Πανίκος Νικολάου: Τα δανειστικά επιτόκια, το νομοσχέδιο για έλεγχο ξένων επενδύσεων και ο φόρος για απροσδόκητα κέρδη

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τα δανειστικά επιτόκια, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, υποδεικνύοντας πως «αν η Τράπεζα ήταν η πιο ακριβή δεν θα έδινε 1,7 δις ευρώ δάνεια».

Ειδικότερα και κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τον Σεπτέμβριο που δείχνουν αύξηση των δανειστικών επιτοκίων από την τράπεζα, ο κ. Νικολάου είπε ότι τα δάνεια αυτά αφορούν το συγκεκριμένο μήνα, ένα μικρό νούμερο και εξαρτάται από το ποιοι αιτήθηκαν δάνεια και σε ποιους δόθηκαν, κάτι που δεν αντανακλά τη γενικότερη εικόνα συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι, αν η Τράπεζα Κύπρου ήταν η πιο ακριβή δεν θα έδινε €1,7 δις δάνεια.

Σημείωσε ότι τα επιτόκια των δανείων είναι σε πτωτική πορεία και ότι τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ αναμένεται να μειωθούν πιο γρήγορα το επόμενο διάστημα, ενώ τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο καταθέσεων δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μετά την άνοδο των επιτοκίων οι δανειολήπτες επιλέγουν κυρίως σταθερό επιτόκιο για 3-5 χρόνια και μετά επιστρέφουν στο κυμαινόμενο, παρόλο που στο εξωτερικό υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για δάνεια σε σταθερό επιτόκιο για όλη την περίοδο, ώστε να υπάρχει μια σταθερότητα στις δόσεις.

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να μπορεί να εγκρίνει επενδύσεις σε βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και είναι θετικοί ως προς τη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ερωτηθείς για την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για ειδικό φόρο στα απροσδόκητα κέρδη των τραπεζών, ο κ. Νικολάου εξέφρασε τη διαφωνία του αφού όπως είπε είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας.

Πρόσθεσε ότι, και οι τράπεζες έχουν ξένους επενδυτές τους οποίους δεν μπορείς να φορολογείς γιατί είχαν κέρδη για δύο χρόνια. Ανέφερε ότι η ζημιά που θα γίνει είναι πολύ μεγαλύτερη από το όποιο όφελος.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν ήδη διπλή φορολογία και εκτός από τη φορολογία για τα κέρδη έχουν το τέλος επί των καταθέσεων που είναι 15 μονάδες βάσης, κάτι που πληρώνεται από τις τράπεζες ανεξαρτήτως κερδοφορίας.

Δειτε Επισης

Αυξήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις από ΗΠΑ, κατάργηση βίζας αρχές του 2025-Ο Ν. Χριστοδουλίδης στον AmCham(pics)
Μ. Κεραυνός: Επτά αναβαθμίσεις στους 20 μήνες διακυβέρνησής μας, στο παρελθόν κακοί χειρισμοί που έφεραν κουρέματα και μνημόνια
Βραβείο εθελοντικής προσφοράς για την Eurobank Κύπρου
Check in ομαλότητας και σταθερότητας στα ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του 2027 με συμφωνία ορόσημο
Επεκτείνεται το σχέδιο απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης αναπτύξεων-Σε νέα βάση ο τομέας
Aνοιχτές πληγές στις κατασκευές παρά την λήξη της απεργίας-Τι ζητούν από ΚΕΑΑ για τα έργα του δημοσίου οι εργολάβοι
Τα επιτόκια «φόβισαν» τους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών-Η ανάλυση της UBS
Ψάχνει αυτοδικαίωση και παραμονή στην σφαίρα της δημοσιότητας ο Οδυσσέας-Θα έχει τους λόγους του…
Στα €44,085,617 μειώθηκε το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου
Ψηφιακά πορτοφόλια: Η εύκολη λύση για καθημερινές συναλλαγές