Powered by

Σωτήρης Μαρκίδης: Επιπλέον €15 εκ. από εκστρατεία συμμόρφωσης με ΦΠΑ 5% για αγορά/ανέγερση κατοικίας

Στο 63% βρισκόταν μέχρι την Παρασκευή 4/10/2024 το ποσοστό συνολικής «Επεξεργασίας» της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου χωρίς Λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2023, σε σχέση με τη συνολική περσινή υποβολή της Δήλωσης για το φορολογικό έτος 2022, ενώ η «Οριστική Υποβολή» της Δήλωσης βρισκόταν στο 57% της περσινής υποβολής.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης είπε ότι η διαδικασία υποβολής της Δήλωσης, μέσω του συστήματος Taxisnet, βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης είναι η 31η Οκτωβρίου 2024.

Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι μέχρι την Παρασκευή 4/10/2024, «έχουν επεξεργαστεί τη Δήλωση τους περίπου 187.300 φορολογούμενοι», εκ των οποίων «περίπου 168.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει Οριστικά τη Δήλωση τους και οι περίπου 19.300 έχουν επεξεργαστεί τη Δήλωση τους και την έχουν Σε Προσωρινή Παραλαβή».

Ανέφερε ότι για να θεωρείται η δήλωση υποβληθείσα θα πρέπει να γίνεται Οριστική Υποβολή και κάλεσε το κοινό «να βεβαιώνεται ότι έχει υποβάλει οριστικά η δήλωση του, προς αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών, όπως χρηματική επιβάρυνση των €100 και ειδοποίηση για παράλειψη υποβολής δήλωσης με ανάλογες συνέπειες».

Σημείωσε ότι υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου για το φορολογικό έτος 2023 έχουν Μισθωτοί, Συνταξιούχοι και Aυτοεργοδοτούμενοι των οποίων το μικτό ολικό εισόδημα για το φορολογικό έτος 2023, υπερβαίνει το ποσό των €19.500.

Ανακτήθηκαν επιπλέον €15 εκ. από εκστρατεία συμμόρφωσης με ΦΠΑ 5% για αγορά/ανέγερση κατοικίας

Εξάλλου, ο Έφορος Φορολογίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι από την εκστρατεία ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα πλαίσια διερεύνησης της συμμόρφωσης με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά/ανέγερση κατοικίας, έγιναν περίπου 2.500 επισκέψεις και εντοπίστηκαν περίπου 170 μη δικαιούχα πρόσωπα, ενώ ανακτήθηκε ποσό ΦΠΑ ύψους περίπου €15 εκατομμυρίων.  

Πρόσθεσε πως τα πιο πάνω αποτελέσματα είναι πρόσθετα των περίπου €40 εκ. ανάκτησης ΦΠΑ που πραγματοποιήθηκε κατά τα τέλη 2022 και μέρος του 2023.

«Περίπου ένας στους δυο ιδιοκτήτες δεν εντοπίστηκε αλλά έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες συλλογής των αναγκαίων πληροφοριών ώστε να τύχει ανάλογου χειρισμού το δικαιούχο ή μη δικαιούχο πρόσωπο», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι λόγω των εκστρατειών που γίνονται την τελευταία περίοδο "παρουσιάζονται περιπτώσεις οικειοθελούς προσέλευσης και έχουν μειωθεί οι περιπτώσεις αιτήσεων από μη δικαιούχα πρόσωπα".

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαρκίδης προέτρεψε τους πολίτες, όπως «στην περίπτωση που είτε εξ αρχής είτε στην πορεία έχει αλλάξει τη χρήση της κατοικίας και δεν είναι δικαιούχο πρόσωπο, να προσέλθει οικειοθελώς και να καταβάλει το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ που προκύπτει, είτε εφάπαξ είτε με διακανονισμό σε μηνιαίες δόσεις».

Αξιοποίηση πληροφοριών στα δίκτυα πληροφόρησης για φορολογικούς σκοπούς

Τέλος, ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Τμήμα Φορολογίας παρακολουθεί τα ΜΜΕ, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και γενικότερα την πληροφόρηση που διαχέεται από διαδικτυακές πλατφόρμες, «απλώς δεν μπορεί να προβαίνει σε δηλώσεις και ούτε να σχολιάζει δημόσια κυρίως λόγω της τήρησης του υπηρεσιακού (φορολογικού) απορρήτου και της προστασίας προσωπικών δεδομένων», όπως ανέφερε.

«Προκλητικές συμπεριφορές και επίδειξη πλούτου που δεν συνάδει με το φορολογικό φάκελο των προσώπων (φυσικών και νομικών), δεν μένουν απαρατήρητες και διερευνώνται», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Σωτήρης Μαρκίδης: Επιπλέον €15 εκ. από εκστρατεία συμμόρφωσης με ΦΠΑ 5% για αγορά/ανέγερση κατοικίας
Προειδοποιήσεις εμπειρογνωμόνων για τα αντιπληθωριστικά μέτρα της Τουρκίας-Δεν αποδίδουν
Οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο στο πετρέλαιο από την κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή και το ερώτημα για την πορεία των τιμών
ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»