Οι επενδύσεις του HHG και οι ανυπόστατες ανησυχίες που βλάπτουν σοβαρά την...υγεία της Κύπρου
Μάριος Αδάμου 06:30 - 31 Οκτωβρίου 2024
Αχρείαστο θόρυβο και συζητήσεις που τείνουν να καταστούν βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια επί του οποίου οικοδομείται η προσπάθεια της Κύπρου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις προκαλούν τα όσα το τελευταίο διάστημα διατυπώνονται ως ισχυρισμοί από πολιτικούς παράγοντες του τόπου σε σχέση με τις επενδύσεις του Hellenic Health Group(HHG) στον τομέα της υγείας του νησιού μας.
Χαρακτηριστική υπήρξε η χθεσινή τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Στεφάνου Στεφάνου, ο οποίος από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ του κόμματος, και αναφερόμενος στον χώρο της δημόσιας υγείας, έκανε λόγο για σοβαρό κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίου από τις επιθετικές, όπως τις χαρακτήρισε, αγορές νοσηλευτηρίων στις οποίες προβαίνει ξένο ταμείο(σ.σ. βλέπε HHG).
«Αν δεν ληφθούν μέτρα από μέρους της Κυβέρνησης θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα γιατί με τη δεσπόζουσα θέση του το μονοπώλιο θα μπορεί να επιβάλει τους δικούς του όρους, ανατρέποντας τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ σε βάρος της κοινωνίας», ισχυρίστηκε ο κ. Στεφάνου.
- Διαβάστε εδώ: Στέφανος Στεφάνου: Ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, σοβαρό πρόβλημα η ύπαρξη μονοπωλίων και ολιγοπωλίων
Τοποθετήσεις ανάλογες με τις προαναφερθείσες, όπως αρμοδίως υποδείχθηκε στο InBusinessNews από γνώστες της αγοράς, όχι απλώς δεν ανταποκρίνονται και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, αλλά και λειτουργούν αποτρεπτικά για ξένους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας.
Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews, τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις επενδύσεις του στον τομέα της υγείας της χώρας μας δεν περνούν απαρατήρητες από το Hellenic Health Group, το οποίο και εμφανίζεται ιδιαίτερα θορυβημένο.
Το θετικό για την ώρα, όπως επίσης είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews, είναι πως ο όμιλος δεν έχει αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του για επενδύσεις στην Κύπρο, ωστόσο, το πώς θα προχωρήσει απ’ εδώ και πέρα θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα επί του πεδίου.
Γίνεται ξεκάθαρο δηλαδή πως τέτοιου είδους ανυπόστατες ανησυχίες βάζουν σε δεύτερες σκέψεις τους επενδυτές και, συνεπώς, από τη στιγμή που η Κύπρος επιδιώκει και επιθυμεί να προσελκύσει επενδύσεις-και μάλιστα ποιοτικές- σε όλους τους τομείς, επιβάλλεται άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πώς τοποθετούνται.
Είτε αυτοί είναι βουλευτές είτε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) είτε οποιοσδήποτε άλλος, καθώς είναι φυσιολογικό με τέτοιου είδους προσεγγίσεις να αποθαρρύνονται μεγάλα επενδυτικά ταμεία από το να επενδύσουν στην Κύπρο.
Είναι προφανές πως δεν γίνεται από τη μια να καταβάλλουμε ως κράτος προσπάθειες προσέλκυσης μεγάλων επενδυτικών ταμείων και εταιρειών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, και από την άλλη να τα πολεμάμε με τον οποιονδήποτε τρόπο.
- Διαβάστε επίσης: Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Κρίμα να δαιμονοποιούμε το κέρδος, δεν ζούμε σε κομμουνιστικό καθεστώς
Η περίπτωση του Hellenic Health Group
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Hellenic Health Group, η συζήτηση που αναπτύσσεται γίνεται απλώς για να γίνεται, καθώς δεν έχει αποδειχθεί-αλλά και δεν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια για κάτι τέτοιο-ότι ο όμιλος ενεργεί με τρόπο που καταστρατηγεί ή αντιβαίνει των νόμων και των κανονισμών της Κύπρου.
Υπενθυμίζεται πως το Hellenic Health Group, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος και ο μεγαλύτερος όμιλος παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, εξαγόρασε μέχρι στιγμής το Απολλώνειο και το Αρεταίειο Νοσοκομείο, ενώ πολύ πρόσφατα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού και η απόκτηση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του American Medical Center.
- Διαβάστε επίσης: Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ουσιαστικά, με τις κινήσεις του ο όμιλος κατέχει πλέον 170 κλίνες από τις 3.500 συνολικά κλίνες παγκύπρια, που αντιστοιχεί μόλις στο 5%, καθώς και 10 χειρουργεία από τα εκατοντάδες που υπάρχουν στην Κύπρο.
Με βάση τούτα, εύλογα διερωτάται κανείς γιατί να προκύπτει μια τόσο μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις επενδύσεις του ομίλου και πού είναι το ολιγοπώλιο ή το μονοπώλιο που κάποιοι ισχυρίζονται ότι προωθεί;
Επίσης, ποια η ανησυχία από την επένδυση στο American Medical Center, ενός νοσηλευτηρίου που βρίσκεται εκτός ΓεΣΥ; Πώς δημιουργείται μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο;
Αξίζει να σημειωθεί πως το HHG σεβάστηκε πλήρως τους νόμους του κράτους, ακολούθησε ρητά τις διαδικασίες που προβλέπονται από την ΕΠΑ και ανέμενε να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις προτού προχωρήσει στην εξαγορά, είτε μέρους είτε του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου των προαναφερθέντων νοσηλευτηρίων.
Μάλιστα, και όπως επιβεβαιώνεται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), σε καμία περίπτωση το Hellenic Health Group δεν εκμεταλλεύτηκε τη θέση που κατέχει πλέον στον τομέα της υγείας, προκειμένου να διαπραγματευτεί το οτιδήποτε ή να διεκδικήσει το οτιδήποτε προς όφελος του.
Τουναντίον, οι άνθρωποι του ομίλου διατήρησαν και διατηρούν το επίπεδο επαγγελματισμού που υπήρχε πριν από την εξαγορά των νοσηλευτηρίων και από την πρώτη στιγμή εφάρμοσαν σχέδια αναβάθμισης, τόσο του Απολλώνειου όσο και του Αρεταίειου Νοσοκομείου, με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, προς όφελος των ασθενών και μόνο.
Παράλληλα, και αναγνωρίζοντας τον ρόλο και τη σημασία της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ο όμιλος εξετάζει και άλλες επιλογές για εξαγορά μέρους ή του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και άλλων νοσηλευτηρίων, καθώς και κέντρων που παρέχουν υπηρεσίες υγείας παγκύπρια.
Συνεπώς, με δεδομένο ότι οι νόμοι και οι διαδικασίες του κράτους είναι εκεί για να εφαρμόζονται και όχι για να ερμηνεύονται κατά το δοκούν, είναι απαραίτητο να προστατευθούν ως κόρη οφθαλμού η αξιοπιστία, η φήμη και οι προοπτικές της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού σε όλους τους τομείς, πόσο μάλλον σε ένα πολλά υποσχόμενο και ραγδαία αναπτυσσόμενο, όπως είναι αυτός της υγείας.