H ασφάλεια, ο καλύτερος σύμμαχος στην εποχή της Generative AI-Ιδιαίτερη έμφαση από την AWS

Ζούμε σήμερα στην εποχή της απαρχής της τεχνητής νοημοσύνης. Η νέα αυτή τεχνολογία που ακούμε συνεχώς φέρνει ολοένα και πρισσότερες δυνατότητες. Βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρείες να σπεύδουν να υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη για να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις στους πελάτες τους και να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά.

Από την άλλη μεριά, οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται για τους δημιουργούς των λύσεων AI, είναι πρακτικά χωρίς όριο.

Με έναν τέτοιο ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, με τεράστια ζήτηση από την αγορά και ταυτόχρονα άπειρες δυνατότητες προσφοράς, ένα θεμελιώδες ζήτημα που θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο είναι η ασφάλεια η οποία θα πρέπει να είναι η βάση της νέας αυτής τεχνολογίας.

Κουλτούρα ασφάλειας

Κάτι που πρέπει να γίνει αντιληπτό από κάθε οργανισμό που θέλει να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες είναι ότι η ασφάλεια είναι το κλειδί για την καινοτομία. Όταν κάθε μέλος του οργανισμού το καταλάβει αυτό, τότε δημιουργείται η λεγόμενη «κουλτούρα ασφάλειας».

Και αυτή η κουλτούρα γίνεται ένα με το DNA του οργανισμού και έχει εφαρμογή τόσο στις εσωτερικές λειτουργίες αλλά και προς το εξωτερικό περιβάλλον, σε πελάτες και συνεργάτες.

Απώτερος στόχος της κουλτούρας είναι να εντυπωθεί σε όλους, ότι η ασφάλεια είναι δουλειά και υποχρέωση όλων. Δεν είναι μόνο του αρμόδιου τμήματος. Πρέπει κάθε εργαζόμενος να είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση των πληροφοριών και των δεδομένων, τόσο του οργανισμού που εργάζεται, αλλά και για τους πελάτες που είναι οι αποδέκτες της δουλειάς του.

Όταν υιοθετείται η Generative AI, η χρήση ισχυρής κρυπτογράφησης και η ασφάλεια των δεδομένων αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο. Και η Amazon Web Services (AWS) δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό.

Για παράδειγμα το AWS Nitro System έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε κανείς, ούτε καν το προσωπικό της AWS, να μην έχει πρόσβαση στα δεδομένα ή στις υποδομές που λειτουργούν στους διακομιστές Amazon EC2 των πελατών.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιλέγουν AI υποδομές και υπηρεσίες με ενσωματωμένη ασφάλεια, που παρέχουν αυτό το επίπεδο ελέγχου.

Πιο εύκολη η ζωή με Generative AI

Η Generative AI μπορεί να κάνει τη ζωή των χρηστών πιο εύκολη και γρήγορη, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια. Υπάρχουν ΑΙ εργαλεία μέσω των οποίων οι IT διαχειριστές και οι ομάδες ασφαλείας μπορούν να εντοπίζουν προβλήματα άμεσα και αποτελεσματικά, κάνοντας απλά ερωτήσεις σε φυσική γλώσσα.

Για παράδειγμα, μια νέα δυνατότητα στο AWS CloudTrail Lake επιτρέπει στους διαχειριστές να θέτουν στο σύστημα απευθείας ερωτήματα του τύπου: «Ποια ήταν η αιτία αυτού του σφάλματος;». Επίσης, καινοτομίες όπως το νέο εργαλείο του AWS Audit Manager βοηθούν τους πελάτες της AWS να παρακολουθούν πώς χρησιμοποιείται η AI και να εντοπίζουν ευαίσθητα δεδομένα.

