Powered by

Το non-dom του Η.Β. που θέλουν να καταργήσουν οι Εργατικοί και η ευκαιρία για την Κύπρο

Την ευκαιρία για την Κύπρο να διεκδικήσει και να προσελκύσει προς εγκατάσταση στο νησί υψηλών εισοδημάτων και υψηλών περιουσιακών στοιχείων ατόμων από όλες τις γωνιές του πλανήτη, με πολλαπλά αυτονόητα οφέλη για την οικονομία της χώρας μας και το στάτους της ως επενδυτικός και όχι μόνο προορισμός, φαίνεται να δημιουργεί μια πιθανή κατάργηση του φορολογικού καθεστώτος non-dom του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κατάργηση του εν λόγω φορολογικού καθεστώτος αποτελεί προεκλογική θέση του Εργατικού Κόμματος(Labours) ενόψει των εθνικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν περί τα τέλη του χρόνου και ενόψει των οποίων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί φαίνεται να προηγούνται και να διατηρούν αυξημένες πιθανότητες επικράτησης.

Τι είναι το καθεστώς non-dom

Το καθεστώς non-dom που υιοθετεί εδώ και πολλά χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο αφορά μη Βρεττανούς, κυρίως εισοδηματίες ή μεγαλοκληρονόμους, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι για φορολογικούς σκοπούς στη χώρα.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης επαρκούς σύνδεσης με το Η.Β., πέραν της απλή φυσικής τους παραμονής (π.χ. λόγω προέλευσης και ένεκα του γεγονότος ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι επαγγελματικές τους δραστηριότητες βρίσκονται σε άλλη χώρα κτλ.), το κράτος επιλέγει να μην φορολογήσει το παγκόσμιο εισόδημά τους, με σκοπό να αξιοποιήσει τα έμμεσα οφέλη από την εγκατεστημένη παρουσία τους σε αυτό.

Με άλλα λόγια, οι non-doms δεν υποχρεούνται να πληρώνουν φόρους στο Η.Β. για το εισόδημά τους στο εξωτερικό, καθώς φορολογείται μόνο το ποσό που εισάγουν στη χώρα.

Αυτή η χαμηλή, συγκριτικά με άλλες χώρες, φορολογία που πληρώνουν για το σύνολο των ανά τον κόσμο εισοδημάτων τους, έχει μετατρέψει το Η.Β. και κυρίως το Λονδίνο σε προορισμό ατόμων υψηλότατης καθαρής αξίας.

Τα ταμεία του κράτους επωφελούνται κατά περίπου 8 δισ. στερλίνες ανά έτος από το συγκεκριμένο καθεστώς από το εισόδημα που εισάγουν οι non-doms από το εξωτερικό, αλλά και ένεκα του ότι πληρώνουν ένα ποσό τον χρόνο για να δικαιούνται αυτές τις φορολογικές διευκολύνσεις (30.000 στερλίνες εάν παραμένουν στο Η.Β. για περισσότερα από επτά από τα τελευταία εννέα φορολογικά έτη ή 60.0000 στερλίνες εάν παραμένουν για περισσότερα από 12 από τα τελευταία 14 φορολογικά έτη).

Γιατί θέλουν κατάργηση οι Εργατικοί

Έρευνα του University of Warwick και του The London School of Economics and Political Science (LSE), έδειξε ότι η κατάργηση του εν λόγω καθεστώτος στο Η.Β., θα επιφέρει πέραν των 3,2 εκατ. στερλινών στα ταμεία του κράτους ανά έτος, καθώς οι δικαιούχοι του καθεστώτος λαμβάνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 10,9 δισεκατομμύρια στερλίνες σε υπεράκτια εισοδήματα και κεφαλαιακά κέρδη για τα οποία δεν υποχρεούνται να πληρώνουν φόρο στο Η.Β. Ταυτόχρονα, η κατάργησή του, θα εξαλείψει το «αντικίνητρο» για επενδύσεις εντός της χώρας από τους δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες ότι η κατάργηση του non-dom καθεστώτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική έξοδο από το H.B., καθώς οι ερευνητές υπολογίζουν ότι μόνο το 0,3% των επηρεαζόμενων θα εγκατέλειπε τη χώρα, ποσοστό που ισοδυναμεί με λιγότερα από 100 άτομα.

Επικαλούμενο-μεταξύ άλλων-την συγκεκριμένη έρευνα, το Εργατικό Κόμμα που όπως έχει προαναφερθεί καταγράφει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των επόμενων εκλογών, έχει δεσμευτεί σε περίπτωση νίκης του, στην κατάργησή του και αντικατάστασή του με ένα πιο «σαφές, απλό και σύγχρονο σύστημα».

Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κόμμα προτείνει τη χρησιμοποίηση του φόρου που εισπράττεται από το non-dom καθεστώς, για την αύξηση των προσλήψεων και της κατάρτισης του προσωπικού του NHS (σύστημα υγείας Η.Β.), καθώς και την ενίσχυση του προγράμματος school breakfast club που αφορά το υγιεινό πρωινό γεύμα στα σχολεία.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, αρκετές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, τις τελευταίες δύο δεκαετίες προσπάθησαν να αντιγράψουν το σύστημα non-dom του Η.Β. και εισήγαγαν συστήματα φορολογικών προνομίων για άτομα υψηλότατης καθαρής αξίας.

Το ερώτημα που συνεπώς προκύπτει έγκειται στο κατά πόσο δημιουργούνται ευκαιρίες για την Κύπρο, σε περίπτωση που στις επερχόμενες εκλογές του Η.Β. αναδειχθεί το Εργατικό Κόμμα στην εξουσία και καταργήσει το καθεστώς non-dom.

Δηλαδή, αν οι non-doms του Η.Β. αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για ένα πιο ελκυστικό προορισμό για τους ιδίους και αν η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στον χάρτη των επιλογών τους.

«Είναι μια πιθανή ευκαιρία…»

Ερωτηθείς από το InBusinessNews επί του θέματος, ο επικεφαλής διεθνών φορολογικών υπηρεσιών στην KPMG Κύπρου, Κώστας Μαρκίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν οφέλη για τη χώρα μας σε περίπτωση κατάργησης του συγκεκριμένου φορολογικού καθεστώτος από το Η.Β.

Κάνοντας λόγο για μια πιθανή ευκαιρία για το νησί μας, ο κ. Μαρκίδης υπέδειξε πως για να επωφεληθεί η Κύπρος από μια πιθανή τέτοια εξέλιξη, δηλαδή κατάργησης του non-dom του Η.Β., θα πρέπει η χώρα μας να αναδείξει τα κίνητρα του κυπριακού non-dom καθεστώτος.

«Σε περίπτωση κατάργησης», επισήμανε ο Κώστας Μαρκίδης, «είναι πιθανόν να προκύψουν οφέλη για την Κύπρο. Θα χρειαστεί να αναδειχθούν τα κίνητρα του κυπριακού non-dom καθεστώτος και έτσι να προσελκύσουμε μια ομάδα ατόμων που σήμερα είναι εγκατεστημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη θα θέλει να το εγκαταλείψει».

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα, μειώθηκε η αβεβαιότητα-Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΚΟΕ
Συνέδριο ΕΤΕπ στην Κύπρο με τη συμμετοχή κορυφαίων εμπειρογνωμόνων απ' όλο τον κόσμο
Ετήσια αύξηση 1,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο-Άνοδος 1% στον τομέα της μεταποίησης
Οι λόγοι πίσω από το φαινόμενο των...φτωχών εργαζόμενων-Δύο οικονομικοί αναλύτες για την περίπτωση της Κύπρου
Φορολογικό σύστημα: Απλό, δίκαιο, αποτελεσματικό-Τα λάθη του παρελθόντος και ο αντίκτυπος στους πολίτες
Πρόταση για όριο €10.000 στη χρήση μετρητών για αγορές-Oι απόψεις στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής
Καταργεί το φορολογικό καθεστώς non-dom η Βρετανία-Η ευκαιρία που προκύπτει για την Κύπρο
Το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης και μείωσης του κόστους-Τι λένε αρμόδιοι φορείς
Βλέπει διττή εικόνα στο τραπεζικό σύστημα ο Μιχάλης Περσιάνης-«Υποφέρουμε από έλλειψη ανταγωνισμού»
Πήρε θέση για την μετακίνηση Γ. Παντελή από το Υπ. Οικονομικών ο Κεραυνός-«Ήταν ένας στενός μου συνεργάτης»