Powered by

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Πέμπτη (3/10) ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Η Τζούλια Κόζακ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων ότι το Ταμείο παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στον Νότιο Λίβανο με σοβαρή ανησυχία».

«Μια δυνητική κλιμάκωση της σύγκρουσης αυξάνει τους κινδύνους και την αβεβαιότητα και θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες για την περιοχή, αλλά και πέρα από αυτήν», δήλωσε η Κόζακ.

Επεσήμανε ωστόσο ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνει εκτίμηση συγκεκριμένων συνεπειών για την παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας όμως ότι οι οικονομίες στην περιοχή έχουν υποφέρει σημαντικά, ειδικά η Γάζα, όπου ο πληθυσμός «αντιμετωπίζει άθλιες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, μια ανθρωπιστική κρίση και ανεπαρκείς παραδόσεις βοήθειας».

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Γάζας έχει υποχωρήσει κατά 86% το πρώτο εξάμηνο του 2024, πρόσθεσε η κ. Κόζακ, ενώ η αντίστοιχη παραγωγή της Δυτικής Όχθης υποχώρησε κατά 25% με τις προοπτικές να κατατείνουν προς περαιτέρω επιδείνωση.

Όπως πρόσθεσε, το ΑΕΠ του Ισραήλ συρρικνώθηκε κατά περίπου 20% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, όταν ξέσπασε η σύρραξη, με τη χώρα να παρουσιάζει μόνο μερική ανάκαμψη κατά το πρώτο μισό του 2024.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία αργότερα αυτό τον μήνα, στο πλαίσιο του World Εconomic Oultook, το οποί εκδίδεται κατά τις ετήσιες συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την κ. Κόζακ, στο Λίβανο η πρόσφατη εντατικοποίηση της σύγκρουσης επιδεινώνει την ήδη εύθραυστη μακροοικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ο Λίβανος κατάληξε σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών με το ΔΝΤ για οικονομική στήριξη, αλλά, όπως ανέφερε η κ. Κόζακ, δεν υπήρξε επαρκής πρόοδος για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις-

«Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε με το Λίβανο σε μια πιθανή συμφωνία χρηματοδότησης, όταν η κατάσταση είναι η κατάλληλη για κάτι τέτοιο, αλλά αυτό θα απαιτήσει τη λήψη δράσεων και αποφασιστικών αποφάσεων πολιτικής», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»