«Πραγματική αλλαγή»

«Προκειμένου οι τεχνολογίες Generative AI να φέρουν πραγματικά αλλαγή, πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την ασφάλεια συνολικά ως κάτι πολυεπίπεδο. Στο πρώτο επίπεδο έχουμε τα εργαλεία για να δημιουργούμε και να εκπαιδεύουμε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) και μεγάλα AI μοντέλα (FMs). Στο μεσαίο επίπεδο, έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα μοντέλα και στα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε εφαρμογές AI.

Στο πάνω επίπεδο, υπάρχουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν LLMs και FMs για να λύσουν προβλήματα στον κώδικα, να δημιουργήσουν περιεχόμενο και να μοιραστούν πληροφορίες» σημειώνει ο Orlando Scott-Cowley, EMEA Public Sector Tech & Business Development Manager της AWS. «Η ενίσχυση της ασφάλειας σε κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα της AWS» συμπληρώνει.

Ευθύνη σε όλα τα επίπεδα

Για να καλλιεργηθεί μια ισχυρή κουλτούρα ασφάλειας, οι εταιρείες πρέπει να διανείμουν την ευθύνη σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού. Από τον CEO μέχρι τους προγραμματιστές, κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει το ρόλο του. Αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει ότι θέματα ασφάλειας ενσωματώνονται αρμονικά στο DNA του οργανισμού και σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του. Σήμερα, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια προληπτική στάση στην ασφάλεια.

Ορισμένα βασικά μέτρα, όπως η πολυπαραγοντική ταυτοποίηση, είναι πολύ σημαντικά, αλλά συχνά παραμελούνται. Πρόσφατα, το AWS Identity and Access Management πρόσθεσε υποστήριξη για passkeys ως δεύτερη μέθοδο ταυτοποίησης, που είναι πολύ πιο ασφαλής από τους απλούς κωδικούς πρόσβασης.

Δέσμευση για συνεχή καινοτομία

Η ασφάλεια δεν είναι απλά προστασία, αλλά μια επιχειρηματική αναγκαιότητα. Οι εταιρείες πρέπει να δεσμευτούν για συνεχή καινοτομία στην ασφάλεια, καθώς το τοπίο της κυβερνοασφάλειας συνεχώς εξελίσσεται. Απαιτείται συνεχής επένδυση σε τεχνολογίες ασφαλείας και μια κουλτούρα που δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια σε κάθε επίπεδο του οργανισμού.

Με την υιοθέτηση αυτών των αρχών, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν μια κουλτούρα ασφάλειας που όχι μόνο προστατεύει από τις σημερινές απειλές, αλλά και τις προετοιμάζει ώστε να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.

Στη διαρκώς εξελισσόμενη ψηφιακή εποχή, μια ισχυρή βάση ασφάλειας δεν είναι απλώς προστασία-είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Δειτε Επισης

Οι ανερχόμενες τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν το 2025-Οι διαπιστώσεις του EIC
Μνημόνια-ορόσημο και σημαντικό βήμα για να καταστεί η Κύπρος κορυφαίος παγκόσμιος κόμβος στον διαστημικό τομέα
Η μαγεία του Fintech σε επίδειξη στη Λεμεσό, καθώς το CFS 2024 κλέβει την παράσταση
Βαλεντίνος Πολυκάρπου: Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας τα διατάγματα Παναγιώτου
H Cyta έτοιμη για την ψηφιακή ταυτότητα από τις 23 Δεκεμβρίου
Ε.Ε.: Εντείνει τις πιέσεις στην Apple να ανοίξει το λειτουργικό σύστημα iPhone σε ανταγωνιστές
Σε λειτουργία ο «Ψηφιακός Βοηθός»-Η πρώτη εφαρμογή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στο κυπριακό δημόσιο
Συγχωνεύονται Entersoft και Softone...Ο ενιαίος οργανισμός που δημιουργείται και η διοικητική ομάδα του νέου ομίλου
Πώς η πρόβλεψη ζήτησης λύνεται με το ERP
Συμφωνία ΑΔΜΗΕ-Serverfarm για ανάπτυξη και λειτουργία υπερσύγχρονων Data Centers στην Ελλάδα