Οι εργασιακές σχέσεις σε σκληρή δοκιμασία...Τα ανοικτά μέτωπα σε κατασκευές, ξενοδοχεία και δημόσια υγεία
Μάριος Αδάμου 06:30 - 22 Νοεμβρίου 2024
Περίοδο σκληρή δοκιμασίας διάγουν οι εργασιακές σχέσεις στην χώρα μας, με δύο ζωτικούς τομείς της οικονομίας,-της οικοδομικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας- να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου να καλείται να λύσει τους γόρδιους δεσμούς προς επαναφορά αφενός και διασφάλιση αφετέρου, της εργασιακής ομαλότητας και ειρήνης.
Την ίδια ώρα, ανεξέλεγκτο μαίνεται το μέτωπο της αντιπαράθεσης στον χώρο της δημόσιας υγείας, και συγκεκριμένα ανάμεσα στους κυβερνητικούς γιατρούς και τον ΟΚΥπΥ, με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό να καταβάλλει την δική του προσπάθεια με στόχο την εξεύρεση κοινών συνισταμένων προς αποτροπή των εξαγγελθέντων απεργιακών μέτρων από τους γιατρούς του δημοσίου την ερχόμενη εβδομάδα.
Προς ολοκληρωτική παράλυση η οικοδομική βιομηχανία
Ειδικότερα, όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, η συνεχιζόμενη για 16η μέρα απεργία των εργαζόμενων στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος προκαλεί βραχυκύκλωμα σε ολόκληρη την βιομηχανία, η οποία κινδυνεύει με ολοκληρωτική παράλυση εάν δεν υπάρξει άμεσα κατάληξη σε συμφωνία.
Κάτι, ωστόσο, που δεν διαφαίνεται ως εφικτό σενάριο στον ορίζοντα, καθώς οι συντεχνίες στον τομέα του έτοιμου σκυροδέματος εμφανίζονται ανένδοτες στις απαιτήσεις τους και ουδόλως διατεθειμένες να βάλουν έστω και κατ' ελάχιστο νερό στο κρασί τους, αδιαφορώντας προκλητικά για τις οδυνηρές συνέπειες της όλης τους στάσης στο σύνολο της οικοδομικής βιομηχανίας και κατ' επέκταση της οικονομίας του τόπου.
Οι επιπτώσεις από την κατάσταση που εξ' υπαιτιότητας της άτεγκτης συμπεριφοράς των συντεχνιών έχει διαμορφωθεί είναι ήδη ορατές, αφού όπως δηλώνει στο InBussinessNews(σ.σ. σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα) ο ιδρυτής του ομίλου εταιρειών Cyfield, Κυριάκος Χρυσοχός, μεγάλα έργα του δημοσίου έχουν μπει στον πάγο.
Όπως υποδεικνύει ο κ. Χρυσοχός, συγκεκριμένες εργασίες στον κατασκευαστικό κλάδο άρχισαν ήδη να παραλύουν, αφού η απεργία στη βιομηχανία του έτοιμου σκυροδέματος έχει αντίκτυπο και στα επόμενα στάδια των κατασκευών, τα οποία επηρεάζονται με τη μορφή ντόμινο.
- Διαβάστε εδώ: Κυριάκος Χρυσοχός: Στον πάγο σημαντικά έργα του δημοσίου και ντόμινο επιπτώσεων-Να λογικευτούν οι συντεχνίες
Άκρως ενδεικτική της κατάστασης είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Σύνδεσμος Έτοιμου Σκυροδέματος, όπου αφού παραθέτει τις παράλογες απαιτήσεις των συντεχνιών, τονίζει πως η αδιάλλακτη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και η επ’ αόριστον απεργία στην οποία κατέρχονται προκαλούν σοβαρές συνέπειες, όπως ακινητοποίηση κατασκευαστικών έργων, αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και βλάβη στην αξιοπιστία της Κύπρου.
- Διαβάστε εδώ: Σύνδεσμος Έτοιμου Σκυροδέματος: Αυτές είναι οι παράλογες απαιτήσεις των συντεχνιών-Υψηλά τα επίπεδα αμοιβών
Και όλα αυτά, παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος ακόμη και εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα μεσολαβητική πρόταση, την οποία όμως οι συντεχνίες αρνούνται να αποδεχθούν, επιμένοντας να συντηρούν το καταστροφικό αδιέξοδο.
Βασική πηγή του κακού φαίνεται να αποτελεί η υπερωριακή αποζημίωση, με τις συντεχνίες να αξιώνουν-ανένδοτα-1:1.5 για τις καθημερινές και 1:2 για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, την ίδια ώρα που η εργοδοτική πλευρά γενναιώδορα αντιπροτείνει 1:1.30 τις καθημερινές και 1:1.50 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως με στόχο την γεφύρωση του χάσματος η μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας προέβλεπε αποζημίωση 1:1.37 τις καθημερινές και 1:1.62 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Ωστόσο, ούτε αυτή η φόρμουλα έγινε αποδεκτή από τις συντεχνίες, με αποτέλεσμα να απορρίψουν συνολικά την μεσολαβητική πρόταση.
