Powered by

Έντονο ενδιαφέρον από ΗΠΑ για επενδύσεις στην Κύπρο, έρχονται σύντομα ανακοινώσεις για κατάργηση βίζας

Το θέμα των αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, και δη επενδύσεων για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, απασχόλησε εκτενώς την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε παράλληλα το θέμα της άρσης των θεωρήσεων εισόδου, με τον Πρόεδρο Χριστουλίδη να εκφράζει μετά τη συνάντηση την εκτίμηση πως πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν θετικές εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ το περιφερειακό αποτύπωμα της χώρας μας, κάτι που, όπως είπε, συνδέεται και με τη μορφή και με το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου κατά τη συνάντησή τους νωρίτερα, λέγοντας συγκεκριμένα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο της σε σχέση με τη Μέση Ανατολή και τον ανθρωπιστικό διάδρομο, και ότι «επισημάνθηκε, τονίστηκε αυτή η ανάγκη ότι μέσα από τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί, όχι μόνο να συνεχίσει τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί σαφώς περισσότερο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε επίσης ότι πολύ σύντομα «θα ακούσουμε θετικές εξελίξεις» σε σχέση με το θέμα της άρσης των θεωρήσεων εισόδου, αλλά και ότι θα γίνουν «ακόμη περισσότερα» τους προσέχεις μήνες σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Ανέφερε επίσης ότι είχαν «μια εξαιρετική» και «αποτελεσματική» συζήτηση, με συγκεκριμένα θέματα προς υλοποίηση.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο Αμερικάνος Πρόεδρος συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, ένδειξη όχι μόνο της αναβάθμισης των σχέσεων μας αλλά και όλων αυτών που συζητήσαμε».

Είπε ότι ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για τη σταθερή θέση των ΗΠΑ σε σχέση με τη μορφή του Κυπριακού, «ειδικότερα σε μια συγκυρία που βλέπουμε την Τουρκία να προωθεί άλλες μορφές λύσης».

«Θέλω να συνδέσω αυτή τη διάσταση γιατί έγινε από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο για το γεγονός ότι, αφού μας ευχαρίστησε για τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, τον ανθρωπιστικό διάδρομο, την ενδεχόμενη εκκένωση πληθυσμού από την περιοχή, επισημάνθηκε, τονίστηκε αυτή η ανάγκη ότι μέσα από τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί, όχι μόνο να συνεχίσει τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί σαφώς περισσότερο», πρόσθεσε.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που αναγνωρίζεται αυτό το περιφερειακό αποτύπωμα της χώρας μας και συνδέεται και με τη μορφή και με το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού», δήλωσε.

Όσον αφορά τα θέματα διμερών σχέσεων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δόθηκε «ιδιαίτερη έμφαση» στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, προσθέτοντας πως, «έχουν γίνει πολλά το τελευταίο διάστημα, θα δείτε ακόμη περισσότερα τους προσέχεις μήνες».

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν και για το θέμα των Αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, και επενδύσεις για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών.

«Συζητήσαμε το θέμα της άρσης των θεωρήσεων εισόδου. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα ακούσουμε θετικές εξελίξεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζήτησαν και για την ανάγκη «η συνεργασία μας σε όλους αυτούς τους τομείς που προανέφερα αλλά και πολλούς άλλους, όπως είναι η ενέργεια, η τεχνολογία, να θεσμοθετηθεί».

Από κει και πέρα, συνέχισε, όσον αφορά τα περιφερειακά «θέλω να επαναλάβω τις ευχαριστίες που δεχθήκαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο που διαδραματίζουμε στην περιοχή και αντιλαμβάνεστε τη σημασία αυτός ο ρόλος να αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό Πρόεδρο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και το Κυπριακό.

Ερωτηθείς αν αναμένεται κάτι από την Αμερικανική Κυβέρνηση σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ναι, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών».

«Εκείνο, όμως, που κρατώ ιδιαίτερα είναι τη σύνδεση που έγινε από πλευράς των ΗΠΑ, του Αμερικανού Προέδρου, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, για την ανάγκη μέσα από τη λύση του Κυπριακού, ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να ενισχυθεί περισσότερο», ανέφερε. Άρα, συνέχισε, «οι εξελίξεις στην περιοχή επηρεάζουν ή λαμβάνονται υπόψη και στην οπτική των ΗΠΑ σε σχέση με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού».

Ερωτηθείς από ξένους δημοσιογράφους για τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος είναι το εγγύτερο κράτος μέλος της ΕΕ, έχουμε εξαίρετες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και με τη στήριξη των ΗΠΑ αποστέλλουμε πολύ αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή στην περίπτωση που χρειαστεί «και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ για να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα».

«Το πιο σημαντικό, η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας τώρα είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Εργαζόμαστε στενά, έχουμε ενημερωθεί για τις αμερικανικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά μας, συνέχισε, «ιδιαίτερα εντός της ΕΕ, εργαζόμαστε μαζί με τις ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι πρόσφατα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά προσπαθούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να πετύχουμε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τις αμερικανικές εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα σεβαστούμε τη βούληση του αμερικανικού λαού», ενώ ανέφερε πως δεν ήταν μέρος των συζητήσεων του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή αλλάζει καθημερινά, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός σε μια-δυο εβδομάδες.

Κληθείς να πει αν ανησυχεί για μεταναστευτικές ροές από το Ισραήλ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μας ανησυχεί, έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Σύροι που διαμένουν στον Λίβανο - όχι στο Ισραήλ - αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο, ένας σημαντικός αριθμός Σύρων αλλά και Λιβανέζων μετακινήθηκαν προς τη Συρία».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι με τον Πρόεδρο Μπάιντεν συζήτησαν για τις αμερικανικές προσπάθειες για το θέμα του Λιβάνου.

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι η μοναδική μόνιμη λύση στην περιοχή μας είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση λύσης δύο κρατών, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. «Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Η συνάντηση διήρκησε περίπου μία ώρα. 

Ο Πρόεδρος συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραoυνά, την Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, Σαλίνα Σιάμπου, τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρο Βενέζη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης συνοδεύεται από τον Κύπριο Πρέσβη στις ΗΠΑ Ευάγγελο Σάββα.

Απο αμερικανικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. 

Δειτε Επισης

Έντονο ενδιαφέρον από ΗΠΑ για επενδύσεις στην Κύπρο, έρχονται σύντομα ανακοινώσεις για κατάργηση βίζας
Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα, μειώθηκε η αβεβαιότητα-Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΚΟΕ
Συνέδριο ΕΤΕπ στην Κύπρο με τη συμμετοχή κορυφαίων εμπειρογνωμόνων απ' όλο τον κόσμο
Δεν συμβαδίζουν μεσολάβηση και απεργιακά μέτρα-Μήνυμα Υπ. Εργασίας με αποδέκτριες τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή
Ετήσια αύξηση 1,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο-Άνοδος 1% στον τομέα της μεταποίησης
Οι λόγοι πίσω από το φαινόμενο των...φτωχών εργαζόμενων-Δύο οικονομικοί αναλύτες για την περίπτωση της Κύπρου
Φορολογικό σύστημα: Απλό, δίκαιο, αποτελεσματικό-Τα λάθη του παρελθόντος και ο αντίκτυπος στους πολίτες
Πρόταση για όριο €10.000 στη χρήση μετρητών για αγορές-Oι απόψεις στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής
Καταργεί το φορολογικό καθεστώς non-dom η Βρετανία-Η ευκαιρία που προκύπτει για την Κύπρο
Το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης και μείωσης του κόστους-Τι λένε αρμόδιοι φορείς