Powered by

Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στον στόχο του 2%, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο.

«Ο πληθωρισμός σήμερα είναι πολύ κοντά στο 2%», δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg, μιλώντας την Παρασκευή σε συνέδριο στην Ισπανία.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΚΤ έχει έναν μεσοπρόθεσμο στόχο για τον πληθωρισμό και ότι οι σημερινές αποφάσεις αφορούν «στον πληθωρισμό ώστε σε δύο χρόνια να είναι στο 2%».

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στην περιοχή των 20 κρατών-μελών της ΕΕ επιβραδύνθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, αν και αναμένεται να αυξηθεί πάλι τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι δε θα είναι βιώσιμος ο στόχος μέχρι το τέλος του 2025.

Ταυτόχρονα, η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε δεινή θέση. Αυτά τα δύο στοιχεία καθιστούν πλέον μια νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 16ης-17ης Οκτωβρίου όλο και πιο πιθανή.

«Το θέμα της ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι κεντρικό», δήλωσε ο Σεντένο, ο οποίος προηγουμένως είχε ασκήσει πιέσεις για περισσότερη νομισματική χαλάρωση.

«Αρχίσαμε τώρα να παρατηρούμε τις πρώτες αμφιβολίες όσον αφορά την αγορά εργασίας, η οποία μας έδωσε τόσα πολλά», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Η κινεζική Xpeng θα επενδύσει μέχρι $13,8 δισ. σε ανθρωποειδή ρομπότ
Κίνα: O εμπορικός πόλεμος απαιτεί περαιτέρω κίνητρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης
Γεωπολιτική αστάθεια: Ποια νομίσματα θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για αγορές και επενδυτές
Δασμοί Τραμπ: Πώς θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά την 1η Απριλίου
Σε μετωπική σύγκρουση οι δύο μεγαλύτερες οικονομιές του κόσμου-Κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Καλπάζει με αμείωτο ρυθμό το ευρώ-Η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων 16 ετών
Ρωσία: Γιατί είναι πιθανό να αντιμετωπίσει υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2025
Λιγότερες απ' όσες αναμένονταν οι νέες θέσεις εργασίας και αύξηση ανεργίας στο 4,1% στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Τζερόμ Πάουελ: Δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια η Fed-Αβεβαιότητα από τις πολιτικές Τραμπ
Με νέες τραπεζικές κυρώσεις και δασμούς απειλεί τη Ρωσία ο Τραμπ