Επεκτείνει τις συνεργασίες του με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ασία το ΤΕΠΑΚ-Συμφωνίες με τρία κινέζικα πανεπιστήμια
Δελτίο Τύπου 16:20 - 27 Νοεμβρίου 2024
Συμφωνίες για την ενίσχυση των δεσμών του με τρία κινέζικα πανεπιστήμια υπέγραψε το ΤΕΠΑΚ κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του στην Κίνα, με σκοπό την επέκταση των συνεργασιών του με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ασία, αναφέρει το Πανεπιστήμιο σε δελτίο Τύπου. Η αντιπροσωπεία συμμετείχε και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινεζικής Γλώσσας που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στις 15-17 Νοεμβρίου.
Όπως σημειώνει, αντιπροσωπεία του, με επικεφαλής τον Πρύτανη, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, επισκέφτηκε τα πανεπιστήμια Hangzhou Dianzi University (HDU), Zhejiang University (ZJU) και China Jiliang University (CJLU) της Κίνας, «συμμετέχοντας σε παραγωγικές συζητήσεις για να διερευνηθούν ευκαιρίες για ακαδημαϊκή συνεργασία, προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και κοινές ερευνητικές πρωτοβουλίες».
«Η επίσκεψη αντικατοπτρίζει τη στρατηγική του ΤΕΠΑΚ για επέκταση των συνεργασιών του Πανεπιστημίου με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ασία, την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών και την προώθηση της εξωστρέφειας και της διαπολιτισμικής κατανόησης μεταξύ του ακαδημαϊκού προσωπικού και των φοιτητών/τριών του», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκαν συμφωνίες για την ενίσχυση των δεσμών με τρία πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, αναφέρεται, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Σχολής Agriculture and Biotechnology του Zhejiang University και της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ. Το Zhejiang University είναι 46ο στον κόσμο με βάση τα Times Higher Education Rankings και η συγκεκριμένη σχολή κατατάσσεται στις 20 καλύτερες στο τομέα αυτό στον κόσμο, σημειώνει το ΤΕΠΑΚ.
Το ΤΕΠΑΚ αναφέρει ότι ανανέωσε τους δεσμούς του με το Hangzhou Dianzi University με το οποίο προσφέρει κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα της Ηλεκτρονικής Μηχανικής «με τεράστιο ενδιαφέρον από Κινέζους φοιτητές».
«Στο Hangzhou Dianzi ανανεώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τμήματα διερευνώντας τις προοπτικές για νέες συνεργασίες, νέα προγράμματα σπουδών και έρευνας, κινητικότητα φοιτητών και ανταλλαγή τεχνογνωσίας», λέει το ΤΕΠΑΚ. Σημειώνει ότι, με το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο το ΤΕΠΑΚ έχει ιδρύσει το Ινστιτούτο Κομφούκιος με κύριο σκοπό την προώθηση της κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού και την ενίσχυσης της διαπολιτισμικότητας.
Όπως αναφέρεται, η Δρ Άννα Νικολάου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος του ΤΕΠΑΚ και μέλος της αποστολής στην Κίνα, πραγματοποίησε συναντήσεις με φοιτητές και φοιτήτριες του πανεπιστημίου Hangzhou Dianzi που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφθούν την Κύπρο και το ΤΕΠΑΚ τον Φεβρουάριο του 2025 για χειμερινό σχολείο.
Τέλος, σημειώνεται, ανανεώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας με το China Jiliang University «ένα πανεπιστήμιο με μεγάλη ιστορία στο τομέα της μετρολογίας», ενώ, πραγματοποιήθηκε περιήγηση «στην εντυπωσιακή πανεπιστημιούπολη και στο εκπληκτικό μουσείο του πανεπιστημίου με έμφαση στο αντικείμενο της μετρολογίας».
Αναφέρεται ότι, πέραν των επισκέψεων, η αντιπροσωπεία συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινεζικής Γλώσσας που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στις 15-17 Νοεμβρίου, με θέμα: “Διασύνδεση, Ενσωμάτωση, Κληρονομιά, Καινοτομία” και με πάνω από 2.000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 160 χώρες.
«Το συνέδριο υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο και τα επιτεύγματα των Ινστιτούτων Κομφούκιος τα οποία γιόρτασαν φέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας τους σε πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο», προστίθεται.
Το πανεπιστήμιο αναφέρει ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί «ένα σημαντικό ορόσημο» στις προσπάθειες του ΤΕΠΑΚ να προωθήσει παγκόσμιες συνδέσεις και να βελτιώσει τη μαθησιακή εμπειρία για τους φοιτητές και φοιτήτριες του, και ότι σχεδιάζει να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική, φιλοξενώντας αμοιβαίες επισκέψεις και εκδηλώσεις συνεργασίας τους επόμενους μήνες.