Μειωμένες οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Λεμεσού, αλλά εξαιρετικές οι προοπτικές για ανάκαμψη
InBusinessNews 06:40 - 18 Νοεμβρίου 2024
Επηρέασε αρνητικά τις αφίξεις μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Λεμεσού η πολεμική κατάσταση στο Ισραήλ, όμως εξακολουθεί να υπάρχει προοπτική για ανάκαμψη και περεταίρω ανάπτυξη του τομέα.
Για τον λόγο αυτό συστάθηκε Διυπουργική Επιτροπή που θα συντονίσει τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Λεμεσού για το 2024 δεν υλοποιήθηκαν στο έπακρο λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης και από τις 200 κρατήσεις που υπήρξαν αρχικά, οι αφίξεις αναμένονται περίπου στις 90, μιας και υπήρχαν αρκετές ακυρώσεις λόγω της ασταθούς κατάστασης στο γειτονικό μας Ισραήλ, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενημέρωσε την «Επιχειρηματική Λεμεσό» του ΕΒΕ Λεμεσού, η DP World Limassol.
Αισιοδοξία για ισχυρή ανάκαμψη
Για το 2025 η DP World Limassol επισήμανε ενδεικτικά πως μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 145 κρατήσεις αφίξεων κρουαζιέρας στη Λεμεσό και πως βρίσκεται σε συντονισμό με όλους τους αρμοδίους φορείς για τις απαραίτητες δράσεις ανάκαμψης και σωστού προγραμματισμού για την περεταίρω ανάπτυξη του τομέα.
Η διεύθυνση της Διαχειρίστριας Εταιρείας του Τερματικού επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού τόνισε πως παραμένει αισιόδοξη για μια ισχυρή ανάκαμψη το 2025 και 2026, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μ. Χατζημανώλη: Χαρτογράφηση κατάστασης και ανάπτυξη σχεδίου δράσης
Η υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη ενημέρωσε την «Επιχειρηματική Λεμεσό», πως οι εμπλεκόμενοι εξετάζουν πως μπορεί να δοθεί περαιτέρω ώθηση στον τομέα, με τη θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής που θα καταστήσει την Κύπρο προορισμό για μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι, δεδομένου ότι οι θάλασσες μας δεν είναι άγριες και μπορεί η κρουαζιέρα να συνεχίζεται για κάποιους μήνες πέραν του καλοκαιριού.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό της Κρουαζιέρας στην Κύπρο, στις 9 Οκτωβρίου.
Η κα. Μαρίνα Χατζημανώλη εξήγησε πως στόχος είναι να χαρτογραφηθεί σε πρώτο στάδιο η υφιστάμενη κατάσταση και στη συνέχεια να αναπτυχθεί, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει καταγραφή των Λιμένων και Μαρίνων στην Κύπρο καθώς και των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε θέματα υποδομών.
Επίσης θα αναλυθούν οι διαδικασίες επιβίβασης-αποβίβασης των επιβατών, τα μέτρα ασφαλείας και ειδικότερα κατά την αποβίβαση θα αναζητηθούν καλύτεροι τρόποι και μέσα για την μετακίνηση των επιβατών, ώστε να αναβαθμιστεί το προϊόν που προσφέρουμε σήμερα.
Σε δεύτερο στάδιο με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι τον Ιούνιο του 2025, θα εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
Το σχέδιο, σύμφωνα με την Υφυπουργό, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες όπως η ανάπτυξη και δημιουργία ενός δικτύου (ώστε να αξιοποιηθούν και σύγχρονα μέσα διαφήμισης) και η παραγωγή υλικού προβολής. «Έχουμε σημαντική Πολιτιστική Κληρονομία στην Κύπρο και πρέπει να τη συνδέσουμε με την κρουαζιέρα με συγκεκριμένες δράσεις», υπέδειξε η κα. Χατζημανώλη.
Διαδικαστικά αποφασίστηκε από το Υπουργικό η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής με τη συμμετοχή του Υπουργείου Μεταφορών, της Προεδρίας της Δημοκρατίας και των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού με τον συντονισμό να τον έχει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.
Η Διυπουργική Επιτροπή θα εγκρίνει τη σύσταση επιτροπής που θα αποτελείται από εκπροσώπους των εμπλεκόμενων μερών, που με τη σειρά της θα εκπονήσει την Εθνική Στρατηγική.
Η Επιτροπή θα εργαστεί σε συντονισμό με την Επιτροπή Ανάπτυξης της Κρουαζιέρας του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κύπρου και θα βρίσκεται σε επαφή με όλους τους φορείς που σχετίζονται με την κρουαζιέρα.
Οι κρατικοί φορείς όπως επισήμανε η Υφυπουργός είναι ήδη κοινωνοί των απόψεων του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κύπρου, που θεωρούνται βαρύνουσας σημασίας και θα εκπονήσουν «στρατηγική που να δουλεύει και όχι να είναι μόνο στο χαρτί», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» του ΕΒΕ Λεμεσού.