- Διαβάστε εδώ: Συντηρούν το αδιέξοδο στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-«Μεγάλο το χάσμα, δύσκολη η προσέγγιση»
Μάλιστα, σε κοινή απεργιακή γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες, οι συντεχνίες όχι απλώς δεν έδειξαν διάθεση για εξομάλυνση της κατάστασης, αντιθέτως αποφάσισαν συνέχιση των απεργιακών τους μέτρων, μη αποκλείοντας ταυτόχρονα και την κλιμάκωσή τους.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους, σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και θα επιδόσουν ψήφισμα στον Γιάννη Παναγιώτου.
- Διαβάστε εδώ: Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι του κλάδου παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος-Δεν αποκλείουν και κλιμάκωση
- Διαβάστε εδώ: Γιάννης Παναγιώτου: Για 37 σεντ την ώρα ο καυγάς στο έτοιμο σκυρόδεμα-Υπαναχώρησαν οι συντεχνίες
Νέα δεδομένα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα δεδομένα και εκκρεμότητα στο ζήτημα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία δημιουργεί η χθεσινή απόφαση που έλαβε -στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης που συγκάλεσε-ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), απορρίπτοντας την μεσοβαλητική πρόταση που είχε καταθέσει ο Γιάννης Παναγιώτου και η οποία είχε αρχικά γίνει αποδεκτή από τον ΠΑΣΥΞΕ και απορρίφθηκε από τις συντεχνίες.
Στη συνέχεια οι συντεχνίες επανήλθαν με επιπρόσθετο αίτημα προκειμένου να κάνουν αποδεκτή την πρόταση, γεγονός που ανέτρεπε τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί.
Παρ' όλα αυτά, όμως, μετά από πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία επί της μεσολαβητικής πρότασης την 1η Νοεμβρίου, με τον ΠΑΣΥΞΕ να δεσμεύεται ότι θα ενημερώσει τα μέλη του για το επιπρόσθετο αίτημα των συντεχνιών σε έκτακτη γενική συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας και θα αποφάσιζαν εάν θα το αποδέχονταν ή όχι.
Παράλληλα, ο ΠΑΣΥΞΕ ζήτησε κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με το επιπρόσθετο αίτημα των συντεχνιών, οι οποίες, ωστόσο, δεν ικανοποίησαν τον σύνδεσμο, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας.
Μετά την απόρριψη της πρότασης από τον ΠΑΣΥΞΕ, η διαδικασία ανοίγει ξανά και όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό θα χρειαστεί νέος κύκλος εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, με την συμβολή προφανώς του αρμόδιου Υπουργού, για γεφύρωση της όποιας διαφοράς εξακολουθεί τελικά να υφίσταται.
- Διαβάστε εδώ: Ναι από ΠΑΣΥΞΕ με οριακή πλειοψηφία στη μεσολαβητική Παναγιώτου για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία
- Διαβάστε εδώ: Φ. Ρουσουνίδης: Υπερβήκαμε τις κόκκινες γραμμές μας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία
Σημειώνεται πως η μεσολαβητικό πρόταση του υπουργείου Εργασίας, εν πολλοίς ικανοποιούσε κατά τρόπο απόλυτο την συνδικαλιστική πλευρά, αφού βελτίωνε σημαντικά τα εργασιακά ωφελήματα των εργαζομένων του κλάδου με άμεσες αυξήσεις μισθών ύψους +2%, οι οποίοι μισθοί θα αυξάνονταν περαιτέρω στο +3,25% τον Απρίλιο του 2025 και θα έφθαναν στο +7% κατά τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ στους κατώτατους μισθούς θα προστίθετο αύξηση ύψους +3,5%, κάτι που θα οδηγούσε σε κατώτατους μισθούς αυξημένους κατά +10,7%.
Επίσης, η πρόταση προνοούσε θεσμοθέτηση του 13ου μισθού για όλους τους εργαζόμενους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, αύξηση του Ταμείου Προνοίας, αύξηση αποζημίωσης ημεραργιών, βελτιωμένα οδοιπορικά και άλλες παροχές, όπως η συμπληρωμή του επιδόματος πατρότητας για την διασφάλιση καταβολής πλήρους μισθού.
- Διαβάστε εδώ: Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Και η δημόσια υγεία...
Την τριλογία των ανοικτών μετώπων στα εργασιακά θέσμια της χώρας έρχεται, όπως και αρχικά έχει αναφερθεί, να συμπληρώσει η δυστοκία κατάληξης σε συμφωνία ανάμεσα στους κυβερνητικούς ιατρούς και τον ΟΚΥπΥ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κίνητρα που αξιώνουν οι πρώτοι.
Ήδη, οι συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών, τόσο η ΠΑΣΥΚΙ όσο ο κλάδος της ΠΑΣΥΔΥ, έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη, παρά το γεγονός ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μεσολαβητική προσπάθεια από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό.