 μετά την αναβάθμιση του περασμένου Ιουνίου από τον Οίκο Fitch, και επίσης ήταν η δεύτερη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίστηκε στην κλίμακα «Α» από τον Ιούλιο 2011, μετά και την προαναφερθείσα διπλή αναβάθμιση από τον Οίκο Moody’s.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, αυτή την στιγμή η Δημοκρατία βρίσκεται τέσσερις βαθμίδες εντός της επενδυτικής περιοχής, τόσο από τον Οίκο Fitch, όσο και από τον Οίκο Moody’s.

Εξάλλου, στη τελευταία έκθεσή του ο οίκος Fitch αναγνωρίζει τη θετική πορεία της Κύπρου και τις ενδείξεις εξυγίανσης στην οικονομία της, ενώ τονίζει ότι η χώρα παραμένει σε θετική κατεύθυνση για τα επόμενα χρόνια, αν και οι εξωτερικοί κίνδυνοι παραμένουν.

Ο κύκλος αξιολογήσεων για το 2024 ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής(13/12/2024) με την νέα αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος έπειτα από τον Moody’s και τον Fitch, κατέταξε επίσης την Κύπρο στην κατηγορία "Α", εδραιώνοντας έτσι την θέση της οικονομίας της χώρας μας ανάμεσα στις πλέον αξιόπιστες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται αναμφιβόλως για ένα επιτεύγμα που εκ των πραγμάτων πιστώνεται στην Κυβέρνηση και την μεθοδική στρατηγική που ακολούθησε, εστιάζοντας στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, στην ενίσχυση των επενδύσεων, στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Είναι εν τέλει το επιστέγασμα της πολιτικής βούλησης που επέδειξε, συμπεριφερόμενη υπεύθυνα και μακριά από την εξυπηρέτηση των όποιων σκοπιμοτήτων.

Δειτε Επισης

Άδειασε Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η δημόσια αναφορά του»
«Τεχνολογίες πληροφορικής για μια έξυπνη γεωργία»-Ημερίδα από το ΚΕΒΕ
Πρόταση νόμου ποινικοποιεί τις προσυνεννόησεις στην αγορά και την παραβίαση του ανταγωνισμού
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας 2025 από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με προκήρυξη επενδυτικού μέτρου άνω των €65 εκατ.
ΥΠΟΙΚ: Μονομερής η απόφαση ΙΚΥΚ για ευνοϊκά κριτήρια υποτροφιών-Οι ευθύνες που επιρρίπτει στη διοικητική οργάνωση
Ανοδικά άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Εκτός υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου 348 δικαιούχοι φοιτητές
Διαπίστωση Δημοσιονομικού Συμβουλίου...Συστηματική μεροληψία στους οικονομικούς δείκτες της Ε.Ε. σε βάρος της Κ.Δ.
Στο 3,1% η αύξηση απασχόλησης στο δημόσιο το 2024-Aποδίδεται στο έκτακτο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας