Ενημερώνει για την εφαρμογή του κανονισμού για τις άμεσες πληρωμές η ΚΤΚ-Οι χρονικές προθεσμίες

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) υπενθυμίζει όλους τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών για τις προθεσμίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/886 (Κανονισμός για τις Άμεσες Πληρωμές).

Συγκεκριμένα έως τις 9 Ιανουαρίου 2025 οι τράπεζες πρέπει να λαμβάνουν άμεσες πληρωμές, έως τις 9 Οκτωβρίου 2025 οι τράπεζες πρέπει να αποστέλλουν άμεσες πληρωμές.

Έως τις 9 Απριλίου 2027 τα ιδρύματα πληρωμών και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος πρέπει να λαμβάνουν και να αποστέλλουν άμεσες πληρωμές.

Δίαυλοι εκκίνησης πληρωμής

Έως τις 9 Οκτωβρίου 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους άμεσες πληρωμές μέσω των ίδιων διαύλων εκκίνησης πληρωμής που προσφέρονται για τις παραδοσιακές μεταφορές πιστώσεων.

Επιβαρύνσεις

Έως τις 9 Ιανουαρίου 2025 οποιεσδήποτε επιβαρύνσεις για άμεσες πληρωμές δεν πρέπει να ξεπερνούν εκείνες που επιβάλλονται για τις παραδοσιακές μεταφορές πιστώσεων. Επιβαρύνσεις δύνανται να επιβάλλονται για επιπλέον υπηρεσίες.

Έλεγχος πελατών σύμφωνα με τις τελευταίες ισχύουσες λίστες κυρώσεων της ΕΕ

Έως τις 9 Ιανουαρίου 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών πρέπει να επαληθεύουν, τουλάχιστον μία φορά κάθε ημερολογιακή ημέρα, εάν οποιοιδήποτε από τους πελάτες τους είναι πρόσωπα ή οντότητες που υπόκεινται σε στοχευμένα οικονομικά περιοριστικά μέτρα.

Επαλήθευση του δικαιούχου

Έως τις 9 Οκτωβρίου 2025: οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους υπηρεσία για την επαλήθευση του δικαιούχου στον οποίο ο πληρωτής σκοπεύει να αποστείλει μεταφορά πίστωσης.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Τι εκτιμούν οι αγορές... «Στοιχηματίζουν» για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από ΕΚΤ οι επενδυτές
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Κριστίν Λαγκάρντ: Σε επαγρύπνηση λόγω δασμών η ΕΚΤ-Ήδη βιώνουμε ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Αυξήθηκαν οριακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο-Στο 6,3% από 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης