Scope: Στο χαμηλό επίπεδο του 1,86% παρέμειναν τα ΜΕΔ στην Ε.Ε.
InBusinessNews 08:56 - 05 Οκτωβρίου 2024
Σταθερός, στο χαμηλό επίπεδο του 1,86%, παρέμεινε το δεύτερο τρίμηνο, ο ενοποιημένος δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) των τραπεζών της Ε.Ε., παρά την αύξηση του συνολικού ποσού των ΜΕΔ σε 373,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings.
«Αναμένουμε ότι η μέτρια επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού (των τραπεζών) θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα, λόγω της αδυναμίας του εταιρικού τομέα», δήλωσε η Tatiana Fomenko, αναλύτρια στην ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του γερμανικού οίκου.
«Ταυτόχρονα, η μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα αμβλύνουν πιθανότατα την όποια επιδείνωση, περιορίζοντας τους καθοδικούς κινδύνους για το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Scope, οι τριμηνιαίες αυξήσεις των δεικτών ΜΕΔ στις Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Γαλλία αντισταθμίστηκαν από τις μειώσεις στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης.
Σημειώνει πως σημαντικές μειώσεις στα ΜΕΔ σημειώθηκαν στην Ελλάδα και την Πολωνία, αν και οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στις χώρες αυτές παραμένουν υψηλότεροι από τον μέσο όρο της Ε.Ε., όπως αναφέρει ο οίκος.
Επίσης, αναφέρει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εταιρειών επιταχύνθηκαν στη Γερμανία και στην Ολλανδία, ενώ έδειξαν σημάδια ανάκαμψης στην Ισπανία.
Ο γερμανικός οίκος αναφέρει επίσης ότι δεν υπήρξε γενικευμένη επιδείνωση των δεικτών ΜΕΔ σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.
Προσθέτει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, που αποτελεί το μεγαλύτερο μερίδιο των δανειακών χαρτοφυλακίων της Ε.Ε., παρουσίασαν οριακή άνοδο από 2,6% σε 2,7%. Οι κατασκευές παρέμειναν σταθερές στο 6,3%.
Στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με τον Scope, η βελτίωση των ΜΕΔ στην Ε.Ε. προήλθε κυρίως από την Ισπανία, αν και ο δείκτης ΜΕΔ των νοικοκυριών της Ισπανίας, ύψους 3,74%, παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ένωσης.
Αναφέρει επίσης ότι τα δάνεια που βρίσκονται στο στάδιο 2, σε επίπεδο Ε.Ε., βελτιώθηκαν οριακά στο 9,3% το β' τρίμηνο (9,6% στο τέλος του 2023), αντανακλώντας θετικές εξελίξεις στις περισσότερες χώρες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι στη Γερμανία ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες, σε 12,8%.