ΣΑΗ: Μόνο μέσα από μια υγιή ανταγωνιστική αγορά μπορεί να προέλθει η μείωση του κόστους ενέργειας

Ανησυχία και προβληματισμό σχετικά με δηλώσεις, όπως αναφέρει, του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγών στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, μακριά από το πρότυπο του ευρωπαϊκού "Μοντέλου Στόχου" (Target Model) εκφράζει ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ), σημειώνοντας ότι η μείωση του κόστους ενέργειας μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από μία υγιή ανταγωνιστική αγορά.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι λανθασμένα αποδίδεται στο «Μοντέλο  Στόχος», το ενιαίο μοντέλο χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευθύνη για το υψηλό κόστος της ενέργειας.

"Ιδιαίτερη δε ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν και οι δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Παπαναστασίου, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγών στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, παραπέμποντας στην υιοθέτηση του μοντέλου Single Buyer Model", σημειώνει ο ΣΑΗ, αναφέροντας ότι η συζήτηση κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση και το μόνο που πετυχαίνει είναι να αποπροσανατολίζει από τις παθογένειες του ενεργειακού συστήματος και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους οι καταναλωτές καλούνται σήμερα να πληρώνουν αυξημένο κόστος.

Σημειώνει ότι οι λόγοι για για τις ψηλές τιμές ηλεκτρισμού είναι η εξάρτηση από τη συμβατική παραγωγή, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, η αποτυχία στην αναβάθμιση του δικτύου και η τεράστια καθυστέρηση στην εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ο ΣΑΗ αναφέρει ότι η άποψη ότι το ευρωπαϊκό Μοντέλο Στόχος (Target Model) είναι η αιτία για τις υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς κατά τα τελευταία χρόνια, δεν εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Αντιθέτως, η φιλοσοφία του Μοντέλου Στόχος, το οποίο έχει υιοθετηθεί από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου από το 2012, βασίζεται σε μελέτες, επιστημονικά δεδομένα και εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας, προσθέτει.

"Είναι το λιγότερο απαράδεκτη η βεβιασμένη προσπάθεια αμφισβήτησης του μοντέλου αυτού, από όσους δεν εξειδικεύονται στον τομέα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας", σημειώνει.

Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι η εφαρμογή του Single Buyer Model εγείρει το ζήτημα τι θα γίνει με τη συμβατική παραγωγή, είτε αυτή προέρχεται από την ΑΗΚ-παραγωγή, είτε από άλλους παραγωγούς ενέργειας από τη στιγμή που θα υπάρχει πληθώρα δυναμικότητα παραγωγής και διερωτάται με ποια κριτήρια θα συμμετέχουν στην αγορά αυτές οι μονάδες.

"Η αυθαίρετη αλλαγή του Μοντέλου Στόχος, την ώρα που εδώ και μια δεκαετία έχουν γίνει στον τομέα της ενέργειας μεγάλες επενδύσεις, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα (ΔΣΜΚ, ΔΣΔ, προσωπικό, λογισμικά κτλ.), στη βάση του μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού, στέλνει λανθασμένα μηνύματα παραπέμποντας σε μια χώρα με αβέβαιο επενδυτικό περιβάλλον και αλυσιδωτές συνέπειες για την ίδια την οικονομία", υπογραμμίζει.

"Η απόκλιση από την εφαρμογή του Μοντέλου Στόχος, καταστρατηγεί τις αρχές του ανταγωνισμού και δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις τις οποίες έχουμε ζήσει και στο παρελθόν όταν απουσιάζει ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην αγορά", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Καθοριστικό τετ α τετ Παπαναστασίου με Σκυλακάκη για GSI-Ξεκαθαρίζει για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.
ΑΔΜΗΕ: Ανανεώθηκε η θητεία τεσσάρων γενικών διευθυντών
Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο
Όλα ρευστά για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον Great Sea Interconnector-Οι κόκκινες γραμμές Παπαναστασίου
Τα τρία σενάρια για τη συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Κυριάκος Χατζηγιάννης: Δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον για GSI, να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη των Αμερικανών
Γιώργος Παπαναστασίου: Καλά νέα για το έργο αν ισχύει η συμμετόχη της Meridiam στον GSI-Προχωρά κανονικά η Κ.Δ.
Η είσοδος της Meridiam στον GSI και τι σημαίνει για την πορεία υλοποίησης του έργου-Τι λένε στον ΑΔΜΗΕ
Δυναμικό μπάσιμο της γαλλικής Meridiam στον Great Sea Interconnector…Κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μαζί με ΑΔΜΗΕ
Ανησυχία πρατηριούχων για νέα έρευνα ΕΠΑ στην αγορά καυσίμων κίνησης-«Μπορεί να διαρκέσει έως έξι έτη…»