Τα ESG ως συστατικό της επιτυχίας και της βιωσιμότητας των εταιρειών-Τι κάνουν μεγάλοι οργανισμοί της χώρας
Δόνα Καπαρτή 13:11 - 04 Νοεμβρίου 2024
Σημαντικές προσπάθειες για την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση), καταβάλλουν μεγάλες κυπριακές εταιρείες, θέτοντας στρατηγικές προτεραιότητες και στόχους που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και την κοινωνική υπευθυνότητα, όπως αναδείχθηκε σε συζήτηση ηγετικών στελεχών.
Συγκεκριμένα, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη βιωσιμότητα και επιτυχία των εταιρειών μέσω της ενσωμάτωσης των ESG, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Credit Risk Management Conference.
Γνωστές επιχειρήσεις μίλησαν για τις προκλήσεις και ευκαιρίες που συναντούν, στην πορεία ενσωμάτωσης των δεικτών ESG.
Αρχικά, η Δήμητρα Πανονίδου, Διευθύντρια Βιωσιμότητας του Ομίλου Παπαέλληνας, είπε πως είναι απαραίτητο να δραστηριοποιείται η εταιρεία στα θέματα ενέργειας. Πρόκληση για τον όμιλο είναι ότι ο κάθε κλάδος προϊόντων έχει τι δικές του ευκαιρίες και προκλήσεις.
Γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσης όλων των κριτηρίων σε όλα τα στρώματα των εκάστοτε τομέων και δραστηριοτήτων, εξήγησε, και πως «εντοπίζουμε συγκεκριμένους πυλώνες, ουσιαστικά θέματα και μετριόνται με KPI’s».
Συνεχίζοντας είπε πως «είμαστε εξοικειωμένοι με τα κριτήρια ESG, παρόλα αυτά δεν εφησυχαζόμαστε».
Πρόκληση για τον όμιλο είναι η εύρεση πράσινης ενέργειας στην Κύπρο και η αναθεώρηση όλων των δομών του, όπως και η δυσκολία συλλογής δεδομένων λόγω της αυστηροποίησης των κανόνων, καθώς και το κενό στο συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης.
Ο Παναγιώτης Σταύρου, Λειτουργός Βιώσιμης Ανάπτυξης της CYTA είπε πως ο οργανισμός αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της Cyta στη χώρα για ψηφιοποίηση και πράσινη μετάβασή του.
Δημιουργήθηκε μια επιτροπή που σε συνεργασία με αρμόδια ομάδα τέθηκαν στρατηγικές προτεραιότητες και στόχους στους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας. Για την ενσωμάτωση δημιουργήθηκε ένα δίκτυο συνδέσμων.
Παράλληλα σχεδιάζεται ένα σύνολο από έργα και δράσεις και εφαρμόζονται πρακτικές για υλοποίηση των στόχων, εξήγησε και πως «οι στόχοι που τίθενται πρέπει να είναι συναφείς με τις δραστηριότητές μας» και πως στόχος της Cyta είναι η πρόσβαση στις υψηλές ταχύτητες της fiber, «όπου κι αν βρίσκονται».
Στο τομέα του περιβάλλοντος, η Cyta στοχεύει να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη, ένας δύσκολος στόχος, παραδέχτηκε. Ωστόσο η Cyta, συνέχισε, είναι απολύτως αποφασισμένη στο να το πετύχει.
Ακολούθως, είπε πως η διακυβέρνηση είναι το θεμέλιο για μια υπεύθυνη εποπτεία και λειτουργία της επιχείρησης, τόνισε, και ως εκ τούτου έχουν θεσμοθετηθεί σχετικοί κανόνες για εξασφάλιση χρηστής διοίκησης στον Οργανισμό.
Η Γιαννούλα Παττίχη Έλληνα, Διευθύντρια τμήματος Διεύθυνσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Elysee ξεδίπλωσε το «πράσινο όραμα της εταιρείας». Είπε πως τα ESG είναι στο DNA της εταιρείας.
Η στρατηγική διέπεται από πυλώνες και ο πράσινος πυλώνας περιέχει άλλους έξι υποπυλώνες και περιλαμβάνει, διευκρίνισε, την πράσινη ενέργεια στον περιβάλλον χώρο του εργοστασίου.
Επίσης μετριέται η αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. «Σε όλες τις μονάδες παραγωγής έχουμε μηχανές που μπορούν να παράξουν πράσινα προϊόντα» είπε, καθώς και μονάδα ανακύκλωσης προϊόντων και ταυτόχρονα όταν λήξει η ζωή προϊόντων, αυτά συλλέγονται για να μην καταλήξουν στη χωματερή.
Η χρήση φωτοβολταϊκών από την εταιρεία επίσης έχει συμβάλει, συμπλήρωσε. Μετρήσεις κάνει η εταιρεία και για το αποτύπωμα και τη μείωση του άνθρακα. «Θέλουμε να μειώσουμε το αποτύπωμα του και κάνουμε συνεχείς προσπάθειες», διεμήνυσε η Διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος.
Ο Γιώργος Σάββα, Global ESG Practice Lead, Amdocs μίλησε για την εταιρεία, λέγοντας ότι είναι περήφανη λόγω των πολύ θετικών δεικτών που λαμβάνει για τα ESG ζητήματα.
Σε διάφορεις τομείς της εταιρείας ενσωματώνονται οι τρεις πυλώνες του ESG διευκρίνισε, ενώ αναφορά έκανε και στην εμπλοκή του ΑΙ. Αναφερόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα, τόνισε τη σημασία ενημέρσής τους για τα θέματα αυτά λέγοντας ότι μέσω πλαφόρμας που μπορεί να δοθεί ως λύση, βοηθά και τις ιδίους να βελτιώνονται στη βιωσιμότητα.
Συνεπώς ο κ. Σάββα θεωρεί απαραίτητο για τις εταιρείες το να μελετούν το επίπεδο ωριμότητας των συνεργατών τους στην εφοδιαστική αλυσίδα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή ESG.
Τόνισε, τέλος, ότι και οι επενδυτές ενδιαφέρονται πλέον για τους δείκτες βιωσιμότητας των εταιρειών γεγονός που κάνει ακόμη πιο σημαντική την εφαρμογή του ESG.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Γιώργος Χατζηλεοντής, Διευθυντής Ανάπτυξης Synesgy-Ελλάδα & Κύπρος, ICAP CRIF.