Δίνει την σωστή κατεύθυνση στα κόμματα για την φορολόγηση τραπεζών ο ΔΗΣΥ-«Θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα»
InBusinessNews 13:29 - 10 Δεκεμβρίου 2024
Το σκηνικό στη Βουλή με φόντο την Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης, όπου προς ψήφιση ή καταψήφιση θα τεθεί η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών αρχίζει σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει σε ό,τι αφορά την στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα.
- Διαβάστε εδώ: Με εύθραυστες ισορροπίες στην Ολομέλεια η φορολόγηση των τραπεζών-Φόβοι για αντάρτες από τις δυνάμεις του όχι
Για να περάσει η επιζήμια για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία της χώρας πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ θα χρειαστεί να συγκεντρώσει, στο ενδεχόμενο πλήρους απαρτίας της Ολομέλειας, 29 θετικές ψήφους στο σύνολο των 56 βουλευτών, ενώ κατ’ αντίστοιχο τρόπο, για να απορριφθεί, θα χρειαστεί να καταψηφιστεί από 29 βουλευτές.
Η πρόταση νόμου θα απορριφθεί επίσης στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οδηγήσει σε «ισοπαλία».
Μέχρι στιγμής, υπέρ της πρότασης δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι 15 ψήφοι των βουλευτών του ΑΚΕΛ και οι δύο των Οικολόγων, οι οποίοι τάχθηκαν ήδη δημόσια υπέρ. Σύνολο, δηλαδή 17.
Από την άλλη, την θέση του εναντίον της πρότασης ξεκαθάρισε πλήρως με ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, τονίζοντας ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ για έκτακτη φορολογία στις τράπεζες θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε.
«Το ζητούμενο, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αντιπολίτευσης, «είναι η σύγκλιση των επιτοκίων στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Γιατί σήμερα είναι γεγονός ότι το επιτοκιακό περιθώριο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων, είναι σαφώς υψηλότερη στην Κύπρο.
«Με την πρόταση του ΑΚΕΛ», συνεχίσει ο ΔΗΣΥ, «η σταδιακή σύγκλιση που παρατηρείται σήμερα, για την οποία ασκήσαμε έντονες πιέσεις, ενδεχομένως να καθυστερήσει αντί να επιταχυνθεί», καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του πως εν ολίγοις τη φορολογία αυτή θα την πληρώσουν οι δανειολήπτες και οι καταθέτες.
Όπως γίνεται αντιληπτό, με τον ΔΗΣΥ να τάσσεται εναντίον η καταψήφιση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ ξεκινά με μια βάση 17 ψήφων, στην οποία αν προστεθούν οι εννέα βουλευτές του ΔΗΚΟ-το οποίο τουλάχιστον επισήμως- διαφωνεί επίσης, ανεβάζει το συνολικό άθροισμα των αρνητικών ψήφων στις 26.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα υπολείπονται ακόμη τρεις ψήφοι για να καταψηφιστεί η πρόταση νόμου, με πολύ πιθανό σενάριο-τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα-οι ψήφοι αυτοί να προέλθουν από τους βουλευτές της ΔΗΠΑ(σ.σ. τέσσερις στον αριθμό).
Στο σενάριο αυτό, η πρόταση νόμου θα καταψηφιστεί, ανεξαρτήτως του τι θα πράξουν, τόσο το ΕΛΑΜ(σ.σ. τρεις βουλευτές) όσο και ΕΔΕΚ(σ.σ. τρεις βουλευτές), όπως και τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Κωστής Ευσταθίου, Ανδρέας Θεμιστοκλέους και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
Εκεί που τα πράγματα θα περιπλεχθούν, θα είναι στο σενάριο επιβεβαίωσης πληροφοριών που θέλουν κάποιους από τους βουλευτές του ΔΗΚΟ να προσανατολίζονται ή να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο «ανταρσίας», όπως και στο ενδεχόμενο κατ’ ανάλογο τρόπο να συμπεριφερθούν και κάποιοι εκ των βουλευτών της ΔΗΠΑ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ανατρέψει τις ισορροπίες και εκ των πραγμάτων θα θέσει σε περιπέτειες την απόρριψη της πρότασης του ΑΚΕΛ, με τις πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν ως εταίροι στο κυβερνητικό σχήμα να καλούνται μέχρι την Πέμπτη να αναλογιστούν την ευθύνη που τους αναλογεί και χωρίς να παρασύρονται από το κλίμα λαϊκισμού που οι υπερθεματίζοντες την πρόταση θα δημιουργήσουν, να μην επιτρέψουν, είτε ως οντότητες είτε στις φυγόκεντρες τάσεις τους, την τοποθέτηση μιας ωρολογιακής βόμβας στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας της χώρας μας.
Σε αντίθετη περίπτωση, τα κόμματα της συμπολίτευσης θα είναι υπόλογα για τις συνέπειες της στάσης τους, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα έχουν μείνει-για μια ακόμη φορά- ανεπανόρθωτα εκτεθειμένα απέναντι στην βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θεωρητικά στηρίζουν.
Σημειώνεται πως ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα σήμερα και το ΕΛΑΜ, το οποίο αναφέρει πως αξιολογεί όλα τα δεδομένα και βρίσκεται σε επαφή με εμπλεκόμενους φορείς.
«Αναμένουμε ότι τα επόμενα 24ωρα θα δούμε κάποιες κινήσεις από πλευράς των τραπεζών που θα επιβραβεύουν τους συνεπείς δανειολήπτες που έχουν υποστεί σημαντικό κόστος από τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά και θα συμβάλουν στο να λειτουργήσουν οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού ενθαρρύνοντας τους συνεπείς δανειολήπτες να αξιολογήσουν άλλες εναλλακτικές. Η θέση του ΕΛΑΜ θα κατατεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.