Εκτός μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου η πρώην Λαϊκή-Άλλαξε χέρια το 4,8% που κατείχε o εκκαθαριστής

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το placement για τη διάθεση του πακέτου μετοχών που κατείχε ο εκκαθαριστής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου.

Για την πρόθεση πώλησης των μετοχών είχε γράψει από τον περασμένο Ιούλιο το InBusinessNews, στη βάση σχετικής ενημέρωσης στην οποία είχε προβεί κατά την γενική συνέλευση των πιστωτών ο Αυγουστίνος Παπαθωμάς.

Ειδικότερα, ο προγραμματισμός σε σχέση με τις αναμενόμενες εισπράξεις προέβλεπε ανάμεσα σε άλλες ενέργειες την ρευστοποίηση μέσω διαδικασίας πώλησης εκτός χρηματιστηρίου-με τον διορισμό συμβούλων- και με σκοπό την μεγιστοποίηση των εισπράξεων προς όφελος των πιστωτών, των μετοχών που κατείχε η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου (21.467.719 ή 4,81%).

Από την πώληση των μετοχών, ο εκκαθαριστής ανέμενε ότι θα εισπραχθεί ποσό €88.018.000, το οποίο υπολογίστηκε με βάση την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής στις 30/06/2024, η οποία ήταν €4,10.

ANAMENOMENES_EISPRAKsEIS.width-800

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αξία της συναλλαγής έφθασε στα 90,9 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 4,57 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας να διαμορφώνεται στα 2,019 δισ. ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής της πρώην Λαϊκής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, το 2023 εισπράχθηκε μέρισμα ύψους €1.073.386 και το 2024 μέρισμα ύψους €5.366.930.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου επισημαίνεται πως είναι το δεύτερο placement μετά την επανένταξή της της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού προ μερικών εβδομάδων η Carval είχε πωλήσει σε θεσμικούς επενδύτες το 3%(13,5 εκατ. μετοχές) από το σχεδόν 9% που κατείχε στην τράπεζα.

Μέσω του εν λόγω placement εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου μεγάλα ονόματα, όπως η αμερκανική Wellington, η Cheyne Capital, η Fiera Capital Corporation (Fiera), το Norges Fund και η Fidelity.

Μετά την διάθεση των παραπάνω τίτλων η CarVal κατέχει περίπου 27 εκατομμύρια κοινές μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, που αντιστοιχούν σε περίπου 6% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι μετοχές αυτές υπόκεινται σε δέσμευση μη πώλησης (lock up) 60 ημερών.

Δειτε Επισης

Σώτος Ιακωβίδης: Μια πραγματική πρόκληση και η προτεραιότητα του ομίλου MSJ το 2025
Έτοιμες οι υπεραγορές για την εποχή του e-kalathi...Στην πορεία οι συζητήσεις για προσθήκες
Η συνταγή της Τρ. Κύπρου για διατήρηση υψηλής κερδοφορίας-Οι πέντε βασικές προτεραιότητες και οι επί μέρους στόχοι
Το δυναμικό τοπίο των επενδύσεων στον τομέα της φιλοξενίας και τι προσελκύει τους επενδύτες στην Κύπρο
Μείωση 11% το 2024 στα παραχαραγμένα τραπεζογραμμάτια ευρώ, αλλά συνιστά προσοχή η ΚΤΚ
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των Leaders in Hospitality Awards
Μαρία Κουρούπη: H στρατηγική της Hermes Airports για ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου
Μίλτος Μιχαηλάς: Ενισχύσαμε την κερδοφορία μας, κερδίσαμε σημαντικές μάχες στην αγορά-Η απαρχή ενός νέου κεφαλαίου για την Alpha Bank
Τα ΜΕΔ στις εταιρείες... Δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Τα στοιχεία της ΚΤΚ
Φιλοξενία: Οι εξατομικευμένες εμπειρίες, η απλοποίηση διαδικασιών και το κλικ σε βιώσιμους προορισμούς